Ukrajina: Weby ministerstev a bank zasáhl hackerský útok

16. 2. 2022

čas čtení 1 minuta
  • Hackeři nyní útočí na řadu stránek na Ukrajině – víme o několika bankách a webových stránkách ministerstva obrany, upozorňují Roman Romaňuk a Roman Petrenko.

Ví se o útoku na banky Privatbank a Oščadbank a stránky ministerstva obrany i ozbrojených sil. (Obě zmíněné banky dohromady mají cca 20,5 milionu klientů, tj. útok se potenciálně dotkl poloviny ukrajinských občanů. Po vydání této zprávy byla navíc večer vyřazena i stránka Ukrajinské bezpečnostní služby SBU a stránky všech ostatních ministerstev - pozn. KD.)

Je třeba dodat, že jde o silný útok typu DDoS, silnější, než jaký byl zaznamenán přednedávnem. Ve skutečnosti jde o nejsilnější DDoS útok, k jakému kdy na Ukrajině došlo.

Uživatelé ohlásili, že některým nefunguje internetové bankovnictví, jiní se mohou přihlásit do aplikace, ale bez možnosti provádět transakce.

Americký poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan řekl, že Rusko může zahájit vojenské operace proti Ukrajině každý den a že útok může mít mnoho podob.

V noci 14. ledna hackeři napadli několik vládních webových stránek, včetně ministerstva školství, ministerstva zahraničních věcí atd., a zveřejnili své zprávy ve třech jazycích - ukrajinštině, ruštině a polštině.

Vládní experti dokazují, že hackerský útok na ukrajinské vládní webové stránky v noci 14. ledna byl proveden z Ruska.

Podrobnosti v ukrajinštině: ZDE

0
Vytisknout
5193

Diskuse

Obsah vydání | 18. 2. 2022