Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Lidem nad 65 hrozí, že covid dostanou napodruhé

18. 3. 2021

čas čtení 5 minut
 
Ve středu 17.3. bylo v ČR zaznamenáno dalších  11 928  nových denních nákaz.   V ČR do 17.3. zemřelo  24 117 lidí, to je denní nárůst o 215 mrtvých.   V nemocnicích je 8910 lidí.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 439 019 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

Globální počet mrtvých na jednoho obyvatele, průměr za posledních 7 dní:

Počet očkovaných v ČR je stále strašně malý. Ve středu 17.3. bylo v ČR očkováno jen 42,338 osob.  Ukončeno bylo očkování jen  u 9 433 osob! Celkem je vykázáno 1 215 430 očkovaných dávek.  Pro srovnání: Celkem je v Británii první vakcínou proočkováno 37,8 procent obyvatelstva. jen ve středu 17.3.  tam bylo očkováno 433 320 osob. Celkem bylo v Británii první vakcínou proočkováno více než 25 milionů lidí.

Vakcína AstraZeneca je bezpečná, konstatuje evropský regulační orgán

- Vakcína firmy AstraZeneca a Oxfordské univerzity je "bezpečná a účinná" a její účinnost daleko převažuje rizika, konstatoval evropský regulační orgán Evropský lékový úřad. Jeho ředitelka Emer Cooke sdělila, že bezpečnostní výbor úřadu dospěl k "jasnému vědeckému závěru" a nezjistil, že by vakcína způsobovala častější výskyt krevních chuchvalců. Avšak Cooková uvedla, že její úřad zjistil "malý počet vzácných a neobvyklých, ale velmi vážných případů srážlivosti krve". Úřad nemůže definitivně vyloučit vazbu mezi těmito případy a vakcínou, a proto doporučuje, aby si lékaři byli vědomi možného rizika. Tato informace by měla být k dispozici lékařům, vzhledem k tomu, že jde o nesmírně vzácné případy. Na covid umírá bez očkování 22 000 osob na milion, po očkování oběma typy vakcín, jak AstraZeneca, tak Pfizer, dochází k jednomu případu vážné srážlivosti krve na dva miliony očkovaných osob. Britští vládní zdravotníci ve čtvtek v podvečer upozornili, že pokud by někdo měl silné bolesti hlavy déle než čtyři dny po očkování, byl vážně unavený a zmatený nebo měl modřiny na těle, měl by o tom uvědomit lékaře.

- Dánská studie zjistila, že lidé pod 65, kteří byli nakaženi covidem, mají imunitu půl roku a ta je chrání před druhým nakažením asi z 80 procent. Avšak lidé nad 65 let, kteří byli nakaženi covidem, jsou imunitou chráněni proti druhému nakažení jen ze 47 procent. Proto je nesmírně důležité, aby byli co nejdříve očkováni.  ZDE 

- Odložení lockdownu v zimě 2020 v Angli vedlo k dalším 27 000 úmrtím, zjistila studie. Byla to "obrovská chyba", kterou britská vláda udělala třikrát, a tato chyba by měla být ústředním tématem nezávislého vyšetřování ohledně toho, co se v pandemii udělalo špatně. Studie Resolution Foundation chválí britský očkovací program, který probíhá třikrát rychleji než v Evropě, i to, že vláda poskytla každé domácnosti v průměru finanční podporu ve výši 6700 liber (201 000 Kč), avšak nezavedení včasného lockdownu bylo tragickou chybou. A zvýšení počet úmrtí na covid nevedl k lepším ekonomickým výsledkům země, naopak je zhoršil, protože bylo později nutno zavést delší a přísnější lockdowny.  ZDE  

 

- Občané nad padesát let byli v Anglii vyzváni, aby se přihlásili o první vakcínu.

- Evropa nyní čelí třetí vlně covidu. Rozhodnutí pozastavit očkování vakcínou AstraZeneca povede k nárůstu nákaz i úmrtí, varují vědečtí odborníci, protože se šíří daleko nakažlivější varianta. I kdyby bylo pravda, že sedm zaznamenaných případů srážlivosti krve v Německu je "podivných" a "výjimečných", je to vzhledem k proočkování milionů lidí vakcínou AstraZeneca absolutně minimální počet, a naopak pozastavení očkování vakcínou AstraZeneca povede k úmrtí tisíců lidí. ZDE 

- Počet nákaz koronaviru v Indii vzrostl nejvíce za posledního čtvrt roku. Nejbohatší indický stát  Maharaštra má dvě třetiny nových nákaz.

- Brazílie poprvé zaznamenala více než 90 000 denních nákaz, přesně 90 303. Počet registrovaných nákaz v Brazílii je nyní 11 693 838. Denní počet mrtvých je registrován jako 2648, celkem v Brazílii zemřelo na covid 284 775 lidí.

- Nejchudší země budou útlumem ekonomiky v důsledku pandemie trpět nejvíc, varuje OSN.

- Popírač covidu, jednašedesátiletý prezident Tanzánie John Magufuli, zemřel prý na selhání srdce. Čtrnáct dní byl nepřítomen ve veřejném životě, což vedlo k spekulacím, že se nakazil na covid.

- Šéfové britského zdravotnictví se obávají konfliktu s ministry, protože potřebují obrovské finance na odstranění obrovských front pacientů na léčbu a chirurgické zásahy - v důsledku zahlcení zdravotnictví pandemií.

- Tchajwan začíná v pondělí používat vakcínu AstraZeneca.

- Bulharsko oznámilo nová omezení. Uzavře školy, restaurace a obchodní střediska na 10 dní od 22. března ve snaze potlačit šířící se pandemii, která ohrožuje bulharské nemocnice. Ve čtvrtek registrovalo Bulharsko 4201 denních nákaz a 136 úmrtí. Bulharsko má 7 milionů obyvatel, 291 769 nákaz a 11 715 úmrtí.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

2
Vytisknout
6583

Diskuse

Obsah vydání | 23. 3. 2021