Britská válečná loď proplula Tchaj-wanskou úžinou

29. 9. 2021

čas čtení 1 minuta
  • HMS Richmond demonstrovala nárok na svobodnou plavbu oblastí, na kterou si dělá výlučný nárok Peking. 

Royal Navy oznámila, že britská loď v pondělí proplula Tchaj-wanskou úžinou. Tento krok představuje výzvu čínskému nároku na tuto vodní trasu a neobvyklý krok ze strany plavidla, které nepatří k U.S. Navy.

Fregata HMS Richmond byla na cestě do Vietnamu.

Lokální média oznámila, že jde o neobvyklý případ, kdy britská válečná loď proplula úzkou dopravní cestou oddělující Tchaj-wan od pevninské Číny.

V roce 2019 proplula úžinou průzkumná loď HMS Enterprise.

Americká plavidla v úžině pravidelně provádějí manévry na obranu "svobodné plavby" a vyvolávají tím hněvivé reakce Pekingu, který si nárokuje Tchaj-wan i okolní vodní trasy - a takřka celé Jihočínské moře.

USA a většina ostatních zemí považují tyto oblasti za mezinárodní vody, které by měly být otevřeny všem plavidlům.

V posledních letech se postupně v úžině objevila plavidla kanadská, francouzská a australská, což vyvolalo čínské protesty. Reakce na britský krok je ale zatím opatrná.

23 milionů obyvatel Tchaj-wanu žije pod trvalou hrozbou invaze autoritářské Číny, která hlásá, že se ostrova jednoho dne zmocní - pokud to bude nutné, silou.

Po zvolení prezidenta Tsai Ing-wena, který považuje ostrov za "již nezávislý", v roce 2016 Peking vystupňoval vojenský, diplomatický a ekonomický nátlak na Tchaj-wan.

Vloni čínské bojové letouny 380 x pronikly do tchaj-wanského vzdušného prostoru a řada průniků za prvních osm měsíců letošního roku již překročila počet 400.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5810

Diskuse

Obsah vydání | 1. 10. 2021