16407

Neklidná síla

19. 1. 2021 / Albín Sybera

čas čtení 3 minuty

Skutečně nemají oligarchové nic společného s redakční prací svého mediálního majetku, jak rádi zdůrazňují? Minulý týden odstranil čtený deník Blesk již publikovaný text Boba Kartouse o fatálních chybách v komunikaci vlády ČR vůči české populaci během koronavirové krize.

Představa, že mocní majitelé Czech News Center Daniel Křetínský a Patrik Tkáč mají prostor věnovat se jednotlivým textům v Blesku je pochopitelně diskutabilní. I přesto je ale třeba mít na paměti, že příspěvek Boba Kartouse je textem, který se v Blesku běžně nevyskytuje a ze zaběhlých narativů bulvárního deníku musel vyčnívat.

Rozhovor Britských listů 355. Je naše nynější krize způsobena zvyklostmi z Rakouska-Uherska?

18. 1. 2021

čas čtení 1 minuta



Politické postoje visegrádské skupiny nejsou zrovna konstruktivní. Polsku a Maďarsku hrozí zablokování dotací z EU, v ČR je vyšetřován Babiš. Kolem roku 1900 byla střední Evropa zdrojem nesmírně zajímavých myšlenek, kulturně i politicky. Příčinou bylo, že se mísily kultury. Pak ale bylo Rakousko-Uhersko zlividováno. Bylo to neštěstím pro střední Evropu. Brzo došlo k nacistické okupaci, pak ke komunismu. Střed Evropy je geopoliticky slabé místo. Hegemonům na východě a na západě dokáží středoevropské státy čelit jen na základě spolupráce. To neuměly a neumějí dodnes. Středoevropské státy však převzaly od Rakouska-Uherska snad natrvalo jeho záporné rysy: autoritářství, byrokratismus, slabost politiků a nezájem o jednotlivého občana. O kostlivcích ve skříni v české politice, jimiž více než sto let po rozpadu Rakouska-Uherska trpíme dodnes. Jan Čulík o tom hovoří s politologem Jiřím Pehem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 20. ledna 2021.

 16461

Mezitím v Absurdistánu 159:

"Nebezpečná česká varianta covidu ohrožuje Polsko"

19. 1. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 14 minut

Foto: Teroristická hrozba kačera ze sněhu. Viz níže

Další týden, další "útok" na mobil politika ze strany Právo a spravedlnost. Tentokrát jde o Marka Suskiho, a hacker si jeho jménem stěžoval na ženu, která ho "sexuálně obtěžovala". Hacker zveřejnil její sexy fotografie a odkaz na další, daleko explicitnější materiál. Tentokrát tedy nevím, co by bylo horší - zda napsal ty tweety on sám ve spolupráci s Johnny Walkerem, anebo zda byl jeho mobil opravdu hacknutý - protože ten člověk je členem parlamentního výboru pro výzvědné služby...  

 16466

Jak se Česko rychle přibližuje polskému Absurdistánu

19. 1. 2021

čas čtení < 1 minuta

Šokující zprávou o stavu institucí českého státu je informace Zuzany Vlasaté, že poté, co Policie ČR po dlouhé měsíce neprojevila zájem o informace o jedech vypuštěných do řeky Bečva, které zabily tuny ryb, a které jí nabízel Deník Referendum, nyní zdá se Policie ČR nevyšetřuje, kdo způsobil otravu mnoha kilometrů řeky, ale kdo poskytl informace Deníku Referendum. To je skutečně totální state capture, ovládnutí, únos českých státních institucí soukromým oligarchou. Zdá se, že se v tom Česko rychle přizpůsobuje Polsku.





Rozhovor Britských listů 353. Kauza Bečva. Jak si oligarcha podřídil státní instituce:

 16454

Vláda zvládá? Utahujte si z nás v Utahu!

19. 1. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Foto: Wikimedia Commons. Licence Attribution-Share Alike 4.0 International.
   

Datový analytik Petr Ludwig varuje před čtvrtou vlnou pandemie, během níž se podle něj prosadí nakažlivější britská mutace koronaviru. Navrhl také, aby ČR požádala o řízení protipandemických opatření německý Institut Roberta Kocha, protože Babišova vláda krizový management evidentně naprosto nezvládá.



Jak je v této zemi nejpozději od první Zemanovy prezidentské kandidatury "dobrým" zvykem, reakcí na Ludwigova málo příjemná sdělení jsou i vyhrůžky smrtí adresované jemu a jeho rodině.

Tedy paradoxně něco, co by se nakonec klidně mohlo uskutečnit, pokud se nic nezmění a věci půjdou přesně tak, jako dosud.

Ukazuje to příklad countryové zpěvačky Věry Martinové, které v krátké době na COVID-19 v rodině zemřelo pět blízkých příbuzných, včetně obou rodičů.

Nebezpečí: Protilátky z předchozí covidové infekce rozpoznaly novou variantu koronaviru jen částečně

18. 1. 2021

čas čtení 1 minuta

 

Profesorka Devi Sridharová: Vědci zkoumali, zda je možné být znovu nakažen novou jihoafrickou variantou viru SARS-CoV-2. Protilátky z předchozích infekcí nerozpoznaly novou variantu ve 21 z 44 případů, ale je možné, že ji rozpoznají buňky typu T. Je to nebezpečná situace a naznačuje, že bude nutno koronavirus stoprocentně potlačit.


https://twitter.com/devisridhar/status/1351259754497245185?s=20



Devi Shridhar: Země, které na to mají zdroje a politickou vůli, musejí jasně eliminovat veškerý covid-19. Žít s tímto virem je příliš nebezpečné pro zdraví a příliš ničivé pro ekonomiku a pro společnost. Je načase přejít od protichřipkovému plánu na plán proti infekci SARS. Lépe teď než až za rok.

Jsme v opakovaných lockdownových cyklech bez plánu. Potřebujeme plán, jak se dostat z této jámy, a honorovat všechny, kdo dělají oběti. Lidé s tím budou souhlasit jen tehdy, pokud budou vědět, že je světlo na konci tunelu, až se život vrátí k normálu.






 

Více:

 16447

Průběžné zpravodajství:

Světová zdravotnická organizace varovala před koronavirem pozdě

19. 1. 2021

čas čtení 4 minuty

V pondělí 18.1. bylo v ČR zaznamenáno 7590 nových denních nákaz. Celkový počet nakažených  stoupl na 899 503.  Zemřelo 14 646 lidí, to je od předchozího dne o 197 více. To jsou v globálním srovnání obrovské počty na jednoho obyvatele. Drastický počet denních umírajících vypovídá o stavu pandemie v ČR více než neefektivní testování. V nemocnicích je 6666 lidí, to je nárůst o 336 osob.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

- Británie v úterý zaznamenala rekordní počet 1610 úmrtí na covid.

- První dávka očkování v Izraeli se neprokázala tak efektivní, jak vědci doufali. Izrael v pondělí zaznamenal 10 000 nových denních infekcí. Avšak u osob, které dostaly druhou dávku vakcíny Pfizer/BioNTech, došlo k nárůstu protilátek šestkrát až dvanáctkrát. U tisíců  Izraelců dokází k vzniku nákazy covidem i po očkování, avšak v době, kdy ještě 14 dní po očkování nedošlo k vzniku imunity. ZDE 

- Africké státy obvinily bohatší země, že si nakřečkovaly všechny zásoby vakcín a že do Afriky se vakcíny dostanou až za mnoho měsíců.

- Čína buduje karanténní středisko pro 4000 lidí, na okraji města Shijiazhuang. Dokončí ho do několika dní. Bude schopna do něho přesunovat celé vesnice. Čína pandemii zcela zvládnla, ale občas zaznamenává malá, lokalizovaná ohniska nákazy. Karanténní budovy mají koupelny, wifi a klimatizaci a budou do nich umisťováni pacienti s potvrzenou nákazou.

- Do Británie se vrátil pilot, Nicholas Synnott, 59, který strávil v texaské nemocnici rekordních 243 dní. Dr. BIswajit Kar, kardiolog, který ho lúčil, řekl: Všechny orgány v jeho těle byly postiženy covidem. Ale protože jeho zdraví jako pilota bylo před nákazou tak dobré, přežil.

- Kalifornie je první americký stát, který překročil 3 miliony nákaz. Kalifornie má 40 milionů obyvatel. 

FBI prověřuje tisíce členů Národní gardy z obavy před násilným útokem proti Bidenově inauguraci

19. 1. 2021

čas čtení 2 minuty

 

Tisíce osob z vojenského personálu, který má ve středu zajišťovat bezpečí při prezidentské inauguraci Joea Bidena, prověřuje FBI z obav, že by mohlo dojít k násilnému útoku příslušníků samotných bezpečnostních sborů.

Největší bezpečnostní operace pro prezidentské předání moci proměnila části Washingtonu v pevnost, barikády, žiletkový drát a téměř třímetrové ploty s cílem zabránit dalšímu násilnému útoku, k jakému došlo 6. ledna na Kapitol, kdy na sídlo americké demokracie zaútočil dav povzbuzovaný k tomu Donaldem Trumpem.

Příslušníci Národní gardy se podrobují výcviku ve volném čase, mají civilní zaměstnání nebo studují. Do Washingtonu jich bylo rychle povoláno asi 25 000.

Přímá internetová demokracie

19. 1. 2021 / Jiří Skala

čas čtení 9 minut

Civilizace stojí na hraně evolučního předělu. Tak jako skupiny buněk kdysi dosáhly úrovně, kdy společně vytvořily mnohobuněčný organizmus, tak dnešní civilizace stvořily organizovaný celek, jehož záře je jasně patrná z vesmíru na odvrácené straně země.

