Arogance supervelmoci: Donald Trump povolil Íránu import vakcíny proti covidu-19

31. 12. 2020

čas čtení 2 minuty

Americký prezident Donald Trump poskytl Teheránu povolení, aby si mohl koupit vakcínu proti koronaviru. Chvilku se nad touto zprávou zamyslete: Spojené státy dovolí Íránu, aby neměl koronavirus? Perská velmoc je nejvíce zasaženou zemí na Blízkém východě, neboť registruje 1 194 963 nákaz v 80 milionové populaci, píše Juan Cole.

To je ekvivalent 4,6 milionů infekcí ve Spojených státech, takže si režim ajatolláhů v tomto ohledu vede lépe. Koronaviru podlehlo už více než 54 tisíc Íránců. Tato země je méně zranitelná vůči úmrtí na covid-19 než USA, protože tamní populace je mladší. Ale i tak je v Íránu spousta utrpení – ať už kvůli nemoci samotné, nebo proto, že mnoho lidí vidí, jak jejich nejbližší umírají.

V průběhu celé této doby jsem tvrdil, že Trumpova administrativa propásla příležitost k diplomacii s Íránem, protože na zemi uvalila bezprecedentní ekonomickou blokádu, čímž prohloubila tamní strádání, které pandemie způsobila. V září roku 2019 Trumpův Bílý dům zařadil íránskou Ústřední banku na seznam teroristických entit, což ostatním bankám ve světě znemožnilo realizovat obchodní transakce s Teheránem. Výsledkem byla katastrofa týkající se humanitárních aktivit v Íránu.

Prakticky neexistuje způsob, jak do země dostat peníze ze zahraničí, aniž by státy a firmy riskovaly americký sankční postih kvůli podpoře terorismu.

Íránská Ústřední banka je bankovní institucí suverénního státu a není o nic více teroristickou organizací než FED ve Spojených státech. Navíc USA páchaly státní terorismus v Iráku a jinde. Americká blokáda udržuje Íránce v chudobě, avšak strádání se nevyhne ani střední třídě, protože si nemůže dovolit drahé zahraniční léky.

Tato politická strategie není ničím jiným než kolektivním trestem uvaleným na civilní obyvatelstvo, což je mezinárodní zločin. Nadto podle Římského statutu může jít o zločin proti lidskosti.

Takže Trump, který svými arbitrárními a unilaterálními sankcemi (které nemají oporu v mezinárodním právu, RB OSN, a dokonce ani v Kongresu), nyní Íráncům povolí import vakcíny? Írán získal povolení, aby přes švýcarskou pobočku COVAXu mohl proočkovat polovinu své populace, tj. 40 milionů osob. Čína Teheránu pošle asi milion dávek své vakcíny.

Íránci usilují o vyvinutí vlastní vakcíny, ta je však teprve ve stádiu testování. Uplyne patrně ještě hodně času, než bude účinná – a to i kvůli tomu, že íránská vědecká a farmaceutická infrastruktura je poškozena americkou finanční blokádou.

 

Celý článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6503

Diskuse

Obsah vydání | 5. 1. 2021