Británie bude v den 1. výročí lockdownu držet minutu ticha. Bude to den kontemplace

13. 3. 2021

čas čtení 2 minuty
 
Den 23. března 2021 bude v Británii "celonárodním dnem reflexe" a vzpomínání na více než 125 000 lidí, kteří během koronavirové pandemie zemřeli.

Charitativní organizace a politikové chtějí, aby lidé v poledne 23. března dodrželi minutu ticha a spojili se s někým, o kom vědí, že truchlí.

Organizátoři vzpomínkové akce, mezi nimiž je britský Červený kříž, Marie Curie, Nadace zavražděné labouristické poslankyně Jo Coxové a Královská dobrovolnická služba, uvádějí, že po minutě ticha v poledna budou od 12.01 vyzvánět zvony a významné budovy v zemi budou od 20. hodiny osvětleny.

V České republice prosazuje podobnou akci publicista Petr Pospíchal, na den, kdy před rokem, dne 22. března 2020, zemřela v ČR první oběť koronaviru:



Tyto organizace doufají, že bude tento den připomínán každoročně a že se budou konat další komunitní akce, jako virtuální kontemplativní shromáždění, rozsvěcování svíček na prahu domů a vázání žlutých pásek kolem stromů.

Akci podporují čelní britští politikové, včetně premiéra Johnsona a šéfa labouristické opozice Starmera.

 

Od začátku roku 2021 proběhlo mnoho koronavirových výročí - den, kdy byly v Británii identifikovány první případy nákazy, den, kdy zemřel na virus první člověk, den kdy bylo rozhodnuto o uzavření ekonomiky.

Jedním z nejtěžších problémů je pro občany vyrovnat se s úmrtím člena rodiny či přítele, vzhledem k nemožnosti navštěvovat nemocné v nemocnicích a účastnit se pohřbů. Akce dne 23. března má lidem dát možnost truchlit.

Podrobnosti v angličtině ZDE


Channel 4 News v pátek vysílaly časosběrnou reportáž o tom, jak se během roku děsivým způsobem měnila práce jedné pohřební služby. Britská média se věnují individuálním případům úmrtí a tomu, jaký to má dopad na jejich blízké, na rozdíl od České republiky, kde mrtví prostě zmizí z veřejného prostoru, jak psal nedávno v Lidových novinách Petr Kamberský.



0
Vytisknout
4680

Diskuse

Obsah vydání | 16. 3. 2021