Na civilizaci bude nutné stále více pohlížet jako na rodící se superorganismus. Internet se stane analogií nervové sítě, která propojí občany podobně, jako jsou propojeny neurony v mozku, zatímco stroje postupně nahradí práci svalů.

 

 16465

Pozvánka: Jiný svět je možný - a nezbytný!

19. 1. 2021

čas čtení 2 minuty

Jiný svět je možný (a nezbytný)!

Světové sociální fórum onlajn 23. až 31. ledna 2021

Pozvánka

Protiváha Světovému ekonomickému fóru v Davosu (lednové setkání banksterů, letos rovněž onlajn) od roku 2001 je právě dvacetiletá. Využijte příležitost společně s aktivisty ze všech koutů světa tvořit svět založený na ekologické, sociální i ekonomické spravedlnosti a udržitelnosti, registrujte se zdarma jako účastníci/-e na adrese join.wsf2021.net (login, heslo) a aktivně se zapojte do některých z řady akcí, které si sami vyberete:

Poučení pro české euroskeptiky: Brexitéři si začínají uvědomovat, co spáchali

19. 1. 2021

čas čtení 4 minuty

 

V Londýně se konala demonstrace britských rybářů, jimž zavedení celních překážek poté, co 31.12. 2020 Británie konečně po přechodovém období, odešla z EU, zničilo celé jejich průmyslové odvětví. Za pouhé tři neděle, co v důsledku nezvládnutelného papírování nejsou schopni vyvážet do Evropské unie, přišli britští rybáři o mnoho milionů liber. Většina rybářských člunů zůstává v přístavu.

Jiná průmyslová odvětví chtějí vědět, zda nezaměstnaní britští rybáři nyní budou natrvalo dostávat od vlády státní dotace. Protože problémy, explodující nyní v jednom průmyslovém odvětví po druhém, nezmizí.

Britští rybáři protestují v Londýně proti "masakru brexitu", Dostali pokutu 6000 Kč

18. 1. 2021

čas čtení 3 minuty

Policie pokutovala 15 skotských kamionistů, kteří normálně vyvážejí ze Skotska do EU plody moře, každého částkou 200 liber za to, že během koronavirového lockdownu uskutečnili "nikoliv nezbytnou" cestu do Londýna, kde protestují u Downing Street proti likvidaci svých podniků a vyhrožují, že v důsledku pohraničního chaosu, způsobeného brexitem, shodí na ulici u Downing Street tuny hnijících ryb.

Více než 20 kamionů skotských rybářů jezdí dnes ulicemi kolem londýnské Downing Street a parlamentu. Protestují proti byrokratickým opatřením vzniklým v důsledku brexitu, které jim brání vývozu do Evropské unie. Na kamionech jsou nápisy jako "Brexitérský masakr" a "Nekompetentní vláda ničí rybářský průmysl".

Skotští vývozci plodů moře během ledna zjistili, že evropští nákupci odmítají jejich zboží, protože nejsou ochotni vyplňovat rozsáhlé formuláře celních prohlášení, zavedených od 1. 1. 2021 po odchodu Británie z EU.

Podrobnosti v angličtině ZDE  

Video níže:

Rozhovor Britských listů 353. Kauza Bečva. Jak si oligarcha podřídil státní instituce

12. 1. 2021

čas čtení 1 minuta



Státní úřad inspekce životního prostředí je silně mimo hledáček českých médií, protože kdo by se v ČR zajímal o ekologii, že? Jenže právě tento úřad obsadil po svém příchodu do vlády Andrej Babiš svými lidmi. Úřad měl chránit zdraví občanů před jedovatými emisemi podniků, ale jak to může dělat, když v něm má superpodnikatel Andrej Babiš své vlastní lidi? V září 2020 zemřely na otravu záhadným jedem v řece Bečvě tuny ryb. Je překvapivé, že se dosud nic nevyšetřilo? A že policie nemá zájem o novináři zjištěné skutečnosti? Jan Čulík o skandálu otravy Bečvy hovoří s investigativní reportérkou Zuzanou Vlasatou z Deníku Referendum, který v této věci odhalil řadu závažných věcí. Měli by si čeští občané nechat líbit, aby podnikatelé ve vládě ochromovali inspekční instituce, které mají chránit jejich zdraví? Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 13. ledna 2021.

Proč se pořád musí v ČR na úřady chodit? (Zvlášť v pandemii!!)

18. 1. 2021

čas čtení < 1 minuta

Např. v Británii získáte nový cestovní pas tak, že si na poště vyzvednete formulář, vyplníte ho a pošlete ho na pasový úřad poštou. Nový cestovní pas vám přijde také poštou. Nikdy za čtyřicet let života v Británii jsem nebyl na žádném úřadě, konstatuje Jan Čulík. Jaroslav Miko píše:

Dnes sociální úřad na Praze 10.

Čekání lidí včetně invalidů na dávku sociální pomoci.

Stát zredukoval v rámci šetření sociální pracoviště a důsledkem jejich sloučení vznikají takovéto nedůstojné situace.

Paní na invalidním vozíku mi sdělila, že takto v mraze venku ve frontě před úřadem čeká pravidelně a třeba i více jak dvě hodiny.

Tohle Ministerstvo práce a sociálních věcí nejspíše zdá se nedomyslelo a mělo by učinit nějakou nápravu. Je to ostuda nás všech.

Digitalizace v Česku zdá se v nedohlednu.😡

Rozhovor Britských listů 354. Koronavirus: Apel na vládu: Nechte očkování provádět kraje!

14. 1. 2021

čas čtení 1 minuta



Vláda snad pomalu zjišťuje, že pokud očkováním nepověří samosprávné celky (kraje) a nepředá jim vakcíny a prostředky, nebude možné proces očkování zvládnout dříve než do podzimu. Lidi se z dalšího celoročního lockdownu zblázní, nebudou dodržovat karanténu a už tak šílený počet mrtvých se ještě zvýší, nemluvě o riziku vzniku nebezpečné nové mutace koronaviru. Jihomoravskému kraji bude trvat odhadem měsíc a půl, aby vytvořil funkční infrastrukturu pro očkování. Funkční v tom smyslu, že vakcíny, které budou uskladněny a budou k dispozici lidem v ČR, nebudou ležet v mrazácích a ledničkách. Situace v krajích je přitom různá a pravděpodobně se bude lišit i během procesu očkování. Dezinformace postupně nebudou hrát tak velkou roli, lidé uvidí, že vakcína je bezpečná a budou ochotnější jít se očkovat, přičemž nějaké procento nepřesvědčitelných už nemusí být tak kritické, domnívá se radní Jihomoravského kraje a investor Jiří Hlavenka, který se osobně v přípravě krajských očkovacích kapacit angažuje. Hovoří s ním Bohumil Kartous. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 15. ledna 2021.

 16447

Průběžné zpravodajství:

Německo: Ještě nejsme tam, kde potřebujeme být

18. 1. 2021

čas čtení 5 minut

Jak skandálně neefektivní je testování v ČR, zejména o víkendech, se ukazuje z toho, že v neděli bylo registrováno jen 2618 nových denních nákaz. Celkový počet nakažených  stoupl na 891 852.  Zemřelo 14 449 lidí, to je od předchozího dne o 234 více. To jsou v globálním srovnání obrovské počty na jednoho obyvatele. Drastický počet denních umírajících vypovídá o stavu pandemie v ČR více než neefektivní testování. V nemocnicích je 6330 lidí.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

- Bohaté státy světa páchají morální katastrofu, když si zajišťují vakcíny výlučně pro sebe a ignorují chudší státy světa, řekl šéf Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus. Kritizoval, že jedna chudá země dostala jen 25 (!) vakcín, zatímco bohaté země už očkovaly celkem 39 milionů lidí. Tedros zdůraznil, že není správné, aby byli očkováni mladší lidé v bohatých zemích, aniž by byli očkováni starší a ohrožení lidé v chudších zemích. Proti pandemii nelze bojovat jen v některých zemích světa, tak pandemii lidstvo neporazí, upozornila v pondělí v poledne v britském rozhlase mluvčí WHO dr. Margaret Harris.

- Rektor Karlovy univerzity Zima má koronavirový zápal plic a je na tom špatně. Před svým onemocněním koronavirem profesor Zima činil různá zavádějící a bagatelizující tvrzení o pandemii.

- Německý ministr zdravotnictví: Jsme velmi daleko od místa, kde potřebujeme být. Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn se v pondělí vyjádřil, že i když opatření proti koronaviru začínají mít dopad, pořád ještě je zapotřebí udělat daleko víc, aby byla epidemie zvládnuta. 16 premiérů německých spokových zemí  bude v úterý jednat s Merkelovou, co dál. Počet infekcí v Německu klesá a počet pacientů na JIPkách poklesl o 10-15 procent, jenže země se obávají nových, nakažlivějších kmenů koronaviru. Počet denních nákaz v německu stoupl o 7171 na 2 040 659. Je to ve srovnání s předchozím týdnem pokles o více než 5000 případů. Počet mrtvých stoupl o 214 na 46 633. Ministr zahraničí Heiko Maas vyvolal diskusi možným návrhem, že očkovaným by mělo být dovoleno chodit do kin a do restaurací dříve. Jiní minsitři jsou proti tomu z obavy, že by to posílilo sociální nerovnost v době, kdy ne každý má možnost být očkován. Maasův návrh je "vyloučen", dokud není známo, zda očkování zabraňuje šíření viru.

