Průběžné zpravodajství:

V Srbsku zemřel na covid známý zpěvák a protinacionalistický aktivista. Bylo mu 67 let

20. 2. 2021

čas čtení 8 minut
Foto Đorđe Balašević (Creative Commons licence) romanski - https://www.flickr.com/photos/romanski/5142531573/


Česko je dnes opět rekordně nejhorší na celém světě co do nákaz i úmrtí.

V počtu úmrtí na milion obyvatel vévodí statistikám Česko, v neděli má 17,2 úmrtí na milion obyvatel.

Další země v žebříčku: 

Saint Lucia 16,3, Slovensko 13,6, Černá Hora a Maďarsko 11,1, Antigua a Barbuda 10,2, Estonsko a Portugalsko 7,5, Polsko 6,7, Velká Británie 6,6, Mexiko 6,5, Litva 6,2, Peru 6,1, Albánie 5,9, Spojené státy 5,6, (...) Itálie 4,2, Holandsko 3,6,  Rusko 3,2, Chorvatsko 3,2, Rumunsko 3,0,  Srbsko a Rakousko 2,2, Německo 1,7, Kanada 1,3.

Ostravská televize závistivě informuje, že v Polsku jsou otevřené obchody, lyžařské areály a bazíny, ovšem v Polsku je počet mrtvých na milion 6,7, v ČR 17,2.  Ani srovnávání s Rakouskem a Německem neplatí, v Rakousku je počet mrtvých na milion 2,2, v Německu 1,7. Čím je způsoben ten obrovský rozdíl mezi ČR a jeho sousedy? Sociolog Daniel Prokop informuje, že v ČR na rozdíl od jiných zemí pracuje z domova jen minimum lidí.

Selhání českých elit se prohlubuje. Jak obrovský je propad jedinců, kteří si říkají kardiochirurg (Jan Pirk) nebo epidemiolog (Jiří Beran) a některých "politiků", dokazuje šílená petice, která požaduje otevření škol v ČR a "vrácení Česka do normálu" v době, kdy má Česká republika globálně nejvyšší míru úmrtí i nákaz a nemocnice jsou zahlceny, takže nejsou schopny poskytovat ani normální péči. Signatáři šílené petice zřejmě chtějí vyvraždit pokud možno co nejvíce obyvatelstva, případně ochromit celé hospodářství chronickou nemocností statisíců lidí s dlouhým covidem. Šílené je také, že některá média informují o této "petici", jako by to bylo něco normálního. Někteří lidé v Česku se už opravdu zbláznili, a ohrožují vážně životy druhých.

Neuvěřitelně, v sobotu 20.2. bylo v ČR očkováno jen 2952 osob. Celkem se v ČR dosud uskutečnilo jen 542 779 očkování.    Oběma dávkami bylo dosud proočkováno jen 206 326 osob.  Vsobotu  bylo dokončeno očkování  u 1156 osob.  Aby bylo proočkováno 60 procent obyvatelstva ČR do léta, muselo by ČR očkovat  půl milionu lidí týdně. (Kvůli vyšší infekčnosti nových koronavirových kmenů bude ve skutečnosti  třeba naočkovat nejméně 70 % populace - pozn. KD.) Pro srovnání: V Británii bylo už očkováno první vakcínou 17,2 milionů lidí, to je 26 procent obyvatelstva. V USA bylo očkováno 42,8 milionů lidí, to je  12,9 procent obyvatelstva), z nich 17,9 milionů oběma dávkami. (V USA zdržuje nyní očkování drasticky kalamitní mrazivé a sněhové počasí.)
 
Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 153 159 osob. V sobotu 20.2.  bylo v ČR zaznamenáno dalších  6755 nových denních nákaz. (Trestuhodně, o víkendu se řádně netestuje ani neočkuje!)   (Tvrzení MZ ČR o "vyléčených" je zavádějící, protože neznámý počet lidí, 10-20 procent, trpí dlouhým covidem, to MZ ČR vůbec neregistruje.) Zemřelo 19 214 lidí, to je denní nárůst o 117 mrtvých.   V nemocnicích je 6 021 lidí.   MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

- Do Bělehradu bylo přivezeno z továren v Indii 150 000 dávek vakcíny firmy AstraZeneca a Oxford University. Srbsko je tak první zemí na západním Balkánu, která obdržela vakcínu. V Srbsku bylo už očkováno skoro 10 procent obyvatelstva. Občané mají možnost si vybrat mezi vakcínami Pfizer/BioNTech, čínské Sinopharm či ruské Sputnik V.

- Počet hospitalizací v USA poklesl na minimum od listopadu. V pátek bylo v USA v nemocnicích asi 59 800 covidových pacientů, je to o 55 oprocent méně než při vrcholu pandemie dne 6. ledna, kdy bylo v nemocnicích více než 132 470 osob.

