Pandemie blbosti v Česku: Píší už pragováci?

17. 2. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
Foto: Pixabay.

Proč advokátní komora ostře odsoudila vyhlášení nouzového stavu usnesením vlády? Stručná odpověď zní: Protože usnesení vlády v ČR nezakládá právní závaznost čehokoliv, i kdyby mělo jít jen o předpis ohledně distribuce toaletního papíru na úřadu vlády. Podrobnější odpověď by pak zněla: Protože se Babišova vláda pokouší zavést ústavní zvyklost, která pohřbívá právní stát a demokracii.


Čeho se zmíněná ústavní zvyklost týká? Situace, kdy máme premiéra, který sice pro své návrhy nesežene podporu ve sněmovně, leč obrátí se na něj subjekt, který sám ani není ústavní institucí - například nějaký Spolek nespokojených občanů-babišovci (SNOB) - s žádostí, aby reagoval na jím zdůrazněnou nouzi a vyhlásil nějaké zákonné opatření bez parlamentu.

Od tohoto "hlasu zdola" si pak premiér falešně odvodí zmocnění a legitimitu pro vlastní zneužití moci.

V neděli vláda bez většiny ve sněmovně vyhlásila na žádost hejtmanů, kteří nemají žádné reálné oprávnění něco takového požadovat, nouzový stav. Stejným způsobem a se stejným oprávněním, jako Asociace krajů České republiky, by se na vládu mohl obrátit kdokoliv, kdo také nemá zákonodárnou iniciativu, a žádat cokoliv jiného uzná za vhodné, od natírání trávy nazeleno až po sestřelování létajících talířů. Vládu podobná žádost v žádném smyslu nezbavuje povinnosti prosadit zákon o barvení trávníků či likvidaci UFO standardním způsobem ve sněmovně.

Napříště ale může libovolný premiér bez většiny - například premiér prezidentem svévolně jmenované úřednické vlády - navázat na zmíněnou ústavní zvyklost a odvolat se proti parlamentu na libovolný skutečný či imaginární stav nouze a nějaký ten papír hovořící o tom, že "lid toho žádá".

Požádá-li sdružení SNOB, Českomoravská myslivecká jednota či 99 pragováků premiéra o vyhlášení výjimečného stavu - protože v zemi se bez něj nedá vládnout, pokud premiér nedokáže získat podporu parlamentu - bude k dispozici ústavní zvyklost, na niž se takový premiér kdykoli v budoucnu snadno odvolá.

Pokud ovšem nezákonné a neústavní vyhlášení nouzového stavu usnesením vlády v příštích dnech soudy nerozcupují na hadry a nehodí Babišovi na hlavu.

Což by rozhodně udělat měly, protože jinak se obětí Babišovy totální neschopnosti řídit zemi stanou nejen tisíce spoluobčanů, kteří zbytečně umírají a ještě zemřou na COVID, ale navíc také česká demokracie a právní stát.

1
Vytisknout
9439

Diskuse

Obsah vydání | 23. 2. 2021