- Rusko registrovalo 22 857 denních nákaz a 471 úmrtí. Rusko je globálně na čtvrtém místě co do počtu nákaz - celkový počet nákaz v Rusku je 3 581 066. Celkový počet mrtvých v Rusku je 66 037.

 16447

Lidi je nutno před očkováním řádně informovat o možných vedlejších účincích

18. 1. 2021

čas čtení 3 minuty

Tak jedině je možno předejít nebezpečným antivaxerským náladám ve společnosti. Jak už před Vánocemi informoval deník New York Times, malý počet očkovaných může mít krátkodobé vedlejší příznaky - podle firmy Pfizer je to důkazem, že očkováni funguje. Je nutno si uvědomit, že vakcíny neočkují celým koronavirem, ale pouze fragmentem jeho genetického signálu, částí bílkoviny, jíž se koronavirus dostává do lidských buněk.

V Británii byly první vakcínou už naočkovány  bez problémů tři a půl miliony lidí. V USA bylo už naočkováno 10,6 milionů lidí. (JČ)

Rozhovor Britských listů 352. Koronavirus: Situace v ČR je opravdu hrozná. Co s tím?

8. 1. 2021

čas čtení < 1 minuta

 

Vzhledem k drasticky se zhoršující koronavirové situaci v České republice hovoří Jan Čulík znovu s imunologem Václavem Hořejším o tom, co teď. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 8. ledna 2021.

30649

Jak zastavit rozpad státu?

18. 1. 2021

čas čtení 1 minuta

Přemýšlím, jak ten rozpad státu, důvěry v něj atd. zastavit, a vychází mně, že na to nedojde, pokud ve společnosti podstatně, ve srovnání s dneškem, nepřibude lidí schopných sledovat víc než jen vlastní zájem, píše Pavel Kosatík.

Nevím, jak to zařídit, ale neumím si představit, že by se to mohlo otočit nějak jinak.

Pokud by ve volbách dejme tomu vyhráli nějací chytří proti dnešním hloupým, nebude to stačit.

Pokud by lepší marketing vyhrál nad dnešním horším, nebude to stačit.

Tahle národně-státní společnost umírá na fatální vymizení altruismu z veřejného prostoru.

Ten je podle všeho zaplněný z velké části lidmi, kteří chtějí něco jenom pro sebe.

Proč tolik lidí nikomu nevěří: protože už si skoro neumí představit, že by to s nimi ten druhý mohl myslet dobře.

Nechápu, jak jsme mohli zajít tak daleko, přijde mně, že lásky je pořád schopný leckdo.

Církev v ČR má obrovskou šanci pomoci s očkováním

18. 1. 2021 / Albín Sybera

čas čtení 1 minuta

Katedrála v Salisbury jako očkovací centrum - církev v Čechách má mimořádnou příležitost ukázat, jak dokáže být užitečná. A nemuseli bychom trpět pohledem na nehorázně ubohou debatu, zda miliardář Sehnal vládě poskytne prostory za pronájem, anebo miliardář Kellner zdarma..., píše Albín Sybera.





Další podrobnosti a fotografie:

30003

Horor v Jemenu aneb Trumpovo genocidní dědictví

18. 1. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut



Stoupenci odcházejícího amerického prezidenta Donalda Trumpa oceňují, že jeho administrativa nezahájila žádnou válku. Jenže proč začínat nové války, když je pohodlnější prohloubit nejtragičtější konflikt na světě ve zbídačeném Jemenu či zintenzivnit globální teroristickou kampaň dronů v Afghánistánu, Somálsku a jinde. Pravda, Trumpova vláda před přímými vojenskými údery na „darebácké státy“ preferovala smrtící ekonomickou blokádu – od Íránu přes Venezuelu, Sýrii až po Severní Koreu – mající jen ve Venezuele na svědomí desítky tisíc lidských životů. A co Trumpovi příznivci kupříkladu říkají na národní bezpečnostní strategii USA namířenou proti jaderným mocnostem – Číně a Rusku, a co si myslí o trumpovské destrukci klíčových mezinárodních smluv, jejichž cílem je redukovat riziko jaderné konfrontace?

 16451

Co se sociálními sítěmi?

18. 1. 2021 / Vít Kučík

čas čtení 8 minut

Twitter a další odmázli Trumpa a tím přilili olej do diskuzí o cenzuře, kontrole moci technologických gigantů a garantované svobodě slova, píše Vít Kučík.

Svoboda slova se historickou evolucí vyvinula z plurality médií, například novin, rozhlasu či televize. Jednotlivé noviny mohou být zaujaté, nikdo však neklade překážky vzniku jiných zaujatých novin, které vidí věc z jiného úhlu. Svoboda slova také neklade povinnost žádným novinám jakéhokoli konkrétního autora publikovat - onen člověk si musí sám najít nebo vytvořit prostředek, jak oslovit vice lidí, než jen ty, které osobně potká. Svoboda slova znamená jen to, že mu v tom nikdo nebrání.

Námitkou je, že noviny, rozhlas a televize jsou vydavatelé, nesoucí své povinnosti vydavatelů, jako např. odpovědnost za publikovaný obsah, kdežto současné sociální sítě se z těchto povinností vyvazují prohlášením, že jsou platformy, nikoli vydavatelé. Odpovědnost za obsah nechtějí nést, protože to technicky není možné.

 16450

Božena Němcová a Faust

18. 1. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty


Třetí díl filmové série o Boženě Němcové je za mnou. Na jeho konci začala psát Babičku. Nemohu si pomoci, ale ve filmu nenacházím uvědomělou národní buditelku, nýbrž ženu, která touží obecně po svobodě a emancipaci – nejen národa či jazyka, nad národ a jazyk jí leží na srdci emancipace žen a ještě více citového života lidí vůbec.

 

Dosáhnout nulové nákazy, to nezávisí na velikosti země, ale na schopném politickém vedení, říká novozélandský epidemiolog

18. 1. 2021

čas čtení 4 minuty

 
Británie, stejně jako Česká republika, má šokující míru nákazy koronavirem, v důsledku nekompetentnosti svých politiků. Zatímco má Česká republika šokujících více než 14 000 mrtvých, pětimilionový Nový Zéland za celou dobu pandemie zaznamenal jen 25 mrtvých na covid. Jak je možné, že země jako Nový Zéland jsou naprosto bez koronavirové infekce?   New Zealand zavedl tvrdý lockdown hned na samém začátku pandemie, už v době, kdy po celém světě bylo známo jen několik tisíc nákaz. A nerozvolnil ho.  Channel 4 News o tom interviewovaly novozélandského epidemiologa profesora Michaela Bakera, spoluautora  nesmírně účinné reakce novozélandské vlády na pandemii.

Od minuty 5:



Moderátor: Když se v Británii zmíníte o Novém Zélandu, spousta lidí řekne, no, víte, je to vzdálený ostrov, jen pět milionů obyvatel. Je to tam úplně jiné než v Británii. Jak byste na to reagoval?

Alexej Navalnyj zatčen po návratu do Moskvy

18. 1. 2021

čas čtení 8 minut

Aktualizace: Navalnyj byl odvezen do nechvalné známé věznice Matroskaja Tišina, kde byl zavražděn právník Sergej Magnickij.


Ruské orgány ho obviňují, že nedodržel podmínky ochranného dohledu a nechodil se hlásit na policii. To nemohl, protože byl otráven novičokem a léčil se v Německu, kde mu lékaři zachránili život. Jeho zatčení je naprosto cynickým činem Putinovy vlády, ovšem zároveň signalizuje, že má Putin s Navalným problém. Guardian spekuluje, že by Putinův režim mohl Navalného protizákonně věznit léta. Na letiště ho přišly přivítat stovky až tisíce stoupenců, ruský režim proto letadlo přesměroval na jiné letiště.




Povzbuzující je, že proti Navalného zatčení - po čtyřech letech, kdy Trump lezl Putinovi kamsi - okamžitě na Twitteru protestoval Jake Sullivan, Bidenův poradce pro bezpečnost státu:

29544

Kriminálníci usilují si na poslední chvíli koupit od Trumpa prezidentskou milost

18. 1. 2021

čas čtení 3 minuty


Trumpovi spojenci obdrželi desetitisíce dolarů - a potenciálně daleko víc - od lidí, kteří usilují o omilostnění od Trumpa


Jak se Donald Trump chystá k středečnímu odchodu z prezidentského úřadu, zintenzivňujese lukrativní finanční transakce: Trumpovi stoupenci vybírají honoráře od bohatých kriminálníků či jejich společníků s cílem přesvědčit Bílý dům, aby je omilostnil, píše New York Times. Prezidentské milosti se mají používat k projevu slitování nad lidmi, kteří si to zaslouží. Trump jich bezostyšně používá jako odměny pro své osobní či politické spojence.

Mezitím nechal Trump před svým odchodem z úřadu popravit 13 lidí.

Rozhovor Britských listů 351. Koronavirus: Jestli se ČR nezbaví dezinformací, dojde ke katastrofě

3. 1. 2021

čas čtení < 1 minuta



Redaktoři Britských listů Bohumil Kartous a Jan Čulík srovnávají postoje ke koronavirové epidemii a k protikoronavirovému očkování, stejně jako míru lží a dezinformací, které ovlivňují chování společnosti, v České republice, v Británii a na Západě obecně. Pokud se Česku nepodaří zlikvidovat obrovský vliv dezinformací, které vedou velký počet českých občanů k odmítání očkování, dojde ke katastrofě, protože nový kmen koronaviru se šíří astronomicky a nemocnice se plní těžce nemocnými, i mladými, obrovskou měrou. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 6. ledna 2021.

