Covid je největší hrozbou psychickému zdraví od druhé světové války

28. 12. 2020

čas čtení 1 minuta


Čelný britský psychiatr předpovídá, že dopad covidu na nárůst psychických chorob obyvatelstva bude pociťován ještě mnoho let po odeznění pandemie


Dr. Adrian James, předseda britského Královského kolegia psychiatrů varoval, že součinnost covidu-19, jeho sociálních dopadů a ekonomických dopadů má podstatný vliv na duševní zdraví občanů. Jejich potíže budou trvat dlouho poté, co bude epidemie zvládnuta.

 
Až 10 milionů lidí, včetně 1,5 milionu dětí, budou v Británii v důsledku krize potřebovat psychiatrickou pomoc. (Pro ČR si ty počty vydělte šesti.)

Sílící epidemie znamená, že je zapotřebí zajistit, aby lidé, u nichž vzniknou v důsledku pandemie psychické choroby anebo se jejich psychický stav zhorší, měli v nadcházejících letech rychlý přístup k efektivní pomoci. Z dat získaných britským zdravotnictvím vyplývá, že počet lidí, kteří kontaktovali psychiatry ve zdravotnictví, nikdy nebyl vyšší - a některá psychiatrická oddělení britských nemocnic jsou dnes úplně plná.

Z modelování Centra pro duševní zdraví vyplývá, že v důsledku koronavirové pandemie bude až 10 milionů lidí potřebovat pomoc od psychiatrů. V celkovém počtu je 1,5 milionu dětí, ohrožených úzkostnými stavy a depresí způsobenými zhoršenou sociální izolací, karanténou, hospitalizací nebo úmrtím člena rodiny.

Psychiatrii budou muset být poskytnuty pro tuto krizovou situaci finanční prostředky.

Podrobnosti v angličtině ZDE 

0
Vytisknout
10266

Diskuse

Obsah vydání | 5. 1. 2021