Britští rybáři protestují v Londýně proti "masakru brexitu", Dostali pokutu 6000 Kč

18. 1. 2021

čas čtení 3 minuty
Policie pokutovala 15 skotských kamionistů, kteří normálně vyvážejí ze Skotska do EU plody moře, každého částkou 200 liber za to, že během koronavirového lockdownu uskutečnili "nikoliv nezbytnou" cestu do Londýna, kde protestují u Downing Street proti likvidaci svých podniků a vyhrožují, že v důsledku pohraničního chaosu, způsobeného brexitem, shodí na ulici u Downing Street tuny hnijících ryb.

Více než 20 kamionů skotských rybářů jezdí dnes ulicemi kolem londýnské Downing Street a parlamentu. Protestují proti byrokratickým opatřením vzniklým v důsledku brexitu, které jim brání vývozu do Evropské unie. Na kamionech jsou nápisy jako "Brexitérský masakr" a "Nekompetentní vláda ničí rybářský průmysl".

Skotští vývozci plodů moře během ledna zjistili, že evropští nákupci odmítají jejich zboží, protože nejsou ochotni vyplňovat rozsáhlé formuláře celních prohlášení, zavedených od 1. 1. 2021 po odchodu Británie z EU.

Podrobnosti v angličtině ZDE  

Video níže:


Po brexitu vzniklé hory byrokratického papírování způsobují, že někteří dovozci platí navíc za to, aby do Anglie jezdily z Evropské unie prázdné kamiony. Jedině tak se totiž zajistí, že kamiony neuvíznou na hranici, konstatovala jedna evropská logistická firma. Platit navíc za návrat prázdných kamionů je totiž levnější, než když kamiony uvíznou pět dní na hranici. "Británie je už kvůli brexitu posměchem Evropy, a musím říct, a nerad to říkám, že na tomhle hodně vyděláváme," řekl pracovník evropské dopravní společnosti.

Asociace britských kamionistů konstatovala, že "něco musí prasknout", nynější po brexitu vzniklý chaos je neudržitelný.

Deník Guardian cituje Tweet našeho spolupracovníka Tomasze Oryńského, který informuje, že polský magazín pro kamionisty 40ton.net napsal, že jeden polský kamionista dostal od kentské policie pokutu 300 liber, protože my vypršelo 24hodinové potvrzení dovolujícími vjet na území hrabství Kent, když čekal několik dní, než mu britské celní úřady zkontrolují papírování pro jeho dodávku.




0
Vytisknout
5491

Diskuse

Obsah vydání | 21. 1. 2021