30649

Bez vlastní provozovny nedostanete nic

18. 1. 2021

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

KDU-ČSL upozorňuje na diskriminaci živnostníků bez provozoven, vláda jim zakázala podnikat a nechala je bez peněz

Praha - Nemáte provozovnu, nemáte nárok na kompenzační bonus! Tak zní ve zkratce jednoduché pravidlo, které při vyplácení kompenzačních bonusů nastolila vláda. Někteří kadeřníci, kosmetičky, maséři, fotografové a spousta dalších živnostníků nyní řeší, z čeho zaplatí své účty nebo náklady na sociální a zdravotní pojištění, které státu odvádět samozřejmě musí.

Lidovci přes dva měsíce usiluji o to, aby se zvýšil kompenzační bonus na 20 tis. Kč měsíčně, protože z něj živnostníci musí odvést státu povinné odvody v podobě zdravotního a sociálního pojištění.

 16449

Psychické deptání seniorů (očkování)

18. 1. 2021

čas čtení 1 minuta



V pátek 15.1.2021 večer se nám podařilo přes rezervační systém přihlásit mého taťku 80+ na očkování do Neratovic na úterý 19.1. Dnes (17.1.) jsme jen náhodou zjistili, že nemocnice o tom nevěděla a na očkování připravená není - nemá vakcíny, píše Anna Jančaříková.

Detaily:
- Taťka bydlí v Rumburku.
- Neratovice byly nejbližším místem, kde se místo uvolnilo.
- Odvoz seniorů na očkování stát nezajišťuje.
- Širší rodina bydlí až v Brně.
- V rámci rodinné logistiky jsme se domluvili, že z Brna vyjede švagr, v Rumburku taťku nabere a do Neratovic odveze.
- V notifikačním mailu jsme byli vyzvání, ať si ze stránek stáhneme dokumenty se souhlasem s očkováním.
- Na stránkách nemocnice jsme nic nenašli, telefon nikdo nebral, napsali jsme tedy dotaz, kde formulář najít.
- Po chvíli jsme na stránkách našli aktualitu s tím, že nemocnice o registraci nevěděla a nemá vakcíny: https://www.nemocnice-neratovice.cz/.../ockovaci-centrum.../
- Oficiálně ale stále nic nevíme a žijeme v tom, že švagr může na očkování taťku dopravit.


Jak římkokatolický duchovní zneužívá epidemie k protivládní propagandě

17. 1. 2021 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

Plzeňská lokálka MFD přináší informaci o plánu oslav výročí svatořečení Jana Nepomuckého:

Komplikaci představuje současná situace kolem pandemie nového koronaviru. Hrozí, že některé z plánovaných akcí se kvůli vládním opatřením nebudou moci uskutečnit.

„To je velká neznámá. Naše vláda jedná zatím dost nepředvídatelně. K tomu jsem skeptický k slibům, že vakcinace nás zachrání, což je jen líbivé heslo. Nicméně v nějaké formě oslavy proběhnou, už teď se plánované jarní výstavy přenášejí na podzim. Doufám, že v květnu na nás PES nebude až tak štěkat. Chtěli bychom většinu akcí uskutečnit, možná, že některé pro omezenou účast budeme muset doplňovat online přenosem,“ říká duchovní.

Zdroj: https://www.idnes.cz/plzen/zpravy/svaty-jan-nepomucky-nepomuk-plzensko-socha-kruhovy-objezd-oslavy-blahoreceni.A210111_588848_plzen-zpravy_vb

Aj, já posílám vás jako ovce mezi vlky; protož buďte opatrní jako hadové, a sprostní jako holubice...

Budete-li jako hadové, nezemřete smrtí. My nedodržujeme protiepidemická opatření proto, že je to nutné k ochraně naší a našich bližních, ale proto, že nám to nařizuje ta zlá vláda. Taky to očkování je líbivé heslo, buďme skeptičtí. Ostatně i ten náš svatý se údajně stal obětí politických čachrů zlého krále...

Rozhovor Britských listů 350. Koronavirus: Je to celé komplot!

1. 1. 2021

čas čtení < 1 minuta



Na Nový rok 2021 se redaktoři a autoři Britských listů Jan Čulík a Bohumil Kartous ohlížejí na právě minulý rok a usuzují, co se v nynější krizi stane v následujících měsících. Je zapotřebí solidarity a sociální soudržnosti. Závisí na společenských elitách, zda se dokáží dát dohromady, spojit se a sdělovat přesvědčivě a jednotně veřejnosti, co je v této chvíli nutno dělat. Bez dodržování karantény a zásadních protikoronavirových opatření a bez rychlého a systematického protikoronavirového očkování zemře mnoho lidí. Pryč s dezinformačními nesmysly! Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 1. ledna 2021.

Hospodaření OSBL za prosinec 2020

17. 1. 2021

čas čtení 1 minuta

V prosinci 2020 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 97 640.35 Kč výdaje byly tentokrát 61 731.50  Kč. Zůstatek ke konci lsitopadu  byl 91 418.66 Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci prosinci 2020.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 

 16415

Dostih na injekce: že by z opačného konce?

16. 1. 2021 / Miloš Dokulil

čas čtení 2 minuty

 

(Miliony žadatelů? Směřujte na adresu jednoho spec-úlu! - Aneb „crs.uzis.cz“, že?)

 

Hnedle snad všichni máme svého lékaře či lékařku v rámci administrativního obvodu či dokonce přímo v rámci pracoviště. Tato rovněž zdravotně-hygienická síť by svými ordinacemi bez problémů hned i místně (ne-li „plošně“; a „zdola“) pokryla početní stavy jak okamžitých zájemců o injekční proceduru proti stávající variaci koronaviru, tak i – zcela okamžitě a konkrétně – těch, kdo nutně zatím o očkování proti Covidu-19 neuvažovali (pokud dokonce třeba – z jakéhokoliv důvodu – toto opatření absolvovat nehodlají).

 16415

České úřady diskriminují seniory polské národnosti při očkování

16. 1. 2021

čas čtení 2 minuty


 


tisková zpráva

Praha/ Český Těšín – Předsednictvo KDU-ČSL dnes ostře zkritizovalo vládu a Ministerstvo zdravotnictví za fakt, že systém pro registraci seniorů starších 80 let neumožňuje zaregistrovat české občany polské národnosti, kteří mají jiný tvar rodného čísla. Seniorům nepomůže ani zavolat na speciální linku 1221. Systém díky tomu neumožňuje jejich registraci.

Katastrofa pro Evropu: Proruský politik Armin Laschet byl zvolen šéfem CDU

16. 1. 2021

čas čtení 2 minuty

 

Pravděpodobně se Laschet stane letos německým kancléřem, upozorňuje Bohumil Kartous.  Zřejmě končí rozumné vedení Evropské unie Angelou Merkelovou. Před třemi týdny poskytl rozhovor ruské propagandistické televizi Russia Today, zpochybňuje, že Rusové v Salisbury otrávili Skripalovy. Varuje před "démonizací" Vladimíra Putina za jeho anexi Krymu, kritizuje Washington za podporu demokratické opozice, která se pokusila svrhnout syrského vraha a diktátora Bašara Asada, a jako šéf německého spolkového státu s největšími vazbami na Čínu podporuje prohlubování spolupráce s Pekingem. Odmítá nepřijetí čínské státní firmy Huawei. Ignoruje hrubé porušování lidských práv v Číně, prosazuje intenzivní ekonomickou spolupráci s drsnou čínskou diktaturou.
 
 

Další informace ZDE 


Laschet je katolík z Cách. Vládne nejlidnatějšímu spolkovému státu v Německu, Severnímu Porýní-Vestfálsku odm roku 2017 v koalici s propodnikatelskou stranou Svobodných demokratů. Předtím jako europoslanec a ministr pro integraci v tomto spolkovém státě silně podporoval proimigrantskou politiku Angely Merkelové během uprchlické krize r. 2015, píše Guardian.

Původně byl Laschet považován za favorita pro vedení strany CDU, ale jeho celostátní popularita poklesla během pandemie. Na jaře podporoval rychlé rozvolnění karanténních opatření v Německu a je kritizován za laxní přístup k pandemii. V poslední době je obviňován z protekce ohledně zakázky ochranných prostředků of modní firmy, pro niž jako model pracuje jeho syn.

Volby v Bádensku-Württembersku a v Porýní Vestfálsku dne 14. března 2021 ukáží, zda se dokáže Laschet svou popularitou vyrovnat Merkelové. ZDE  

Viz tweet níže:


"Zabijte ho jeho vlastní pistolí!"

