Biden: Ruský útok proti Ukrajině stále není vyloučen. Přinesl by zdrcující mezinárodní odsouzení

16. 2. 2022

čas čtení 1 minuta
  • Americký prezident Joe Biden varoval Rusko, že pokud v následujících dnech znova napadne Ukrajinu, "setká se se zdrcujícím mezinárodním odsouzením". 

 

"Na zodpovědnosti záleží. Pokud Rusko v následujících dnech a týdnech provede invazi, lidské náklady pro Ukrajinu budou nezměrné. A strategické náklady pro Rusko budou také nezměrné. Pokud Rusko zaútočí na Ukrajinu, setká se se zdrcujícím mezinárodním odsouzením. Svět nezapomene, že si Rusko zvolilo zbytečnou smrt a destrukci," prohlásil americký prezident během projevu v Bílém domě.

"Invaze na Ukrajinu se ukáže být zraněním sebe sama. Spojené státy, naši spojenci a partneři rozhodně zareagují. Západ je jednotný a motivovaný. Naši spojenci v NATO a aliance jsou dnes jednotni a odhodláni více než kdy jindy," pokračoval Biden.

"Pokud Rusko zaútočí na Ukrajinu, bude to válka, kterou si vybralo, neboli válka bez příčiny nebo důvodu. Říkám tyto věci ne proto, abych provokoval, ale abych vyslovil pravdu, protože na pravdě záleží. Na zodpovědnosti záleží," dodal Biden.

Podle Bidena přesto existuje "spousta prostoru pro diplomacii" s Ruskem, díky níž je možno se vyhnout konfliktu v Evropě.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

-1
Vytisknout
5199

Diskuse

Obsah vydání | 18. 2. 2022