Koronavirus: Vědci na stopě možné příčině alergických reakcí na vakcínu

27. 12. 2020

čas čtení 1 minuta
Vědci jsou na stopě potenciální příčině alergických reakcí na protikoronavirovou vakcínu firem Pfizer a BioNTech, informuje Tim O'Donnell.


Americké Centrum pro prevenci a kontrolu nemocí zaznamenalo šest vážných alergických reakcí z 272 001 případů osob naočkovaných od 19. prosince. Hlavním podezřelým se stala látka polyethylenglykol (PEG). I když jde v tuto chvíli dosud o spekulativní hypotézu - alergie na PEG jsou řídké a reakce mohou být vyvolány něčím jiným - PEG se nachází v dalších lécích, kosmetice a potravinách a ví se o něm, že výjimečně spouští anafylaktický šok, ačkoliv ne všechny formy této sloučeniny mají stejný alergický potenciál.

Součástí problémů spojených se zkoumáním PEGu jako možného katalyzátoru reakcí je, že látka ve vakcínách "se liší od té, která byla dříve spojena s alergickými reakcemi," vysvětluje James Baker, imunolog řídící Michiganský nanotechnologický institut pro medicínu a biologické vědy při University of Michigan.

PEG se také nachází ve vakcíně firmy Moderna. Ve čtvrtek se zdravotník stal první známou osobou s alergickou reakcí na tuto vakcínu. Doktor Hossein Sadrzadeh, který tvrdí, že má za sebou historii alergických reakcí, ohlásil symptomy, které podle něj odpovídají dřívější reakci na měkkýše. Několik hodin po naočkování byl propuštěn.

Navzdory zřídkavým incidentům vědci a zdravotníci považují vakcíny za bezpečné, účinné a klíčové pro ukončení pandemie.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6514

Diskuse

Obsah vydání | 5. 1. 2021