16. 1. 2021

čas čtení 2 minuty

;

- Washingtonský policista Michael Fanone se obával po zranění násilníky při jejich nedávném útoku na americký Kapitol o svůj život. Když ležel zraněný na zemi, někteří násilníci křičeli: "Zabijte ho jeho vlastní pistolí!" Fanone uvedl v rozhovoru pro CNN, že mu frenetický dav trhal z uniformy jeho policejní vybavení, včetně zásoby munice, policejní vysílačky a policejního odznaku.  ZDE   ZDE 

- Množství dezinformací na sociálních sítích pokleslo o 73 procent, poté, co Twitter zablokovat Trumpův účet. Největší množství dezinformací v USA se šířilo ohledně údajně zfalšovaných prezidentských voleb. Množství těchto lživých tvrzení po zablokování Trumpova účtu pokleslo z 2,5 milionu na 688 000, informuje analytická firma Zingal Labs ze San Franciska. ZDE  
 
- Útočníci na Kapitol žádají Trumpa, aby je omilostnil. Jenna Ryanová, realitní makléřka z Texasu přicestovala do Washingtonu soukromým letadlem a účastnila se 6. ledna násilného útoku proti americkému Kapitolu. Poté, co ji zatkla FBI, nyní Ryanová žádá Trumpa, aby ji a ostatní útočníky Trump omilostnil. Konstatovala: "My všichni si zasloužíme milost. Čelím vězeňskému trestu," řekla v televizi. "Myslím, že si to nezasloužím. Žádám prezidenta Spojených států, aby mě omilostnil. Projevila jsem své vlastenectví a poslechla jsem svého prezidenta, který mi řekl, abych šla na Kapitol." Právník Jacoba Chansleyho, muže z Arizony, který měl na sobě při útoku na Kapitol rohy, zvířecí kůži a měl namalovaný obličej, se vyjádřil, že by "se Trump měl zachovat čestně a omilostnit všechny své pokojné stoupence, kteří přijali prezidentovu výzvu." ZDE 

 16447

Průběžné zpravodajství:

Celkový globální počet mrtvých na koronavirus překročil 2 miliony

16. 1. 2021

čas čtení 5 minut

V sobotu 16. 1. dosáhl v ČR počet registrovaných nakažených 889 159.  Za pátek  přibylo 5199   oficiálně registrovaných denních infekcí (o víkendu se řádně netestuje).   Zemřelo 14 215 lidí, to je od předchozího dne o 123 více. To jsou v globálním srovnání obrovské počty na jednoho obyvatele. V nemocnicích je 6473 lidí.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.


- Celkový globální počet mrtvých na koronavirus překročil 2 miliony. Denně nyní na světě umírá na koronavirus 11 900 lidí. Znamená to, že každých osm vteřin umírá někdo na covid. Počet mrtvých na koronavirus dosáhl 1 milionu po 9 měsících od začátku pandemie loni v září, další milion lidí však zemřel pouze za další tři měsíce. Nejpostiženější země jsou USA s více než 386 000 mrtvými, Brazílie s 207 000 mrtvými, Indie se 152 000 mrtvými, Mexiko s 138 000 mrtvými a Británie s více než 86 000 mrtvými. Česká republika však v posledních týdnech vévodí ve statistikách ohledně počtu mrtvých na covid na jednoho obyvatele. Nejpostiženějším, kontinentem je Evropa, ked zemřelo na covid už více než 615 000 lidí, tedy téměř 31 procent všech úmrtí. Ve Spojených státech zemřela skoro čtvrtina všech globálních mrtvých. Infekce se dramaticky zvyšuje v zemích jako Mexiko, které zaznamenalo v pátek 21 366 nových nákaz, což je zdvojnásobení infekcí za poslední týden, a Brazílie, kde městu Manaus došel kyslík. Brazílie zaznamenala 69 198 nových denních nákaz.  ZDE 

- Indie zahájila očkování svých 1,3 miliardy obyvatel.

- Všem dospělým občanům v Británii bude nabídnuta první dávka vakcíny proti covidu do září 2021, tvrdil v neděli britský ministr zahraničí Dominic Raab.

- 10 procent zaměstnanců v Anglii je nuceno chodit do zaměstnání v prostředí, které není bezpečné proti nákaze. Ve Skotsku premiérka Sturgeonová zavedla zákon, který to firmám zakazuje. ZDE 

- Britský odborový svaz univerzitních profesorů varoval, že akademici budou stávkovat, pokud je koncem února vláda bude nutit, aby zahájili vyučování v nebezpečných učebnách.  ZDE 

- Firmy a státy po celém světě zkoumají možnost elektronických očkovacích certifikátů, které by dokazovaly, že jejich nositel byl buď očkován proti covidu, anebo má negativní test. Jenže kritikové po celém světě jsou znepokojeni, že by to vytvořilo utlačitelský digitální systém a poskytlo citlivé osobní zdravotnické informace do rukou státních úřadů a zaměstnavatelů. ZDE 

Kde na to vláda vezme?

16. 1. 2021 / Jan Molič

čas čtení 8 minut



S nejrůznějšími koncepcemi se v poslední době roztrhl pytel. Jelikož se brzy bude účtovat, dovolil jsem si také načrtnout alespoň základní možnosti, které má tento stát v boji s rozpočtovým schodkem. Předesílám, že všechna čísla byla vypočítána tzv. metodou Schillerové, a tedy, uvádím-li někde 500 miliard, může to znamenat 300 a opačně.


Cestu rozprodeje nepotřebného majetku prošlapala již Česká pošta, Správa železnic nebo Ministerstvo Obrany. A to úspěšně: instituce se dostaly skoro až do černých čísel. Stát však disponuje dalšími nevyužitými prostředky:
 

Brazílie: Město Manaus je zahlcené koronavirem a vznikly tam DVA nové kmeny viru

15. 1. 2021

čas čtení 2 minuty

To se děje, když nejsou úřady schopny nákazu potlačit:

Od minuty 4:

;

Rychle rostoucí počet infekcí, odklady při dodávkách vakcín, nové koronavirové kmeny a zahlcené nemocnice. Čtyři kovidové noční můry. Namísto plánování pohřbl, rodiny truchlící po pozůstalých blokuji ulice na protest. Mayline da Mata požaduje odpovědi:

Mayline da Mata: "Dnes zemřela moje babička, protože pro ni neměli kyslík. Na JIPce bylo 21 pacientů. Má babička, 84 let, nemohla přežít. Potřebovala 15 litrů kyslíku, ale nedali jí dost."

 16444

ČR: Rezervační systém spadl

15. 1. 2021

čas čtení 2 minuty


Rezervační systém pro očkování už spadl, píše Bohumil Kartous:






Údajně už nefunguje ani linka 1221, kam si měli volat senioři bez počítače s připojením.

Propaganda neodpovídá realitě:

K tomu:



Kolabující systém registrace očkování rozčílil europoslance Peksu, nefungoval ani jeho babičce

Praha/Brusel, 15. ledna 2021 - Systém registrace očkování je skandální, tak reaguje pirátský europoslanec Mikuláše Peksa na dnešní kolabující web, pomocí kterého se desítky tisíc seniorů neúspěšně pokoušely přihlásit na vakcinaci. Systém spadl jen pár minut po spuštění, lidé si stěžovali, že jim nechodí SMS zprávy s PIN kódy a navíc se nedařilo dovolat ani na linku 1221. Mezi nimi i europoslancova babička.

Babiš se do konce prosince choval, jako kdyby žádné očkování nemělo přijít. Například Německo se na vakcinaci připravuje od léta a začalo během podzimu budovat velkokapacitní očkovací centra. Česká vláda si ale až ke konci roku vzpomněla, že bude potřeba někde lidi zaregistrovat a někde jim tu injekci dát,“ říká Peksa.

Na nepřipravenost Česka upozorňovala už na konci minulého roku europoslankyně Markéta Gregorová. „Vláda až teď v prosinci zjistila, že budou potřeba také jehly, stříkačky, materiál k ředění, a začínají se nakupovat až teď, i když se mohlo nakupovat už v létě,“ řekla den před Vánoci.

Podle toho to opět vypadá, naprosto nezvládnutá příprava. EU nám v rámci společného nákupu vakcín zařídila očkovací dodávky za dobrou cenu. Dohoda byla taková, že EU zajistí vakcíny a každý stát si už za samotné očkování bude zodpovídat sám. A podle toho to u nás dopadlo,“ komentuje Peksa.

Podle něj se při přípravě rezervačního systému pro očkování mělo jít cestou větší transparence a průběžné konzultace s odborníky. „Rádi státu pomůžeme, když si neví rady. Ale dělat si to pod pokličkou, vytvořit nefunkční systém a nechat seniory na pospas nefunkční rezervační stránky, to už je i na Babiše moc,“ uzavírá Peksa.

Piráti v europarlamentu prosazují větší transparentnost a používání takzvaných softwarů s otevřeným zdrojovým kódem. Ten má potenciál pro vylepšení zabezpečení, protože umožňuje transparentní a kolaborativní identifikaci a odstranění nedostatků a hackerům ztěžuje zavádění virů do systému.

Co ukázalo očkování

15. 1. 2021 / Jan Sláma

čas čtení 1 minuta

 Objevila se u nás první dodávka vakciny proti pandemii. Prvním ochráněným se stal pan premiér. Přiznávám, že mne to v ten moment rozzlobilo. Kde jsou plánované pořadníky? Pak jsem si to sám pro sebe začal omlouvat. Jestli je pravda, že lidé váhají s očkováním, pak toto je příklad na místě. Stále se ve mně ale bouřil ten pocit rozporu s nepsaným pravidlem, že kapitán opouští potápějící se loď až poslední. Tady by byl tím prvním. Třeba to bral tak, že první hupsne do vody nebo spíše do člunu ten nejstatečnější.

ČR: Proč se pro očkování nepoužívají data zdravotních pojišťoven?

15. 1. 2021

čas čtení 1 minuta

Se vzrůstajícím znepokojením sleduji dění kolem opatření vlády ke koronaviru. Nyní je v centru pozornosti organizace očkování. Doposud jsem nenarazila na žádnou informaci, proč nejsou využita data zdravotních pojišťoven (ZP) pro realizaci očkování, ptá se Jarmila Dymáková. 

ZP již 30 let shromažďují údaje o svých pojištěncích, s každým účtem za poskytnutou péči danému pojištěnci zaslaným do ZP z ambulancí, nemocnic i  laboratoří odchází i informace o diagnózách včetně komplikací a komorbidit – v této oblasti pracuji ji déle než 20 let.

