NATO se chystá na Bidena a velká rozhodnutí ohledně Afghánistánu a Číny

14. 12. 2020

čas čtení 2 minuty
"Čelíme velmi těžkému a obtížnému dilematu," uvedl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Dopad zvolení Joe Bidena americkým prezidentem na alianci NATO může být bezprostřední, když na počátku roku 2021 dojde k významným rozhodnutím a jednáním, která mohou rozhodnout o osudu války v Afghánistánu a stanovit nové strategické priority včetně toho, jak čelit Číně, informuje Kevin Baron.


Generální tajemník předložil zaplněný kalendář, který zahrnuje lednovou inauguraci nového a přátelštějšího amerického prezidenta, kriticky důležité únorové rozhodnutí, zda pokračovat v Afghánistánu, a jarní summit šéfů států a vlád NATO. Navazuje to na jasné odmítnutí prezidenta Donalda Trumpa americkou veřejností a sadu 138 doporučení členským státům, jak zacházet s novou politickou jednotou a novými globálními hrozbami.

Bývalý norský premiér Stoltenberg se s Bidenem dobře zná. "Znám ho jako velmi silného příznivce transatlantické vazby, spolupráce mezi Severní Amerikou a Evropou, a velmi silného příznivce NATO," uvedl Stoltenberg. Biden jako bývalý viceprezident a předseda senátního výboru pro zahraniční vztahy podle něj "zná NATO velmi dobře".

Mise NATO v Afghánistánu je kriticky závislá na podpoře amerických vojáků v oblasti logistiky, zásobování a zpravodajství. Stoltenberg prohlásil, že zbývající američtí vojáci dokáží splnit tyto potřeby pro neamerické jednotky v Afghánistánu, které je počtem převyšují. Zda USA budou pokračovat v misi s nižšími počty vojáků závisí na nastupující administrativě a únorovém jednání ministrů obrany NATO - a také na Talibánu. USA a NATO by měly podle mírové dohody stáhnout všechny vojáky ze země do května. Ale Talibán dosud nesplnil své závazky, což může vést k tomu, že ministři NATO misi přehodnotí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5579

Diskuse

Obsah vydání | 17. 12. 2020