Glosa k šeptanému rozhořčení

19. 3. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
Sportovní zpravodajství v ČR dnes přetéká vzrušením. Čínský fotbalový klub Slavia Praha včera večer v Evropské lize porazil skotské Glasgow Rangers 2 : 0, ovšem za poměrně dramatických okolností. Domácí hráli tak, že dostali dvě červené karty (řekli si možná i o třetí), faul na gólmana Koláře byl děsivý a skončil deseti stehy na hlavě, férovější část skotského kometariátu to plně uznává.


To samo ovšem není zdrojem vzrušené debaty. Rozhořčení se týká až faktu, že obránce Slávie Ondřej Kúdela po obou faulech přišel ke Glenu Kamarovi (který nebyl autorem žádného nepotrestaného faulu) a cosi mu zašeptal do ucha, co na skotské straně vzbudilo kolektivní hněv a agresi.

Kúdela, který byl posléze v koridoru zmlácen pěstmi a celý tým ze stadionu eskortovala policie, tvrdí, že šlo o běžnou nadávku, kterou odůvodňuje našponovanými nervy a hněvem po dvou červených kartách.

Skotská strana tvrdí, že Kamarovi přistála v uchu rasistická urážka. Trenér hovoří o tom, že ostatní hráči Glasgowa dokonce "slyšeli", co Kúdela na rozbouřeném stadionu jeho hráči do ucha říká. Ehm...

Chování skotského klubu se hájit nedá, nicméně nemohu si pomoci - ani Kúdelova verze mi z psychologického hlediska nesedí.

Dokážu si představit, že se někdo naštve a vyletí z něj nahlas nadávka - ale nikoliv, že se v tomto stavu sebere, dojde k soupeři a pošeptá mu ji.

Jestliže někdo nadávku šeptá, nejspíše nebude úplně nekontrolovatelně rozčílen. A šeptá ji podle všeho proto, že nechce, aby ji slyšelo více lidí. Spíše provokuje, než si ulevuje.

Šeptá například proto, že si je vědom skandálnosti toho, co vyslovil.

Třeba když jde o rasistický výrok.

Kdo ví. Já to neslyšel. Ale na Kúdelovu verzi bych si nevsadil.

0
Vytisknout
7434

Diskuse

Obsah vydání | 23. 3. 2021