Vláda netuší, že tato data existují?

Proč do očkování se nezapojí ZP - nakonec ho budou přece platit! Ušetřil by se minimálně čas na vyplňování formulářů. Průměrný programátor by za pár hodin vytvořil aplikaci pro pořadník na základě věku a komplikací s přiřazenými vahami (závažnost by přiřadili lékaři). Místo toho, jak zaznělo včera v ČT, zájemci o očkování mají dokládat lékařskými zprávami, že trpí komplikací a mají mít v očkování přednost. Takže miliony lidí (jen s diabetem se léčí téměř milion lidí v ČR) mají obíhat lékaře, zdržovat je a dále úspěšně šířit nákazu!

Očkovací skandál ve Státním zdravotním ústavu je jen špičkou ledovce. Přednostní očkování pro své i nezdravotnické zaměstnance zavedly některé soukromé kliniky i nemocnice. Proč také ne, žádné sankce jim přece nehrozí, že?

"Mentálně narušený" Trump bude dál jednat bez svědomí

15. 1. 2021

čas čtení 2 minuty

Trumpem vyvolané povstání zřejmě neskončilo a může být pouze ve svých počátcích. Existují důvěryhodné zprávy FBI a dalších bezpečnostních složek, že pravicové polovojenské oddíly a další domácí teroristé plánují ještě více násilí ve dnech před Bidenovou inaugurací. Útok na Kapitol nebyl izolovanou událostí: Celá Trumpova éra se vyznačovala pravicovým násilím. Až Trump konečně opustí úřad, pravicové násilí, které umožnil a dovoloval se možná ještě zhorší, domnívá se Chauncey Devega.

Plánovaná Unie turkických národů ohrožuje jednotu Ruska

15. 1. 2021

čas čtení 1 minuta

Na sklonku druhé karabašské války ruští komentátoři tvrdili, že se Ankara nyní snaží vytvořit unii turkických zemí pod svým vedením. Avšak Turecko má radikálnější cíl - vznik unie turkických národů včetně těch, které nyní náleží k jiným státům jako Ruská federace, napsal Dmitrij Rodionov.

Evropská lidová strana "rozhodne o vyloučení maďarského Fidesze"

15. 1. 2021

čas čtení 1 minuta

Evropská lidová strana (EPP) se snaží vytvořit legální prostředky k vyloučení maďarského Fidesze a zřídila za tím účelem "úkolové uskupení". Toto rozhodnutí přichází jen několik dní po vyjádření lídra EPP Manfreda Webera, který slíbil, že osud Fidesze se stane hlavní prioritou strany, informuje Péter Cseresnyés.

Jak představitelé katolické církve pomohli vyvolat násilí v americkém Kapitolu

15. 1. 2021

čas čtení 4 minuty

Vloni koncem srpna James Altman, pastor na faře Sv. Jakuba menšího ve wisconsinském La Crosse, nahrál na YouTube video, které zaznamenalo přes 1,2 milionu zhlédnutí. Titul hlásal to, co rostoucí počet katolických biskupů a kněží říkalo o nadcházejících prezidentských volbách: "Nemůžete být současně katolíkem a Demokratem," upozorňuje jezuita James Martin.

Sociální média musejí zaplatit za svou roli v povstání

15. 1. 2021

čas čtení 2 minuty

Prezident Trump a jeho napomahači ve vládě a pravicových médiích se budou vyhýbat vině za povstání v Kapitolu, ale internetové platformy - Facebook, Instagram, YouTube a zejména Twitter - také sehrály roli, kterou bychom neměli přehlížet, napsal Roger McNamee.

 16440

Triumfy brexitu: Jídlo pro chudé dítě na deset dní

15. 1. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Brexitéři demagogicky slibovali Britům, že jim ve vztazích s EU zajistí stejné podmínky, jaké měli coby občané členské země unie, ale navíc ještě ušetřené příspěvky pro unijní rozpočet bude možno přesměrovat do britského zdravotnictví a na sociální výdaje. - Jak to dopadlo ve skutečnosti lze sledovat i v kauze, kterou na Twitteru vyvolala uživatelka s nickem Roadside Mum žijící s dětmi v dodávce kdesi ve Skotsku.

Pozn. red.: Doplňme. Těch fotografií děsivě ubohých "potravinových dávek" pro chudé děti zveřejnili Britové na Twitteru mnoho. Nejnovější zpráva je, že Johnsonova vláda nyní rozhodla, že o zimních prázdninách v únoru ZASE nebudou školní děti dostávat obědy. Předtím po celý rok trvala kontroverze, kdy fotbalová celebrita Marcus Rashford úspěšně donutila britskou vládu, aby poskytovala školním dětem obědy i v lockdownu. Teď se Johnson a jeho kumpáni znovu rozhodli, že to o prázdninácjh nebude. Proč? Vzniká nový obrovský skandál.

Válku s Íránem už Trump zřejmě nezačne. Čekejme USA zahleděné do sebe

15. 1. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Mediální zvěsti o tom, že prý Trump určitě na poslední chvíli vyvolá válku s Íránem, vypadají s každým dnem stále méně věrohodně. Kroky, které s pověřením dvakrát ústavně obžalovaného exprezidenta podnikl dosluhující ministr zahraničí Mike Pompeo, odpovídají spíše agendě, kterou Trump dlouhodobě nabízí svým voličům. To znamená: Konec zahraničních vojenských závazků místo přebírání nových.

Hrozba: Virus se vyvíjí a vznikají kmeny, které jsou potenciálně schopny se vyhnout vakcínám a imunitní reakci lidského organismu

15. 1. 2021

čas čtení 5 minut


Vznikl virus s takovými změnami, které mohou být schopny se vyhnout přirozené imunitě lidského organismu. A to je potenciálně problém i pro vakcíny.


Bohorovnost mnohých členů české společnosti ohledně koronaviru je nebezpečná a ohromují. Že prý nevadí, že důchodci vymřou. Anebo, vždyť prý umírají denně jen stovky lidí (sic!)

Ne, jde o naprosto konkrétní varovná fakta, která zřejmě česká vláda neumí řádně komunikovat.

1. Když se koronavirus volně šíří společností, jak je tomu dnes v ČR, vznikají nové nebezpečné mutace. Koronavirus má možnost se novými kmeny vymknout lidské imunitě i vakcíně. Nové kmeny mohou být daleko smrtelnější, nejen pro staré lidi. Proto je životně nezbytné sledovat takovou strategii, jakou sledují východoasijské tichomořské země, nebo třeba Austrálie a Nový Zéland, a koronavirus úplně potlači.

2. Když se virus šíří volně společností, nepostihuje jen staré lidi. V USA je na JIPkách tisíc dětí. JIPky jsou zahlceny lidmi veškerého věku. Včera v Británii zemřel na covid 39 letý elektrikář, tkerý měl dvě děti, 12letého syna a devítiletou dceru. Při volném šíření viru společností postihuje i mnohem mladší lidi, v Británii je nyní třetina lidí v nemocnicích mladší 50 let. Zahlcení JIPek znamená neléčení infarktů a rakovin - ti lidé taky umřou.

3. I z lidí, kteří na koronavirus neumřou, má 10-20 procent tzv. dlouhý covid. Vážné poškození mnoha orgánů v těle a neschopnost cokoliv dělat po dobu delší než půl roku. Lékaři zatím neví, co s tím.  (JČ)

Sledujte toto:

Od minuty 8.30:





Moderátor: Sir Mark Walport byl hlavní vědecký poradce britské vlády 2013-2017 a nyní je členem komise britské vlády pro covid-19 SAGE. V Británii jsou čekají nyní statisíce občanů na operaci v nemocnici. Začíná být dopad pandemie na ostatní nemoci skoro tak nebezpečný jako samotný virus?

Sir Mark Walport:
No, je to velmi špatná zpráva. Ale i když to není horší než samotný virus, ukazuje to četné vedlejší škody, na které hlavní vládní poradce profesor Chris Whitty poukazoval od samého začátku. Totiž jestliže je zdravotnictví zahlceno, začne být nesmírně obtížné léčit i jiné nemoci. A velmi důležité upozornění pro lidi teď je, že pokud máte příznaky, které naznačují infarkt, mrtvici, nebo něco vážného, měli byste jít do nemocnice.

Izrael dosud naočkoval první vakcínou 24% obyvatel. Počet nákaz mezi nimi poklesl o 33%

15. 1. 2021

čas čtení 2 minuty

 

Z nejnovějších dat z Izraele vyplývá, že mira nákaz na covid-19 začala u očkovaných osob čtrnáct dní po obdržení první vakcíny od firem Pfizer/BioNTech klesat. Izrael má přibližně 9 milionů obyvatel a za dobu kratší než měsíc proočkovalo téměř čtvrtinu obyvatelstva.

Největší izraelský poskytovatel zdravotních služeb Clalit srovnával počet pozitivních testů na koronavirus u 200 000 lidí nad 60 let, kteří byli očkováni první vakcínou s 200 000 lidmi, kteří očkováni nebyli. Do 14. dne nebyl mezi oběma skupinami co do míry nákazy žádný rozdíl. Avšak po dni 14 poklesla míra nákaz u očkovaných osob o 33 procent.

Rektor Karlovy univerzity, který šířil bláboly o covidu, je v nemocnici s potížemi dýchání

14. 1. 2021

čas čtení < 1 minuta

Tomáš Zima, rektor Karlovy univerzity, který šířil nesmysly o koronaviru a bagatelizoval závažnost pandemie, byl hospitalizován, protože nemůže řádně dýchat, napsal Deník N:


Rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima je hospitalizován v pražské VFN s dýchacími obtížemi.

