Mezitím v Absurdistánu 196::

"Ať jde strana Právo a spravedlnost do prdele!"

2. 11. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut
Foto: Terénní náklaďák z off-roadového magazínu (viz níže), který má na přední straně zcela nevzrušeně a otevřeně heslo "Jebać PiS!"

Zdá se, že Polsko má svou první Savitu Halappanavar. Polská právnička na svém twitteru informovala, že v případě, který je podobný  utrpení indických žen v Irsku,  zemřela v Polsku nastávající matka poté, co jí lékaři v kritické situaci odmítli provést potrat. Čekali, až srdce plodu samo přestane bít, a když se tak konečně stalo, brzy je následovalo srdce matky – žena zemřela na septický šok. Informaci potvrdily skupiny aktivistů za práva žen a pak o tom psaly i noviny.  

 
Ta žena je další oběť na seznamu obětí vlády strany Právo a spravedlnost, který se v posledních dnech bohužel prodlužuje. Podle různých zpráv zemřelo v lesích na hranici mezi Polskem a Běloruskem od začátku krize nejméně deset lidí. A s přicházející zimou, pokud vláda nezmění svůj postoj a nepřestane porušovat lidská práva, tento počet velmi pravděpodobně poroste. Co se týče uprchlíků, ani nenarozené děti zřejmě nemohou počítat s ochranou polské vlády – devětadvacetiletá těhotná žena z Konga potratila poté, co ji polští vojáci hodili jako pytel brambor přes žiletkové dráty zpět do Běloruska. Naštěstí se jí podařilo bezpečně se dostat do Francie, kde lékaři potrat potvrdili. Uprchlíci se nyní polské pohraniční stráže děsí víc než smrti – podle aktivistů, kteří lidem ukrývajícím se v lesích přinášejí první pomoc a humanitární pomoc, další žena, u níž lékař diagnostikoval ohrožené těhotenství, kategoricky odmítla převoz do polské nemocnice.

Lidové hnutí na pomoc migrantům navzdory vládním opatřením roste. Tisíce lidí po celém Polsku darují peníze, oblečení a další potřebné věci síti nevládních organizací a ad-hoc organizovaných skupin, které je dopravují na hranici, kde místní obyvatelé (do oblastí sousedících s Běloruskem nesmí vstoupit nikdo jiný – pokud nejde o návštěvu hřbitova na svátek Všech svatých  – návštěva hrobů je pro polskou vládu zjevně důležitější než pomoc těm, kteří jsou dosud naživu), ji doručují lidem ukrývajícím se v lesích. Domy, kde mohou uprchlíci získat pomoc, mají zelenou lucernu. Dva  aktivisty zastavila policie, když vezli dva irácké občany, a ti budou nyní  nyní obžalováni z obchodování s lidmi. Zajímalo by mě, na jakém základě je založena ta žaloba, a jestli můžu být ohrožen i já, když svezu stopaře s trochu tmavším odstínem pleti? Určitě nemám jak zkontrolovat, zda vstoupil do země legálně?

A co vůbec znamená legalita? Má zákon skutečně smysl, když vám byla dlouhé měsíce odepírána základní lidská slušnost a základní humanitární pomoc? Skupina lidí, která uvízla v táboře ve vesničce Usnarz Górny již přes 10 týdnů (více o tom ZDE) začala být zoufalá a náísilím pronikla do Polska. Byli zatčeni a znovu násilně zatlačeni zpět do Běloruska – navzdory rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva, který nařizuje Polsku poskytnout jim humanitární a právní pomoc. 

I když existují lidé ochotní migrantům pomoci – například Władysław Grochowski, majitel sítě hotelů, deklaroval vůli přijmout sto uprchlíků, kterým by mohl poskytnout ubytování a zaměstnání – vláda stále šíří lživý narativ o tom, že jsou uprchlíci pro Polsko hrozbou. Vlajkový zpravodajský, pardon, propagandistický pořad v TVP dokonce odvysílal materiál o tom, jak migrantské gangy údajně terorizují Švédsko. Ilustrovali to klipem ukazujícím motorkářské gangy útočící na nějaký obchod  samopaly – byl to záběr ze švédského kriminálního dramatu Netflix „Snabba cash“.

