USA: Republikánská senátorka pózovala s lídrem Ku-klux-klanu

16. 12. 2020

čas čtení 1 minuta
Senátorka za stát Georgia zapózovala fotografovi s bývalým lídrem Ku-klux-klanu Chesterem Dolesem. Dva dny nato spustili židovští aktivisté poplach - a vedení kampaně, v níž Loefflerová v lednu usiluje o obhajobu svého postu, prohlásilo, že senátorka nevěděla, kdo Doles je, informuje Mary Papenfussová.


Avšak pověst Dolese coby hlasatele bělošské nadřazenosti byla dost na to, aby byl v září vykázán z kampaňového shromáždění ve prospěch Loefflerové a členky Sněmovny reprezentantů Marjorie Taylorové Greeneové, zjistil list Atlanta Journal-Constitution. Loefflerová pak tvrdila, že nevěděla o kontroverzi spojené s Dolesem.

Židovská skupina Bend the Arc retvítovala v sobotu fotografii Loefflerové usmívající se vedle Dolese. Snímek byl pořízen v pátek během kampaňového shromáždění. Doles sdílel fotografii s komentářem: "Zachraň Ameriku, zastav socialismus!"

Doles byl členem KKK po desítky let a vedl pobočku v Marylandu. Je také členem neonacistické Národní aliance. V roce 1993 byl odsouzen k trestu odnětí svobody za zbití černocha.

Loefflerová se "opět snaží distancovat od někoho, kdo je znám jako hlasatel bělošské nadřazenosti," uvedl v prohlášení reverend Raphael Warnock, její soupeř v lednovém druhém kole senátních voleb v Georgii. "Neexistuje přijatelné vysvětlení pro to, že se to stalo jednou, natož podruhé," dodává prohlášení s narážkou na událost v září.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6432

Diskuse

Obsah vydání | 22. 12. 2020