„Pan rektor byl skutečně dnes hospitalizován ve fakultní nemocnici s dýchacími obtížemi,“ potvrdil zprávu Deníku N mluvčí UK Martin Ayrer.

Rektor Zima patří ke kritikům vládních opatření, koronavirus označil za mediální pandemii.

K tomu:

Průběžné zpravodajství:

Švédsko zaznamenalo rekordní počet denních úmrtí

14. 1. 2021

čas čtení 3 minuty

Ve středu 13.1. dosáhl v ČR počet registrovaných nakažených 866 522. Údaje MZČR o tzv. "vyléčených" jsou lživé, protože 10-20 procent nakažených trpí až půl roku dlouhým covidem. Za středu přibylo 10 854  oficiálně registrovaných denních infekcí.   Zemřelo 13 856 lidí, to je nárůst o 200 osob. V nemocnicích je 7182 lidí, to je nárůst o 50 osob.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

- Švédsko ve čtvrtek zaznamenalo rekordní počet úmrtí na covid, překročilo hranici 10 000 mrtvých. Od středy zaznamenala tato země s 10 miliony obyvatel 351 denních mrtvých. Celkový počet mrtvých je nyní ve Švédsku 10 185. Očekává se, že denní počet mrtvých dále poroste. Švédské nemocnice mají na JIPkách as 20 procent lůžek volných.

- Papež František i jeho předchůdce papež Benedikt byli očkováni proti koronaviru. Došlo k tomu poté, co Františkův osobní lékař, Fabrizio Soccorsi, 78, zemřel na koronaviru. Františkovi, 84, v mládí odstranili kus plic. Benedikt, 93, má celou řadu starobních nemocí.

- Celosvětově bylo nakaženo koronavirem už více než 92 milionů lidí. Více než 1,9 milionu lidí zemřelo.

- Muslimští duchovní v mešitách po celé Británii budou při pátečních modlitbách kázat tento týden o tom, že vakcíny proti koronaviru jsou bezpečné, že jsou legitimní a že je správné se nechat očkovat. Budou jim připomínat, že je povinností muslimů zachraňovat životy. ZDE

29544

"Jasné a přítomné nebezpečí". Trump se stal napodruhé terčem impeachmentu

14. 1. 2021

čas čtení 3 minuty



Deset republikánů impeachment podpořilo


Sněmovna reprezentantů ve středu podrobila Donalda Trumpa impeachmentu za to, že vyvolal násilné povstání proti vládě Spojených států. K impeachmentu došlo týden poté, co Trump ponoukal dav svých stoupenců, aby vzali útokem americký Kapitol. Je to historicky významný odsudek: Trump je jediným americkým prezidentem, který byl dvakrát obžalován z vážných trestných činů.

 16415

Šli nahoru a zařídili si to

14. 1. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Během běsnění 1. světové války se poddaní monarchie v zásadě dělili do dvou hlavních skupin. Mužská část té první neměla nic lepšího na práci než narukovat, aby případně padla "zacísařepánaajehorodinu". Druhá ovšem věděla, že si nemůže dovolit jen tak zbůhdarma umřít, aniž by splnila také povinnost vůči rodině - tedy nejprve královsky zbohatla na válečných dodávkách. V dramatech Karla Krause na zmíněnou skupinu "zodpovědných" odkazuje charakteristická věta: "Šel nahoru a zařídil si to". Znamená: Využil protekce, aby se vyhnul službě ve vojsku a mohl si opulentně namastit kapsu.

30657

Z covidové fronty

14. 1. 2021 / Lukáš Kraus

čas čtení 5 minut

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

"Švédský model boje s covid-19 je pro pravici", informuje Nick Cohen v Guardianu z úspěšné Británie, která si radí s pandemií tak výborně, že má o 25 % vyšší úmrtnost na covid-19 (ještě mnohem horší čísla naznačuje nadměrná úmrtnost), nachází se už v několikrát opakovaném lockdownu, školy jsou pro děti zavřené většinu roku 2020 a ani nyní se to nelepší. Švédsko je za rok 2020 na 4.859 nadměrné úmrtnosti oproti průměru let 2015-19. 

30703

Božskost v nás

14. 1. 2021 / Kateřina Paříková

čas čtení 4 minuty

Vše, co se kolem nás a v nás hroutí v partnerských vztazích, osobních kolapsech, ale i v náboženských a jiných ideologiích, pramení čistě z nepochopení a brojení proti naší přirozenosti. Z nepochopení oné "božskosti v nás". Místo abychom naslouchali svému srdci, raději ho okleštíme nesmyslnými pravidly, které končí i takovými extrémy, jako jsou například ubodání vlastní sestry "načapané" s jiným, než kulturou schváleným mužem, polévání kyselinou, trest smrti pro homosexuály a dalšími zrůdnostmi.

Důrazné varování naší civilizaci: přírodní katastrofy loni způsobily škody za 210 miliard dolarů

14. 1. 2021

čas čtení 2 minuty

Aktuální údaje zveřejněné Koperníkovou službou pro klimatickou změnu ukazují, že rok 2020 je společně s rokem 2016 nejteplejším v dějinách měření. Byla tak završena nejteplejší dekáda v historii. Evropa loni zažila nejteplejší rok vůbec: 2020 byl o 0,4 stupně Celsia teplejší než rok 2019, píše na webu informedcomment Charlotte Nijhuis.

Proč izraelská lidskoprávní organizace označila Izrael za stát apartheidu?

14. 1. 2021

čas čtení 3 minuty

Jedinci a skupiny bojující za sociální a politickou změnu jsou ohroženi konstantně číhajícím nebezpečím. Máme sklony se soustředit na svůj cíl, aniž bychom si uvědomili, že se okolnosti, v jejichž rámci konáme, naprosto změnily. Nejen že hrajeme na jiném hřišti, hrajeme i odlišnou hru. Když síly, kterým čelíme, sáhnou po své obrovské moci a zmanipulují tuto realitu, naše mise spočívá v tom, že musíme pojmenovat věci pravým jménem, píše na webu 972mag Orly Noy.

Neonacisté a hnutí Boogaloo 20. ledna plánují v USA další povstání

14. 1. 2021

čas čtení 2 minuty

Ultrapravicové milice, z nichž některé minulý týden obsadily Kapitol, nyní podle FBI plánují další ozbrojené útoky ve všech padesáti státních Kongresech. Hovoří se také o dalším útoku na Kapitol ve Washingtonu, D.C. Jedním z důvodů, proč Twitter vykopl Trumpa, QAnon a další nežádoucí jedince ze své platformy, bylo plánování další vzpoury na 17. ledna, píše Juan Cole.

Analýza Českých elfů

COVID a dezinformace v českém informačním prostoru

14. 1. 2021

čas čtení 12 minut

1) dezinformace týkající se epidemie COVID19 šíří stejná skupina webů a FCB skupin, které v minulosti šířily proruské narativy a protizápadní narativy. V šíření protizápadních narativů pokračují, ale během podzimu se výrazně zaměřily na dezinformační aktivity týkající se epidemie.

2) základní narativy se šíří z relativně omezené množiny dlouhodobě proruských webů.

3) publikované dezinformace jsou multiplikovány aktivním působením na sociálních sítích, v což počítáme i síť řetězových emailů.

4) signifikantní účast na šíření dezinformací mají někteří domácí političtí aktéři, kromě proruských aktivistů a aktivistických skupin, především sympatizanti a politici strany SPD a tzv. „vlastenecké spolky“ jako jsou např. tzv. Slušní lidé. U těchto aktérů se jednoznačně prolíná podpora dezinformací týkajících se COVID19 a protizápadních a proruských narativů.

Závěr

Podle našich zjištění jde o soustavnou, záměrnou a koordinovanou aktivitu dlouhodobě proruských skupin a subjektů, které usilují o další prohlubování rozdělení společnosti s cílem destabilizovat ČR a oslabit její vazbu na Západ, tedy NATO a EU.

29892

Vzdělání všechny trable zachrání

14. 1. 2021 / David Marenčák

čas čtení 7 minut

Třináctý leden roku dvacátého prvního je dalším v řadě dnů, kdy únava z proti-pandemických opatření, naštvání, zoufalství vyčerpání sil i zásob, dosahuje svého vrcholu ve stejné míře, jako se nakupily desítky drobných i velkých sabotáží čehokoli, co by mohlo pandemii zmírnit, strašlivých zločinů z nedbalosti i vědomé populistické bezohlednosti. Plejáda vládních manipulací s klíčovými informacemi, zrody či opětovné kříšení hvězd lhářů a hbitých rozvracečů s korouhvičkou v ruce nebere konce.

Blackout, uhlí, jádro a udržitelné zdroje energie

14. 1. 2021 / František Marčík

čas čtení 5 minut

Server Novinky.cz vydal článek, podle kterého stála Evropa před pár dny “na pokraji masivního výpadku elektřiny”. Titulek článku je klasický clickbait, text vychází ze zprávy z rakouského textu a celý se týká situace v Rakousku, nikoliv v Evropě. ČEPS následně článek ve svém prohlášení koriguje. Pojďme se ale podívat na to, zda a do jaké míry přítomnost obnovitelných zdrojů energie v energetickém mixu skutečně zvyšuje riziko blackoutu a do jaké míry se to týká i fosilních či jaderných zdrojů.

Směřují USA k diktatuře, občanské válce, anebo k obojímu?