Při tak nelidském zacházení s uprchlíky a pomlouvačné kampani vedené vládní propagandou není divu, že někteří lidé pochybují, zda je Polsko skutečně křesťanskou zemí, jak tvrdí politici vládnoucí strany. Aby o tom nebylo pochyb, ministerstvo spravedlnosti navrhlo přidat do polského státního znaku kříž.  Jednalo by se o součást širších změn polského národního symbolu spolu s přeřazením slok v polské národní hymně (je legrační, ti, kteří nejdůrazněji prosazují tuto změnu , ani neznají slova polské státní hymny po několika úvodních slovech). Kromě toho se vláda zabývá některými dalšími důležitými věcmi, jako je jmenování třetího politika PiS bez relevantní minulosti šéfem Polské rady pro kosmos (ano, to je skutečně existuje!) nebo se snaží zachránit něco z těch respirátorů zakoupených vládou od nějakého pochybného obchodníka se zbraněmi  během loňského vrcholu  covidové pandemie. Respirátory (tedy ty, které byly alespoň dodány, většina ovšem dodána nebyla) se ukázaly jako předražené a tak nepoužitelné, že je nikdo nechtěl koupit v aukci ani za zlomek původní ceny, a tak se vláda rozhodla je upravit tak, aby splňovaly alespoň základní standardy vyžadované zdravotnickým vybavením v EU. Cena těchto úprav zůstává utajena, což vyvolává pochybnosti, zda nejde jen o další fázi tohoto podvodu, který již stál daňové poplatníky šílené množství peněz.

Zdá se, že vládou naprosto nepohnulo, že dostala další pokutu od Evropského soudního dvora. Tentokrát bylo Polsku nařízeno platit 1 000 000 eur denně za to, že ignorovalo jeho verdikt o nezákonné disciplinární komoře Nejvyššího soudu (orgánu zavedeném stranou PiS k ukázňování soudců, kteří se nechtějí řídit příkazy jejího kumpána Zbigniewa Ziobra). Navíc právě v Polsku suspendovali dalšího soudce, tedy tentokrát soudkyni, za to, že jednala podle rozhodnutí Evropského soudu.
 
Mateusz Morawiecki se vydal  do Evropského parlamentu, kde se snažil obhajovat kroky své vlády, ale ukázalo se, že tam byl spíš Morawiecki grilován, než že by tam debatoval. Jeden nizozemský europoslanec mu například připomněl, že Morawiecki sám napsal knihu, v níž vysvětluje, proč (na rozdíl od nedávného rozsudku loutkového Ústavního soudu Polska mají evropské zákony přednost před místními zákony:




Aby pro Morawieckého nebyla tato cesta totální ztrátou času, setkal se s Marine Le Pen   – pravděpodobně chtěl dát najevo, jakým směrem se Polsko pod jeho vedením ubírá, přestože jen před pár lety řekl Jarosław Kaczyński: „Máme toho tolik. společného s paní Le Penovou, jako máme s panem Putinem“.  Ve skutečnosti proruský aktivismus v Polsku nikdo jiný nepopsal tak dobře jako  sám Jarosław Kaczyński, který v roce 1998 řekl dnešnímu redaktoru propagandistického listu strany PiS v rozhovoru, že se proruský aktivismus skrývá za maskou tradičních katolických a národních hodnoty... Kdo by tehdy čekal, že to bude on, kdo vyšle Polsko touto cestou.

Vládní instituce se již přidržují ruských norem  – novinářce, která napsala reportáž o tom, proč vrah primátora Gdaňsku ZDE dosud nečelil spravedlnosti, bylo nařízeno, aby prozradila své zdroje.   Nedávná debata v parlamentu také znepokojivě vypadala jako to, co se děje v Rusku. V parlamentu byl projednáván nově navrhovaný zákon, který zakáže  prosazování rovnosti menšiny LGBT a „popírání toho, že manželství je svazkem muže a ženy“. Během této diskuse pravicoví politici a aktivisté chrlili nechutnou nenávist a lži – menšina LGBT byla přirovnávána k NSDAP  a obviněna , že "se snaží zničit manželství a rodiny“, že je „útokem na civilizaci a na církev“.  „Chci žít ve středověku, protože to je pro nás normální doba,“ řekl další poslanec strany PiS. Obrázek mužů se zbraněmi, na němž někdo změnil jejich zbraně v obří robertky se používá jako argument proti hnutí LGBT:

LGBT však není jediný způsob, jak demoralizovat polské děti, školy se naštěstí snaží tuto katastrofu zastavit. Několik škol v regionu Pomořansko nařídilo svým žačkám, aby si trvale zakrývaly ruce a nohy (včetně hodin tělesné výchovy). Naštěstí zatím ještě ty dívky nemusejí nosit burky. Na druhou stranu v městě Łódź nesmějí studentky nosit jako součást společenského oděvu kalhoty. Není tedy jasné, zda by školy měly děti sexualizovat nebo ne. Ale určitě by se neměli na Halloween převlékat do kostýmů, protože podle jednoho kněze je to v podstatě totéž, jako se oblékat za prostitutku. 

