Koronavirus: Poslední vědecká zjištění ohledně mutace Omikron

7. 1. 2022

čas čtení 3 minuty
Když se zhruba před sedmi týdny v Jihoafrické republice objevila ultramutovaná varianta koronaviru Omega, vědci si byli jisti, že se nepodobá žádnému ze svých předchůdců, napsal Andrew Romano.

Ale jinak toho mnoho nevěděli - ani co se týče nakažlivosti, vážnosti onemocnění, schopnosti vyhýbat se imunitní obraně nebo toho, jaké škody by mohla nová mutace napáchat.

Po takřka dvou měsících laboratorních výzkumů a pozorování v reálném světě tíž experti mají mnohem větší jasno.

Omikron je nejnakažlivější ze všech známých variant viru SARS-CoV-2, pravděpodobně čtyřikrát nakažlivější než Delta. Současně v podmínkách sílící imunity populací vidíme mnohem mírnější průběh choroby - a tento virus patrně také sám o sobě způsobuje mírnější průběh choroby.

Avšak i nový virus si dokáže najít zranitelné osoby, což způsobuje přetížení nemocnic a přerušení provozu v zaměstnání, školách a v obchodě.

USA už ohlásily více jak milion nových případů denně, což bylo dříve nemyslitelné.

Delta nicméně podle britské studie publikované v renomovaném časopise Lancet má o 73 % nižší pravděpodobnost, že pacient skončí v nemocnici, než Delta. Tento závěr podporuje i další britská studie provedená Health Security Agency. Podle ní je pravděpodobnost hospitalizace o 60-70 % nižší. A výrazně ubylo vážných případů onemocnění.

Není ovšem zatím jasné, do jaké míry je mírnější průběh způsoben tím, že mnoho lidí má už nějakou formu imunity, a v jaké míře za to může sedmi laboratorními studiemi doložená menší schopnost nového viru infikovat plíce.

To má klíčový význam, protože právě v plicích se může COVID změnit z nepříjemné infekce v život ohrožující onemocnění.

Současně předběžné výsledky ukazují, že se Omikronu lépe daří růst v horních cestách dýchacích - v nose, ústech, krku, dýchací trubici, průduškách.

Virolog Cambridgeské univerzity zformuloval teorii, podle níž se Omikron vyvinul ve specialistu na horní dýchací cesty, což mu umožňuje lepší šíření do okolí než předchozím variantám viru.

Takže dobrá zpráva zní, že vakcinace stále velmi dobře funguje, pokud jde o to předejít vážnému průběhu choroby a úmrtí. A to i když je relativně méně účinná než u předchozích variant.

Omikron je ale díky mutacím schopen obejít první obrannou linii imunitního systému v podobě neutralizujících protilátek a vyvolat infekci. Je jedno, jestli jste nemoc prodělali nebo byli naočkováni. Dvě dávky mRNA vakcíny jako Moderna nebo Pfizer jsou nyní o 30 % méně účinné při zabraňování infekci než u předchozích mutací. A s ubíhajícím časem tato ochrana dále klesá.

Třetí dávka pomáhá, protože takřka automaticky zvyšuje koncentraci neutralizujících protilátek 20-40 x. Data z JAR naznačují, že třetí dávka je proti symptomatické infekci účinná asi ze 70 %.

Tato ochrana ovšem také bude zřejmě klesat, proto země jako Izrael už zahájily distribuci čtvrté dávky seniorům, zdravotníkům a pacientům s narušenou imunitou.

Mnohem pomaleji by měla slábnout ochrana stávajícími vakcínami před vážným průběhem choroby. S třetí dávkou se lze dostat až na 88 % účinnosti ochrany ve srovnání s předchozími mutacemi.

Počátkem týdne jeden španělský lékař označil mutaci Omikron za "nejrychleji se šířící virus v historii".

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
11804

Diskuse

Obsah vydání | 11. 1. 2022