Francie mění politiku pomoci Africe

12. 3. 2021

čas čtení 2 minuty
Foto: Wikimedia Commons.

Francie se snaží reformovat svou politiku pomoci poskytované Africe - tak aby ji učinila současně štědřejší a účinněji cílenou. Rozhodla se tak v rámci strategie, jak čelit rostoucímu geopolitickému vlivu Číny, informuje Grégoire Sauvage.


Rostoucí ekonomiky a populace afrických zemí vytvářejí lukrativní příležitosti pro mezinárodní hráče, což z kontinentu dělá místo geopolitického soupeření. Mezinárodní měnový fond v roce 2019 zjistil, že se Afrika stala nejrychleji rostoucím regionem světa, přičemž Světové ekonomické fórum předpovídá, že její populace k roku 2050 dosáhne zhruba 2,2 miliardy.

Čína představuje největšího bilaterálního obchodního partnera Afriky, když v roce 2009 předběhla USA. Než světovou ekonomiku zasáhl koronavirus, hodnota čínsko-afrického obchodu dosáhla 161 miliard eur.

"Právě teď lze říci, že jakýkoliv velký projekt v afrických městech, který je vyšší než tři patra nebo silnice, které jsou delší než tři kilometry, jsou nejpravděpodbněji stavěny a navrhovány Číňany," řekl Forbesu v roce 2018 architekt Dave Roggeveen.

Vedle infrastruktury Čína v Africe masivně investovala také do médií - státní zpravodajská agentura Xinhua buduje největší síť dopisovatelů. Centrem čínské mediální přítomnosti v Africe se stalo Nairobi, přičemž Xinhua přestěhovala jedno ze svých ústředí z Paříže do keňského hlavního města v roce 2006.

Francie se nyní také snaží otevřít si nové cesty na africký kontinent tím, že pozmění strategii vůči rozvojovým zemím. Paříži se podařilo zvýšit rozpočet na globální pomoc dokonce i v koronavirové krizi, když rozvojové výdaje vzrostly z 10,9 miliard eur v roce 2019 na 12,8 miliard v roce 2020.

2. března poslanci schválili zákon zvyšující rozpočet pomoci k roku 2022 na 0,55 % HDP. Vláda prezidenta Macrona také stupňuje snahu zajistit, že pomoc bude efektivní. Návrh zákona stanoví pět klíčových cílů - "bojovat s chudobou, čelit změně klimatu, posílit veřejné zdraví, rozšířit vzdělávací služby a dosáhnout genderové rovnosti" zaměřené na Subsaharskou Afriku a také na Haiti.

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6440

Diskuse

Obsah vydání | 16. 3. 2021