Email pro Huntera Bidena vyvolává otázky ohledně jeho daní

14. 12. 2020

čas čtení 2 minuty
Email získaný NBC News indikuje, že prezidentovu synovi bylo sděleno, že v daňovém přiznání za rok 2014 neuvedl 400 000 dolarů příjmu od společnosti Burisma, informuje Tom Winter.


Bývalý Hunterův obchodní partner mu v roce 2017 zaslal email, kde tvrdí, že nepřiznal příjmy ve výši 400 000 dolarů z ukrajinské plynařské společnosti Burisma, kde seděl ve správní radě. Kopii emailu získala NBC News.

Zpráva od Erica Schwerina, tehdejšího předsedy společnosti Rosemont Seneca Partners, z 16. ledna 2017 uvádí, že Hunter Biden bude muset "opravit" přiznání za rok 2014, aby zahrnovalo "nepřiznaný" příjem.

V emailu se dále píše, že Hunter Biden, který je nyní vyšetřován kvůli daním, v daném roce měl příjmy ve výši přes 1,2 milionu dolarů. Tyto příjmy zahrnují 400 000 z Burismy, stejně jako příjem z Rosemont Seneca Advisors a z právní firmy.

Email zpřístupnil právní zástupce Rudyho Giulianiho Robert Costello. Ten tvrdí, že získal kopii z harddisku laptopu Huntera Bidena v opravárenské firmě v Delaware.

NBC News nemá přístup k celému disku. Není známo, zda Hunter Biden na email nějak reagoval.

Federální vyšetřovatelé v Delaware zkoumají obchodní aktivity Huntera Bidena v Číně v rámci daňového šetření, které začalo v roce 2018.

Zatím nic nenasvědčuje tomu, že jeho práce pro společnost Burisma je součástí vyšetřování, ale email vyvolává nové otázky ohledně jeho daní.

Jeho právník George Mesires na výzvu k vyjádření nereagoval. Mluvčí Bidenova týmu pro předání moci se odmítla vyjádřit, když obdržela seznam otázek, včetně té, zda Hunter Biden opravil své daňové přiznání za rok 2014.

NBC News nemůže nezávisle ověřit, zda je email autentický a zda nebyl pozměněn, ale mluvčí jeho autenticitu nezpochybnila.

NBC News se několikrát obrátila na Schwerina, ale na žádost o vyjádření nereaguje. Také ministerstvo spravedlnosti se odmítlo vyjádřit.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

USA
0
Vytisknout
5215

Diskuse

Obsah vydání | 17. 12. 2020