A kdo jsou ty majáky morálních hodnot, politici PiS? Zrovna nedávno jeden z nich v opojení z narkotik ukradl traktor.  Jinému bylo nařízeno zaplatit pokutu 50 000 zł za to, že před minulými volbami rozmístil po celém městě nelegální billboardy (politik pokutu odmítá zaplatit). Jiný žaloval novináře, který napsal, že by neměl dostat práci jako manažer loděnice pro zahraniční zákazníky, protože nemluví anglicky… a prohrál. Soud totiž zjistil, že jeho angličtina skutečně neexistuje.  Další přišel o práci v Ústředním protikorupčním úřadu poté, co byl přistižen při masturbaci na veřejnosti  (ale brzy poté dostal nové pohodlné místo v Polské poště). Ještě další šířil antivakcinační propagandu, a když k překvapení naprosto nikoho skončil v nemocnici s  covidem, žádal na Twitteru o zásah ministra zdravotnictví poté, musel celých osm minut čekat na pohotovosti.  Šéfa Polské tiskové agentury lze pravděpodobně považovat za politika PiS poté, co vyšlo najevo, že jeho instituce v podstatě funguje jako další vládní propagandistický kanál. A premiér Morawiecki během rozhovoru pro Financial Times blábolí něco poněkud šíleně o tom, že EU zahajuje třetí světovou válku.  Možná se budete smát, ale třeba vědí něco, co my ne, protože polský ministr obrany právě oznámil obrovský program militarizace. Počet vojáků se více než zdvojnásobí, stejně jako vojenské výdaje. „Bude to hodně přes 2% HDP,“ řekl Kaczyński, než během tiskové konference usnul. Lidé si také všimli, že měl na zápěstí hodinky obrácené vzhůru nohama (vtip praví, že mu ve skutečnosti ještě nedošlo jak se má "měnit ten čas“). Je ale trochu znepokojivé, že zatímco Polsko  čelí rostoucí inflaci (blíží se 7 %) a několik skupin státních zaměstnanců – od učitelů, přes soudní pracovníky až po zdravotníky – stávkuje kvůli nedostatku financí a hněv proti vládě sílí všude (při své nedávné návštěvě Polska jsem viděl lidi, kteří na autech či oblečení otevřeně vystavovali nejen symboly ženské stávky, ale i vulgární hesla proti vládnoucí straně – podívejte se třeba na tento offroadový náklaďák s nápisem „JEBAĆ PIS“    nalepený na přední straně), a při tom všem vláda řízená tímto dementním staříkem se rozhodne utratit celé jmění za armádu (očekává se, že platy vojáků budou zčtyřnásobeny!).

Válce se ale zatím bude podobat jen další pochod „patriotů“ ulicemi Varšavy organizovaný neonacistickými násilníky. Zatímco soudy projednávají, zda byla akce letos vůbec řádně zaregistrována, nacionalisté už oznámili, že se stejně chystají na pochod.  Jako obvykle se očekávají nepokoje a vandalismus ze strany pravicových násilníků, takže strana PiS a její spojenci už připravují narativ: Předseda parlamentu obvinil opozičního starostu Varšavy z provokace, protože kvůli nějakým pracím na silnici se nacházejí v blízkosti plánované trasy pochodu hromady dlažebních kostek. Soudě podle předchozích  zkušeností se neonacističtí násilníci budou muset extrémně ovládat, protože provokace jsou přítomny na každém kroku: stromy,  vozidla,  umělecké instalaceměstské půjčovny kol, autobusové zastávky a chodníky nebo dokonce i domy lidí -  to vše bude strategicky umístěno levičáky podél trasy pochodu v naději, že účastníci pochodu ztratí kontrolu a zlomí je, rozbijí nebo zapálí, což by levici umožnilo dále šířit lži, že prý tento pochod ve skutečnosti není poklidná procházka vlasteneckých rodin s dětmi…
 

0
Vytisknout
9089

Diskuse

Obsah vydání | 8. 11. 2021