Právník a grafik, kteří si vymysleli trik, jak tahat z lidí pro sebe statisíce

8. 2. 2022

čas čtení 2 minuty
 
Zdravé fórum pumpuje do lidí negativní emoce. V jeho čele stojí advokát Tomáš Nielsen a výtvarník Jan Tománek. Právní texty advokáta Tomáše Nielsena přesvědčily spousty lidí, že s pandemickým zákonem nastupuje "komunistická/fašistická totalita". Tomáš Nielsen stojí také například za výhružným dopisem ředitelům škol, ve kterém jim sděluje, že dodržováním protipandemických opatření se dopouštějí apartheidu, napsal na Facebooku Václav Láska.

 
Zdravé fórum se reprezentuje tím, že „chce sdružovat a spojovat stejně svobodně a v pravdě smýšlející lidi a zesilovat jejich hlas, protože věří, že společnost je možné obrodit pouze odspodu a že je to na každém z nás.“ Je to moc hezké heslo, na které lidi slyší, a tak mu na základě výzvy posílají peníze na jeho činnost a prosazování tohoto skvělého cíle. K dnešku už přes dva miliony korun.

Z těchto peněz už Zdravé fórum dost na svoji činnost utratilo. Celkem 1.371.024 Kč. Za co?
675.604 Kč zaslalo Tomáši Nielsenovi za právní služby pro Zdravé hnutí. Dále 538.500 Kč zaslalo Janu Tománkovi za grafické služby pro Zdravé hnutí. A pouze 156.920 Kč poslalo jiným subjektům za jiné služby pro Zdravé hnutí.

Spousty advokátů vnímají svoji profesi tak, že není jen o vydělávání peněz, a proto se své právní vzdělání snaží využívat při hájení obecných principů, které považují za správné a obhajoby hodné. Angažují se proto i ve veřejných otázkách. Velmi často to však dělají pro bono (zadarmo). Advokát Nielson si za to nechává platit. Když si navíc rozeberete jeho dostupné právní texty na dané téma, zjistíte, že je jejich právní kvalita většinou dalších právníků hodnocena jako velmi nízká. Ale pro Zdravé fórum zřejmě mají hodnotu 675.604 Kč.

Pokud jde o výtvarníka Jana Tománka, tam ani teoreticky nevím, jaké grafické práce za 538.500 Kč Zdravému fóru poskytl. Asi by měly být někde vidět, ale prostě je nevidím.

Dovolte mi vyslovit hypotézu. Tomáš Nielsen a Jan Tománek nejsou nadšení zastánci svobody a demokracie. Prostě jen vytvořili kvalitní byznys plán, jak tahat z lidí peníze. A co hůř, aby se k těm penězům dostali, šíří mezi lidmi negativní emoce, straší a hrotí situaci a tím zabíjejí věcnou diskusi. Byznys plán jim zjevně funguje, protože vystrašený člověk snáz posílá peníze.

2
Vytisknout
7880

Diskuse

Obsah vydání | 14. 2. 2022