Více než 40 % Američanů stále nevěří, že Joe Biden vyhrál prezidentské volby

6. 1. 2022

čas čtení 3 minuty
 

Více než 40 % Američanů stále nevěří, že Joe Biden legitimně vyhrál prezidentské volby v roce 2020, přestože neexistují žádné důkazy o volebních podvodech. Vyplývá to z průzkumu společnosti Axios-Momentive.
 
Průzkum, který byl zveřejněn v předvečer prvního výročí útoku protrumpovského davu na Kapitol, ukázal, že 55 % dotázaných zastává názor, že Biden volby vyhrál. Toto číslo se od průzkumu agentury Axios z roku 2020, zveřejněného krátce před povstáním, téměř nezměnilo. V tomto průzkumu, zveřejněném v roce 2020, uvedlo 58 % respondentů, že uznávají Bidena jako legitimního vítěze prezidentských voleb.

 

Navzdory Bidenově inauguraci, útoku na Kapitol a četným vyšetřováním, která vyvrátila všechny lži, které šíří Donald Trump, žeprý byly prezidentské  volby ukradeny, průzkum ukazuje, že velká část Američanů prostě nevěří faktům.

"Je skličující vidět, že tato šokující věc, které jsme byli všichni svědky v loňském roce, nezměnila vnímání lidí," řekla agentuře Axios Laura Wronski, senior manažerka pro vědecký výzkum ve společnosti Momentive.

Většina Američanů se také vyjádřila, že v příštích několika letech očekává opakování smrtícího útoku z 6. ledna 2021.

Průzkum provedený od 1. do 5. ledna letošního roku se dotazoval téměř 2 700 dospělých a zjistil, že téměř 57 % - přibližně polovina republikánů a sedm z deseti demokratů - se domnívá, že k událostem podobným útoku na Kapitolu z loňského 6. ledna pravděpodobně dojde znovu.

Téměř dvě třetiny dotazovaných, tj. 63 %, navíc uvedly, že útok z 6. ledna alespoň dočasně změnil jejich názor na demokracii v USA. Třetina uvedla, že tyto změny v jejich názorech jsou dočasné. Téměř stejný počet respondentů, 31 %, uvedl, že tyto změny v jejich názorech jsou trvalé.

Přibližně 37 % dotázaných uvedlo, že ztratilo důvěru v americkou demokracii, zatímco 10 % uvedlo, že v tento systém stejně  nikdy nedůvěřovalo. Dalších 49 % uvedlo, že důvěru v americkou demokracii mají. Mezi dotázanými, kteří uvedli, že ztratili víru, bylo 47 % republikánů a  28 % demokratů.

Padesát osm procent Američanů uvedlo, že podporuje vyšetřovací práci sněmovního výboru pro vyšetřování útoku z 6. ledna 2021. Mezi nimi je 88 % demokratů, 58 % nezávislých a 32 % republikánů.

Jen o něco více než polovina dospělých Američanů, 51 %, vyjádřila názor, že osoby spojené se vzpourou z 6. ledna by měly čelit trestním postihům, pokud odmítnou vyhovět předvolání.

Ukázalo se také, že republikáni třikrát až čtyřikrát častěji než demokraté tvrdí, že v jejich státě dochází k volebním podvodům, přestože byla  takováto tvrzení všude důkladně vyvrácena.

Podrobnosti v angličtině ZDE https://www.theguardian.com/us-news/2022/jan/05/america-biden-election-2020-poll-victory
 

2
Vytisknout
5190

Diskuse

Obsah vydání | 11. 1. 2022