Bývalý operativec MI6: USA a Čína se přibližují k válce

29. 9. 2021

čas čtení 2 minuty
  • Čína se může přibližovat "bodu zlomu", kdy přijme rozhodnutí o násilném připojení Tchaj-wanu, varuje bývalý zástupce ředitele MI6 Nigel Inkster. 

Bývalý operativec britské MI6 Nigel Inkster varuje, že Čína se blíží válce se Spojenými státy, upozorňuje Dave Makichuk.

Podle bývalého zástupce ředitele MI6 čínský prezident Si Ťin-pching ztrácí trpělivost a Čína se "blíží" konfrontaci s USA kvůli Tchaj-wanu.

Navíc Inkster varuje, že Peking dospěl k závěru, že "mírumilovné úsilí už není možné" a její snahy anektovat Tchaj-wan uspěje pouze "ozbrojenými prostředky".

Na škále od jedné do deseti hodnotí bývalý britský agent pravděpodobnost vojenského střetu mezi Čínou a USA osmičkou.

Mezitím Tchaj-wan v reakci na čínské výhrůžky oznámil bezprecedentní navýšení vojenských výdajů o 9 miliard dolarů.

Existuje také nebezpečí, že kontroverzní pakt AUKUS mezi Británií, USA a Austrálií může Londýn zatáhnout do války s Čínou.

Paralelně s Inksterovým vyjádřením prohlásil generál Mark D. Kelly z velení amerického bojového letectva na konferenci v Marylandu, že Číně je třeba se postavit.

Podle Kellyho bylo letectvo výborně připraveno porazit rovnocenného protivníka před třiceti lety, ale pak dosáhlo vysoce přeceňovaného vítězství v Iráku.

V posledních dvaceti letech bylo letectvo optimalizováno pro boj v "permisivním prostředí", který netestoval jeho sílu. Během téže doby se Čína zcela soustředila na "boj proti nám".

Struktura čínských sil a systémy jsou "navrženy tak, aby v prvních třiceti hodinách boje způsobily více ztrát, než jsme utrpěli za posledních třicet let na Blízkém východě," prohlásil Kelly.

Zatímco výzbroj amerického letectva zastarávala a ubývalo jí, poměr sil se změnil ve prospěch Pekingu.

Podle Kellyho dokázalo Rusko anektovat Krym a Čína si nárokuje části Jihočínského moře "bez výstřelu", protože díky protivzdušné obraně protivníka je těžší se takovým situacím postavit.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
7990

Diskuse

Obsah vydání | 1. 10. 2021