Sjezd britských konzervativců: Projev Borise Johnsona byl ekonomicky negramotný

7. 10. 2021

čas čtení 4 minuty
 

Čelní britští podnikatelé, odbory a ekonomičtí odborníci kritizovali Borise Johnsona za jeho projev přednesený na kongresu Konzervativní strany. Poukázali na to, že nedostatek zboží v obchodech a pohonných hmot na benzínových pumpách "se neodstraní chvástáním"

Čelní britští podnikatelé zaútočili na Borise Johnsona a poukázali, že nemá žádný ekonomický plán, poté, co přednesl chvástající se projev na kongresu britské Konzervativní strany. Vůbec se v něm nezmínil o nedostatku zboží v obchodech a pohonných hmot na benzínových pumpách ani o dalších vážných problémech britské ekonomiky

Profesor Richard Murphy: Toto je, zdůrazňuji, Financial Times, seriozní ekonomický list, který nevěří svým očím stejně jako všichni, kdo vědí něco o podnikání a o tom, co Johnsonova vláda dělá a tvrdí:

""Takže se ukazuje, že když Boris Johnson řekl 'fuck business', myslel to vážně. Definujícími charakteristickými rysy letošního právě proběhlého sjezdu Konzervativní strany byl sjednocený útok na podniky, které se nedokáží přizpůsobit novému ekonomickému modelu. Ovšem tento model vláda tvoří na postupu - nemá žádnou vypracovanou strategii. Jako vždy, Johnsonův zájem není zaměřen na podnikání jako takové, ale útočí proti oněm četným - a často velmi významným firmám - které se protiví jeho 'vizi' nové pobrexitové ekonomiky."

 

Ústav Adama Smithe, zastávající volnotržní postoje, odsoudil Johnsonův projev jako "bombastický, ale bezduchý a ekonomicky negramotný". Konzervativní thinktank Bright Blue vydal vážné varování.

"Veřejnost bude mít brzo plné zuby Borisova chvástání, jestliže vláda nebude řešit zhoršující se krize: rostoucí ceny, rostoucí daně, nedostatek pohonných hmot, nedostatek pracovních sil. V tomto projevu nebylo vůbec nic nového, žádná inspirující nová vize ani strategie," řekl ředitel thinktanku Bright Blue Ryan Shorthouse.

Johnson ve svém projevu dělal vtipy a vůbec se nezmínil o nedostatku zboží v britských supermarketech, o frontách na benzín ani o tom, že od středy 6.10. jeho vláda snížila sociální podporu pro více než 5 milionů chudých britských rodin, mnohé z nichž pracují na plný úvazek, ale nevydělávají dost na živobytí, celkem o 10 procent jejich příjmu.

Namísto toho Johnson vykreslil optimistickou vizi "budoucí britské pobrexitové ekonomiky", vysoce technologické a s vysokými platy. Sliboval, že "pustí ze řetězu" "jedinečného ducha" britského lidu.

Johnson odmítl současné "potíže růstu" jako údajné vedlejší účinky ekonomického oživení a tvrdil, že firmy už nemohou "používat imigraci jako výmluvu pro svou neschopnost investovat do lidí, do kvalifikace a do infrastruktury". Potíž je, že členské země Evropské unie, které mají volný pohyb obyvatelstva, zaznamenaly daleko silnější hospodářské oživení než pobrexitová Británie a mají daleko vyšší produktivitu práce než Británie.

Johnsonův projev nadšeně přivítali delegáti Konzervativní strany, někteří z nich na něj stáli frontu od půl sedmé ráno. Ostře ho však kritizovaly podnikatelské organizace, odbory a ekonomičtí odborníci z celého politického spektra.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Owen Jones, ultralevicový komentátor a stoupenec poraženého a z Labouristické strany vyloučeného Jeremyho Corbyna, naopak poukazuje na to, že britští konzervativci jsou "geniálně" schopni se přizpůsobit náladě v Británii, kdežto labouristé se pouze hádají mezi sebou, takže neexistuje vůči toryúm opozice. Ve volbách v prosinci 2019 zvítězili Johnsonovi konzervativci obrovskou většinou, protože na svou stranu získali dělnickou třídu ze severní Anglie, která v minulosti hlasovala pro labouristy. Tito voliči, píše Owen, nemají zájem o volnotržní ekonomiku, chtějí zvýšení platů a cen nemovitostí, mají jen výsměch pro pokrokové sociální normy a nenávidí imigraci. Johnson se rozhodl prosazovat etatistický princip vládnutí, zdůrazňovat nutnost uzavření země vůči vnějšímu světu a zvýšení domácích platů. To kombinuje s výsměchem liberálním hodnotám a s tvrdou ultrapravicovou policejní a imigrační politikou. Labouristická strana vůči tomu nemá žádnou alternativu. ZDE  

0
Vytisknout
5282

Diskuse

Obsah vydání | 12. 10. 2021