Budou americké jednotky přemístěny z Německa do Polska?

8. 6. 2020

čas čtení 2 minuty
Na rozkaz prezidenta Donalda Trumpa 9 500 amerických vojáků v září 2020 opustí Německo. Polský premiér Mateusz Morawiecki vyjádřil naději, že někteří z těchto vojáků budou přemístěni do Polska, aby posílili východní křídlo NATO.


"Jednání probíhají, dochází k nim mimo světla ramp. Učiníme oznámení v příslušném čase, ale bude to posílení pro celé NATO," řekl polský premiér.

Mateusz Morawiecki dodal, že Polsko prokázalo, že je silným členem aliance, což může napomoci posílení amerického kontingentu v Polsku.

Před čtyřmi lety bylo v zemi pouze 500 amerických vojáků. Nyní se toto číslo blíží 5 000.

"Protože zpoza naší východní hranice vychází skutečná hrozba, přesun amerických vojáků na východní křídlo by poskytl silnější bezpečnost celé Evropě," zdůraznil Morawiecki.

Premiér ujistil, že rozhodnutí o přesunu by nemělo negativní dopad na polsko-německé vztahy.

"Myslím, že Německo chápe, že geopolitická situace se mění a že celá východní část NATO potřebuje posílit," vysvětlil premiér, který dále doplnil, že náklady by byly rozděleny mezi USA a Polsko.

Bílý dům dosud nepotvrdil informace ohledně potenciálního přesunu amerických jednotek z Německa do Polska.

Prohlášení vydané Johnem Ullyotem z Rady národní bezpečnosti USA uvádí: "V tuto chvíli nejsou žádná oznámení, nicméně prezident Trump jako vrchní velitel US Army nepřetržitě vyhodnocuje optimální umístění amerických vojáků po celém světě. Spojené státy jsou věrné spolupráci s blízkými spojenci, jako je Německo, ve věcech společné bezpečnosti a ve všech dalších důležitých tématech."

Podle agentury Reuters někteří z vojáků stahovaných z Německa mohou být přemístěni do jiných spojeneckých zemí, včetně Polska, a zbytek se vrátí domů. Pentagon tuto informaci nepotvrdil.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6428

Diskuse

Obsah vydání | 15. 6. 2020