- Jižní Korea začíná očkovat vakcínou Pfizer/BioNTech od 27 února.

- Rusko v neděli registrovalo nových 12 742 nákaz, celkem je v Rusku nakaženo 4 164 726 osob. Zemřelo dalších 417 lidí, celkem v Rusku zemřelo 83 293 osob.

- Izrael informoval o poklesu nákazy koronavirem u osob očkovaných oběma dávkami firmy Pfizer o 95,8 procent.

- V Británii bylo první vakcínou očkováno více než 17 milionů osob.

- Boris Johnson zamýšlí očkovat všechny dospělé občany v Británii do 31. července 2021.

- Hotely, bary a restaurace v Irsku zústanou uzavřené do poloviny léta 2021.

- Británie v sobotu registrovala 10 406 nových nákaz a 445 úmrtí.

- Británie možná dovolí setkávání rodin  pod širým nebem od Velikonoc, tedy od začátku dubna, pokud se podaří pandemii začít zvládat.

- Celosvětový počet proočkovaných vakcín dosáhl 200 milionů. Bohaté země skupiny G7 přislíbily, že zdvojnásobí pomoc chudším zemím. 45 procent očkování bylo provedeno v bohatých zemích světa, kde žije jen 10 procent obyvatelstva této planety.

- Česká republika objednala 12 000 dávek léku Regeneron, který má podporovat protilátky, přestože dosud nebyl schválen evropskými úřady. Reuters informuje, že české úřady se připravují schválit nouzové užívání koktejlu regeneronu casirivimabu a imdevimabu, který byl schválen pro nouzové užívání v USA a byl použit pro léčení Donalda Trumpa. Léčba se používá pro pacienty s mírným průběhem koronaviru, aby se zabránilo zhoršení jejich stavu. Používá se prostřednictvím vnitrožilní infuze a pacienti musejí být v izolaci. Proto se tohoto léku příliš nepoužívá. List Guardian v sobotu podle Reutera připomíná, že ČR je zasažena obrovským množstvím nákaz a úmrtí a počet očkovaných osob v ČR je menší než evropský průměr.
-  Polský ministr zdravotnictví Adam Nedzielski nevyloučil uzavření hranic s ČR a se Slovenskem, v důsledku tamějšího velkého nárůstu infekcí.

- Ghana schválila nouzové užívání ruské vakcíny Sputnik V. Je to 31. stát na světě, který tuto vakcínu schválil.

- Rusko registrovalo 12 953 nových denních infekcí. Celkem bylo v Rusku nakaženo 4 151 984 osob. Za posledních 24 hodin zemřelo 480 osob, celkem je v Rusku oficiálně registrováno 82 876 úmrtí na covid.
 

Lidé po celé bývalé Jugoslávii truchlí po zpěvákově smrti

- Italská policie vyšetřuje falešné léky proti covidu-19 a falešné vakcíny po výslechu činitele z regionu Veneto, který dostal nabídku ke koupi 27 milionů vakcín firmy Pfizer/BioNTech mimo systém EU.

- Řecko rozšířilo lockdown na další oblasti země ve snaze zabránit šíření infekce, v oblastech, kde je infekce minimální, opatření rozvolnilo.

- Americká hranice s Mexikem a s Kanadou zůstane uzavřena nejméně do 21. března.
- Rozdíl mezi množstvím očkovaných lidí v bohatých a v chudých zemích by se mohl zmenšit do půl roku, tvrdí BillGates.

- Asi 200 000 dávek čínské vakcíny Sinovac bylo odesláno do Mexika.

- Filipíny zaznamenaly v pátek 157 úmrtí na covid, je to nejvyšší počet za posledních pět měsíců.

- V Torontu byl prodloužen lockdown nejméně do 8. března

- Srbská státní televize informovala, že známý zpěvák a protinacionalistický aktivista Đorđe Balašević, 67, zemřel na covid.

- Dánsko oznámilo, že uzavírá některé pohraniční přechody s Německo po vzniku ohniska epidemie v Německu nedaleko dánské hranice. Třináct pohraničních přechodů bude uzavřeno okamžitě a na dalších devíti budou posílena bezpečnostní opatření.

- Francie zaznamenala 328 denních úmrtí, je to nárůst od čtvrtka, kdy ve Francii zemřelo 271 osob a ve středu 310. Celkem ve Francii zemřelo na covid 83 964 osob.

- Irské ministerstvo zdravotnictví registrovalo tři případy brazilské varianty koronaviru na svém území.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
6743

Diskuse

Obsah vydání | 23. 2. 2021