Prohlášení ukrajinského mírového hnutí k ukrajinské krizi

3. 2. 2022

Obyvatelé naší země a celé planety jsou kvůli hrozbě jaderné konfrontace mezi Východem a Západem ve smrtelném nebezpečí. Je třeba zastavit hromadění vojsk, zbraní a vojenské techniky na Ukrajině a v jejím okolí. Jedná se o mrhání peněz daňových poplatníků do válečné mašinérie namísto řešení akutních socioekonomických a ekologických problémů. Musíme přestat vyhovovat krutým rozmarům vojenských velitelů a oligarchů, kteří profitují z války.

Ukrajinské mírové hnutí odsuzuje přípravu Ukrajiny a členských států NATO na válku s Ruskem. Požadujeme globální deeskalaci a odzbrojení, rozpuštění vojenských aliancí, odstranění armád a hranic, které rozdělují lidi. Požadujeme okamžité mírové urovnání ozbrojeného konfliktu na východní Ukrajině, v okolí Doněcka a Luhanska, na základě:

absolutního dodržování příměří všemi proukrajinskými a proruskými bojovníky a striktního dodržování opatření k realizaci minských dohod, schváleného rezolucí Rady bezpečnosti OSN č. 2202 (2015);

stažení všech vojsk, zastavení veškerých dodávek zbraní a vojenské techniky, zastavení totální mobilizace obyvatelstva k válce, zastavení propagandy války a nepřátelství mezi civilizacemi v médiích a na sociálních sítích;

vedení otevřených, inkluzivních a komplexních jednání o míru a odzbrojení ve formátu veřejného dialogu mezi všemi státními i nestátními stranami konfliktu za účasti míru nakloněných aktérů občanské společnosti;

zakotvení neutrality naší země v ukrajinské ústavě;

zaručení lidského práva na výhradu svědomí vůči vojenské službě (včetně odmítnutí výcviku k vojenské službě) v souladu s článkem 18 Mezinárodního paktu o občanských a politických právech a odstavci 2, 11 obecného komentáře č. 22 Výboru OSN pro lidská práva.

Válka je zločinem proti lidskosti. Proto jsme odhodláni nepodporovat žádný druh války a usilovat o odstranění všech jejích příčin.

Celý článek v angličtině, ruštině a ukrajinštině ZDE

Obsah vydání | 8. 2. 2022