Průběžné zpravodajství:

Pacienti s dlouhým covidem mají být po čtyřech týdnech posíláni na specializovanou kliniku

18. 12. 2020

čas čtení 7 minut
 
Česko registrovalo už 624 140 nakažených osob.  Ve sobotu  19. 12. bylo v ČR  registrováno dalších 5281 nových nákaz (o víkendu se řádně netestuje).   Celkem zemřelo už 10 331 osob (od včerejška o 168 více úmrtí), v nemocnicích je 4484 lidí.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.
 

- Nový kmen koronaviru je nakažlivější. V pátek večer se k tomu konalo krizové zasedání londýnské vlády. Vedlo k daleko  přísnějšímu uzamčení země. ZDE

- Británie v neděli zaznamenala rekordní počet laboratorně potvrzených 35 928 denních nákaz. Celkem bylo v Británii oficiálně registrováno 2 040 147 nakažených osob. V neděli zemřelo dalších 326 osob. Několik evropských zemí včetně Belgie, Itálie, Holandska, Francie, Bulharska, Irska a Německa zakázalo lety z Británie v důsledku nového kmenu koronaviru v jižní Anglii. Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock oznámil, že se nový kmen koronaviru "vymkl z kontroly". Vyjádřil se, že přísné uzamčení Londýna a jihovýchodní Anglie zřejmě bude muset trvat řadu měsíců, až do doby, kdy bude proočkováno dostatečné množství obyvatelstva.

- 11 případů nového kmenu koronaviru byly zaznamenány mimo Británii - devět v Dánsku, jeden v Holandsku a jeden v Austrálii, informuje Světová zdravotnická organizace.

- Britské regulační orgány zakázaly očkování proti koronaviru pro kojící matky. Neexistují sice žádné důkazy, že by je vakcína ohrozila, ale "než jim bude vakcína podána, je zapotřebí dalšího výzkumu". Postihuje to obrovské množství žen, včetně asi 20 000 zdravotnic. V Anglii kojí nemluvňata asi 46 procent matek. ZDE

- Deset miliardářů v důsledku pandemie výrazně zvýšilo své příjmy, celkem o více než 450 miliard dolarů. Podle jiného průzkumu zvýšilo amerických 651 miliardářů v důsledku pandemie své příjmy i 1,1 bilion dolarů. Jejich příjmy jsou nyní tak vysoké, že by mohli uhradit financování rozsáhlého zákona proti důsledkům panedmie a přesto by vůbec nebyly postiženy jejich příjmy z doby před pandemií. Bohatství Jeffa Bezose, majitele Amazonu, stouplo od března 2020 o 70 miliard dolarů na rekordních 185 miliard dolarů, protože stamiliony lidí, uvězněných doma, začaly používat firmu Amazon k nákupu jídla, zboží a televizní zábavy. ZDE 

- Spojené státy v pátek zaznamenaly další rekord téměř 250 000 denních nákaz a více než 2800 denních úmrtí. 114 751 lidí je hospitalizováno. Americké regulační orgány schválily vakcínu firmy Moderna.  ZDE 
 

 


- Německo zaznamenalo 31 300 dalších denních nákaz a 702 denních úmrtí. Celkový registrovaný počet nákaz v Německu je 1 471 238 infekcí.

- Indie v sobotu zaznamenala mezník 10 milionů nákaz. Je to druhý nejvyšší počet na světě, i když v posledních týdnech prý počet denních nákaz trochu klesá. V Indii zemřelo 145 136 osob.

- Itálie přes Vánoce zavádí přísný lockdown. Bude platit od 24.12 do 27.12. a pak znovu od 31.12. do 3.1. a ještě 5.-6.1., kdy Itálie slaví svátek Tří králů.

- Macron má kašel, horečku a je unaven. Bedlivě ho sledují lékaři. Je terčem ostré kritiky, že minulý týden mnoha lidem podával ruku a účastnil se velkých skupinových receptí

- Švédsko v pátek zavedlo nejtvrdší protikoronavirová opatření ve snaze zabránit druhé vlně pandemie. Doporučuje roušky ve veřejné dopravě a uzavřelo veřejná pracoviště, která nejsou životně důležitá. "Není možné navrátit se k normálnímu životu. Pandemie je otázkou života a smrti," konstatoval premiér Stefan Lofven.

- Slovenský premiér Igor Matovič uvedl v pátek, že má covid-19, týden poté, co se účastnil summitu s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, který později také testoval pozitivně na koronavirus. 

- Švýcarská vláda nařídila všem restauracím, fitkům a rekreačním střediskům, aby byly od úterý na měsíc uzavřeny. Naléhá na občany, aby zůstávali doma. Švýcarsko má více než 400 000 registrovaných nákaz a zemřelo tam více než 6000 lidí.

- Filmový festival v Berlíně se bude konat o měsíc později, v březnu 2021, v omezené formě jen na internetu. V červnu bude program pro veřejnost.

- Podle prvních oficiálních předpisů britského zdravotnictví budou pacienti s dlouhým covidem už čtyři týdny po nákaze posíláni na specializované kliniky. U většiny pacientů mizí příznaky dlouhého covidu po 12 týdnech, avšak u podstatné menšiny pacientů trvají daleko déle a mohou se začít zhrošovat. Proto je informace MZČR o tzv. "vyléčených pacientech" lživá.  ZDE 

- Počet denních úmrtí v USA překročil už třetí den 3000. Ve čtvrtek zaznamenaly Spojené státy rekordní počet nových denních infekcí, totiž 239 903. Celkem je v USA registrováno více než 17 milionů nákaz a počet mrtvých v USA převýšil 311 000. Počet hospitalizací se blíží 114 000.

- Americký viceprezident Mike Pence se nechal v televizi očkovat proti koronaviru. "Necítil jsem vůbec nic," řekl:
- Chorvatsko zakázalo během Vánoc cestování mezi různými částmi země. V Chorvatsku platí částečné uzamčení země, restaurace, bary a fitka jsou uzavřena. Obchody dovolují jen omezený počet zákazníků. V pátek Chorvatsko registrovalo 3272 nových infekcí, trochu méně než vrchol více než 4500 denní infekcí před několika dny.


- Dr. Hans Kluge, šéf regionálního úřadu Světové zdravotnické organizace pro Evropu, apeloval na lidi, aby zůstali o Vánocích doma. Riziko návštěv nestojí za to. "Máme před sebou několik málo dalších měsíců obětí a můžeme se nyní chovat tak, abychom mohli na sebe být kolektivně hrdí. Až pohlédneme zpět na tuto bezprecedentní doby, doufám, že všichni budeme mít pocit, že jsme jednali v duchu lidskosti a ochránili jsme potřebné."

- Rakousko zavede po Vánocích třetí celostátní uzamčení země. Bude trvat nejméně do 18. ledna. Lockdown potrvá déle pro ty, kdo se nenechají testovat na koronavirus.

- Generální tajemník OSN Antonio Guterres apeloval v německém parlamentu na svět, aby byla vakcína k dispozici všem, všude. Pochválil firmu BioNTech za její první světovou vakcínu. "Němci na to mohou být velmi hrdi." "Naším úkolem nyní je, aby byly vakcíny považovány za veřejné dobro, přístupné všem, všude."

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
5970

Diskuse

Obsah vydání | 22. 12. 2020