14. 1. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Pochybuji o tom, že Donald Trump bude vzhledem k rozložení sil v Kongresu usvědčen z podněcování ke vzpouře proti americké vládě. Tento krok je z morálního hlediska bezesporu správný, avšak reálné dopady ústavní žaloby by mohly mít nežádoucí vliv na silně polarizovanou americkou společnost. Ostatně spravedlnost a morální ekvivalence bývají slepé, neboť všichni žijící američtí prezidenti by měli být potrestáni za své zločiny, včetně Jimmyho Cartera a Baracka Obamy. Trumpovy zločiny, jež jsou předmětem impeachmentu, však mají jiný ráz: dosluhující nájemník Oválné pracovny, jenž se nikdy netajil svými diktátorskými ambicemi, podnítil útok na samotné srdce americké moci, a to se prostě neodpouští. Mám obavy, že se tato světová velmoc nachází na osudové křižovatce vedoucí ke katastrofickému konfliktu.

 16413

Prohnilí proti COVIDu

13. 1. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Systém Reservatic sloužící k rezervaci zájemců o antigenní testy obsahuje marketingový skript společností Seznam, Google a Facebook a posílá data registrovaných reklamním společnostem. Za zapojení prvku ostravské společnosti do státního systému zodpovídá agentura NAKIT spadající formálně pod ministerstvo vnitra. V čele NAKITu však stojí jako ředitel vládní zmocněnec pro digitalizaci Ing. Vladimír Dzurilla přímo podléhající premiéru Babišovi.

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Zdravotníci na JIPkách čelí psychickému traumatu, depresím a úzkostem

13. 1. 2021

čas čtení 4 minuty

V úterý  12.1. dosáhl v ČR počet registrovaných nakažených 855 600. Údaje MZČR o tzv. "vyléčených" jsou lživé, protože 10-20 procent nakažených trpí až půl roku dlouhým covidem. Za pondělí přibylo 10 725  oficiálně registrovaných denních infekcí.   Zemřelo 13 656 lidí, to je nárůst o 171 osob. V nemocnicích je 7132 lidí, to je nárůst o 135 osob.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

Upozornění: Jeden čtenář si povšiml, že zde uváděný údaj o denním nárůstu počtu mrtvých je vyšší než údaj, který MZČR uvádí pro nejnovější den. Zde je vysvětlení:

Bohužel jde o mírnou manipulaci prováděnou MZČR. Potíž je, že ty údaje o mrtvých přicházejí na ministerstvo pozdě. Takže co se děje už mnoho týdnů, ministerstvo zpětně zvyšuje počty mrtvých v předchozích dnech, jenže to už česká média ignorují. Soustřeďují se  jen na údaj z posledního dne.
My to děláme tak, že bereme údaj celkového počtu mrtvých, který MZČR zveřejnilo v daném dni, a odečteme ho od celkového počtu mrtvých zveřejněného MZČR o den dříve. Potíž je, že samozřejmě další den už na stránkách MZČR není ten celkový údaj z předchozího dne k dispozici, takže se to nedá dlouhodobě srovnávat.


- Spojené státy zaznamenaly rekordní počet 4327 denních úmrtí na koronavirus

- Putin nařizuje masové očkování: "Naše vakcína je nejlepší na světě!

- Míra nákazy v Irsku je nyní nejvyšší na světě, 1288 případů na milion.  Česko je druhé.

- V pandemii už zemřely téměř 2 miliony lidí, přesně 1 963 557 osob. Nejpostiženějšími zeměmi jsou USA (380 821 mrtvých), Brazílie (204 690 mrtvých), Indie (151 569 mrtvých), Mexiko (135 682 mrtvých) a Británie (83 203 mrtvých).

- Policie v Jihoafrické republice zatkla od konce prosince více než 7000 lidí, kteří byli bez roušek.

- 2,3 miliony Britů už dostaly první dávku vakcíny, informoval ve středu ráno v rozhlase ministr zdravotnictví Matt Hancock. Tvrdil, že Británie "zvládne" proočkovat do poloviny února 14 milionů Britů.

- Tchajwan ve středu zaznamenal první případ vysoce nakažlivého kmenu koronaviru z Jihoafrické republiky.

- Do února zdvojnásobí čínská firma Sinovac Biotech výrobu vakcín na miliardu dávek, konstatoval její ředitel. Avšak vědci v Brazílii zjistili, že účinnost čínské vakcíny je jen 50 procent. Je to pro ně podstatné zklamání.

Udržitelný rozvoj se nekoná. “Územní plán” České republiky nahrává betonování

13. 1. 2021

čas čtení 5 minut

Tisková zpráva k 13. lednu 2021

PRAHA - Politika územního rozvoje (PÚR), kterou se musí řídit všechny územní plány, prochází změnami (1). Namísto s udržitelným rozvojem strategie počítá se zastaralými a prokazatelně škodlivými záměry, na žádost investorů umožňuje vést nově infrastrukturní stavby přes chráněná území, místo podpory obnovitelných zdrojů nahrává uhlobaronům a zcela ignoruje podporu výstavby dostupného bydlení nebo dává přednost neudržitelné dopravě.

Aktualizaci závazného a strategického dokumentu mohou občané připomínkovat do 15. února 2020. Přesný postup najdete na: http://www.mmr.cz/getattachment/dcd99470-626c-49ab-9d4d-952cff573041/72442_2020_81_Oznameni_Uredni_deska_MMR__A4PUR.pdf.aspx?lang=cs-CZ&ext=.pdf

Planeta Země čelí děsivé budoucnosti masového vyhlazování a rozkladu klimatu

13. 1. 2021

čas čtení 4 minuty



Vážně varovná analýza upozorňuje, že svět není schopen pochopit obrovský rozsah nebezpečí, které nám hrozí ztrátou biodiverzity a klimatickou krizí

Planeta Země čelí v důsledku nevědomosti a nečinnosti "děsivé budoucnosti masového vyhazení přírodních druhů, rozkládajícímu se lidskému zdraví a kataklysmatům způsobeným globálním oteplováním", varuje skupina čelných vědců, Upozorňuje, že lidem ještě stále nedošlo, jak naléhavá je krize biodiverzity a globálního oteplování.

17 odborníků, včetně profesora Paula Ehrlicha ze Stanfordské univerzity, autora knihy The Population Bomb, a vědci z Mexika, z Austrálie a z USA, upozorňují, že planeta Země je v daleko horším stavu, než si většina lidí - i vědců - představuje.

29544

Pence odmítl odvolat Trumpa podle 25. ústavního dodatku, Sněmovna reprezentantů přikročila k impeachmentu

13. 1. 2021

čas čtení < 1 minuta

 

Americká Sněmovna reprezentantů symbolicky apelovala na viceprezidenta Mikea Pence, aby zaktivoval 25. dodatek americké ústavy, který umožňuje odstranění šíleného prezidenta. Satirický televizní komentátor Stephen Colbert ve svém ostrém komentáři v televizi CBS v pondělí večer poukázal na to, že by to tedy Pence měl udělat, vzhledem k tomu, že Trumpův dav, který minulou středu pronikl do Kapitolu, skandoval "Pověste Penceho!"

Těsně před půlnocí amerického východního času hlasovala Sněmovna reprezentantů o nezávazné rezoluci, požadující, aby Pence zaktivoval 25. dodatek. Hlasování bylo 223 k 205 hlasů, skoro úplně podle stranické příslušnosti. Jen jediný republikán toto hlasování podpořil

Penceho odmítnutí použít tohoto dodatku umožnilo Sněmovně reprezentantů, aby přikročila k impeachmentu. Jak jsme informovali, někteří vedoucí republikáni nyní zřejmě souhlasí s impeachmentem.

Podrobnosti v angličtině ZDE 

Přírodovědecká fakulta Karlovy univerzity odmítla bludy svého rektora Co ostatní fakulty?

13. 1. 2021

čas čtení 1 minuta

Prohlášení Vědecké rady Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy


Vědecká rada PřF UK se neztotožňuje s obsahem opakovaných veřejných vystoupení rektora UK ve věci pandemie onemocnění covid-19, ve kterých se hlásí k některým překonaným přístupům, a může tak přispívat k matení veřejnosti a oslabování stanovisek oborově kompetentních členů vědecké komunity. Jedná se například o podporu v praxi vyvrácené teorie "promořování" a nekonzistentní vyjadřování k závažnosti onemocnění a významu ochranných prostředků.

Publikováno: Úterý 12.01.2021 19:35

Zdroj: ZDE

Pozn. red.: Teorie o "promořování" společnosti koronavirem je nebezpečná, protože koronaviru umožňuje, aby mutoval a proměnil se v daleko nebezpečnější varianty, které se dokáží vyhnout vakcíně. 10 až 20 procent osob nakažených covidem bez ohledu na věk má dlouhodobé zdravotní problémy známé jako "dlouhý covid", o nichž lékaři dosud nevědí skoro nic. Nechá-li se koronavirus volně šířit společností, začnou jím být vážně postiženi pacienti i mladšího věku a nemocnice jsou zahlceny a přestávají být schopny plnit svou základní funkci.

Americká armáda varuje před extrémismem a vyzývá k obraně ústavy

13. 1. 2021

čas čtení 1 minuta

Nejvýše postavení američtí vojenští představitelé odsoudili násilný vpád do Kapitolu z minulého týdne a připomněli vojákům závazek podporovat a bránit ústavu a odmítat extrémismus v prohlášení, které podtrhuje bezprecedentní výzvy, jimž země čelí po pokusu Trumpa a jeho příznivců zabránit certifikaci výsledku listopadových voleb, upozorňují Barbara Starrová, Nicole Gaouetteová a Oren Liebermann.

Brexit | Brexit - vše | Koronavirus | Oligarchie | PPF | Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
22488