Čechům k 28. říjnu blahopřáli anglická královna, rakouský prezident, americký prezident, šéf OSN a papež

29. 10. 2021

čas čtení 4 minuty

Blahopřání ke státnímu svátku

tisková zpráva

Prezident republiky Miloš Zeman obdržel řadu gratulací ke státnímu svátku 28. října.

Výběr z gratulací:

U příležitosti oslav státního svátku České republiky bych Vám i českému lidu rád vyjádřil své srdečné blahopřání a popřál Vám mír a blahobyt. Přeji českému lidu štěstí založené na lidských, morálních a duchovních hodnotách, za které se modlím. Úpěnlivě žádám Boha, aby měl pro Vás i všechny obyvatele České republiky dostatek Božího požehnání.

papež František

 


Vaše Excellence,

dovolte mi, abych lidu České republiky co nejsrdečněji poblahopřál při příležitosti vašeho státního svátku.

V těchto náročných časech si opětovně připomínáme, že k našemu globální prosperitě připívá každá země světa. Při společném překonávání pandemie COVID-19 musíme zotavení využít k tomu, abychom vybudovali odolnější, udržitelnější a spravedlivější společnost. Musíme být také odvážní v řešení klimatické krize a pokročit v naplňování cílů udržitelného rozvoje.

V tento sváteční den spoléhám na pomoc České republiky při posilování Organizace spojených národů a při budování lepšího a mírovějšího světa pro všechny.

Přijměte, Vaše Excelence, ujištění o mé nejhlubší úctě.

António Guterres
generální tajemník Organizace spojených národů


U příležitosti vašeho státního svátku bych chtěla popřát vše nejlepší Vaší Excelenci a zároveň zprostředkovat přání všem lidem v České republice. Po tomto těžkém roce věřím, že se můžeme těšit na překonání globálních zdravotních výzev a na lepší budoucnost.

Alžběta II.
královna Spojeného království Velké Británie a Severního Irska


Vážený pane prezidente,

jménem amerického lidu přeji vše nejlepší českému národu, který si připomíná 103. výročí založení nezávislého československého státu.

V roce 1918 prezident Tomáš Garrigue Masaryk přišel s představou národa, který je oddaný obraně demokracie, ochraně svobody, prosazování pravdy, posilování prosperity a zajištění míru. Tyto sdílené hodnoty dodnes formují základy České republiky a silného a trvalého přátelství mezi našimi národy.

Česká republika neocenitelným dílem přispívá k míru a svobodě po celém světě a Spojené státy děkují za oběti, které jste přinesli během našeho společného působení v Afghánistánu. Nadále oceňujeme také to, že nás zastupujete v Sýrii (tzv. Protecting Power). Jakožto spojenci v NATO a blízcí bilaterální partneři budou naše země pokračovat ve spolupráci při řešení aktuálních regionálních a globálních výzev, včetně ukončení globální pandemie a zajištění udržitelného ekonomického rozvoje.

Připojuji se k Vám při oslavě tohoto výročí a celému českému národu přeji zdraví a prosperitu.

V úctě

Joseph R. Biden
prezident Spojených států amerických


Vážený pane prezidente, milý Miloši!

U příležitosti státního svátku České republiky Vám s velkou radostí blahopřeji.

Využívám této příležitosti, abych popřál vše nejlepší, jak Vám osobně, tak i šťastnou budoucnost českému lidu.

Sousedské vztahy mezi našimi zeměmi jsou vynikající, což se odráží v neutuchajících kontaktech na vysoké úrovni. V této souvislosti se s velkým uznáním ohlížím na Vaši úspěšnou návštěvou Vídně v tomto roce.

S úctou

Alexander Van der Bellen
prezident Rakouské republiky

 

Jiří Ovčáček
ředitel Odboru tiskového a tiskový mluvčí prezidenta republiky

V Praze dne 29. října 2021

 

0
Vytisknout
5062

Diskuse

Obsah vydání | 3. 11. 2021