Babiš nutí Prahu k bankrotu - likviduje finanční samostatnost samospráv obcí

4. 6. 2020

čas čtení 5 minut

Nestává se to často, ale i mně občas dojde humor. A bojím se, že brzy dojde i všem Pražanům a lidem ve spoustě dalších obcí a měst po celé zemi. Asi jde o profesní deformaci člověka, který si prošel korporátním bankovnictvím, ale když si vybavím, jak někdo chtěl řídit stát jako firmu, napadá mě pro aktuální počínání vlády směrem k samosprávám jediné přirovnání: pokus o nepřátelské převzetí konkurence. V byznyse by se tomu říkalo hostile takeover, píše Pavel Vyhnánek, radní pro finance Prahy.

Jde o jednu z forem anorganického růstu firem, kdy se přejímající společnost snaží ovládnout cílovou společnost přes její nesouhlas. Můžeme dlouze spekulovat, jak jsou tyto transakce morální v obchodním styku, ale jistě se shodneme na tom, že v politice nemají co dělat.

30621

Jak rychle zapomínáme na koronavirus? A jak dlouho tu zůstane v podobě posttraumatické stresové poruchy?

4. 6. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut


Pandemie covid-19 zachvátila globalizovaný svět s nebývalou razancí. Bezprecendentní opatření, k nimž přistupovaly některé země ve snaze zabránit rychlému šíření nového viru, změnily situaci "normality" a přinesly do společností, které pomalu ztrácejí válečnou zkušenost, pocit akutního ohrožení, které lidi uzavírá v jejich domovech a vyvolává pocit strachu z toho, co se děje "venku".
Přijímaná opatření nebyla samoúčelná a uvedla velkou část světa do stavu, jaký mnoho lidí nikdy nezažilo. O to překvapivější je, že stačí pár dnů, aby se veřejná diskuse stočila k úplně jiným tématům. Covid-19 je fyzicky stále tu, virtuálně se ovšem pandemii podařilo potlačit stejně rychle, jako se ji podařilo vyvolat. Někde na pozadí ovšem proběhne posttraumatická stresová porucha, která postihne celé společnosti, byť každého jednotlivce jinak.

Rozhovor Britských listů 288. Zvedáme se v ČR z deprese, ale se zkušeností

3. 6. 2020

čas čtení < 1 minuta



Jan Vlček je filmový architekt, který už dvacet let jezdí po České republice a vyhledává vhodné budovy pro natáčení filmů. Zná Českou republiku jako své boty. Bohumil Kartous s ním mluví v tomto Rozhovoru Britských listů o rozdílech mezi jednotlivými místy v ČR a o tom, která místa v České republice jsou nejzajímavější a nejdynamičtější. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 3. června 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Genocida domorodců: COVID-19 se rychle šíří mezi amazonskými indiány. Je to Bolsonarovo vražedné spiknutí?

4. 6. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty

 
Pandemie drasticky dopadá na domorodé indiány v Brazílii. Potenciálně ho tam šíří křesťanští fundamentalističtí vyslanci prezidenta Bolsonara. V průhledném triku s cílem pokračovat se svými genocidními plány proti původním obyvatelům Amazonie vytvořil Bolsonaro speciální jednotky, které indiánské kmeny "kontrolují", jenže předáci domorodých kmenů obviňují vládu,. že vysílá zdravotníky, lékaře a příslušníky armády, kteří jsou vědomě nakaženi koronavirem, ve snaze indiány kontaminovat.

Oficiálně je podle vlády  mezi domorodými indiány 1809 nakažených osob a 178 indiánů zemřelo, avšak Organizace domorodých národů Brazílie (APIB) informuje, že počty nakažených i počty úmrtí jsou podceněny. Skopina domorodých indiánských zdravotníků a lékařů se nyní snaží pomalu přinést pomoc do domorodých oblastí a nabídnout bezpečnou zdravotní péči.

Povede masová rebelie v USA ke zrodu inspirativního občanského hnutí?

4. 6. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Ještě v úterý večer to vypadalo, že vzedmutí občanského neklidu v USA nelze zastavit a že země je jen pár krůčků od vypuknutí občanské války. K potlačení masové nevole byli v hlavním městě Washingtonu připraveni vojáci s bodáky, zatímco demokratičtí zákonodárci v souvislosti s Trumpovými autoritářskými excesy hovořili o diktátorských a fašistických manýrách. Každý, kdo bedlivě sleduje dění na americké politické scéně, tuší, že tento „selhavší společenský experiment“ je u konce s dechem. Opona už dávno spadla, i když se mnozí tváří, jako by se nic nedělo. Spojené státy se ocitají na osudovém rozcestí a nyní záleží na tom, jakým směrem se bude legitimní hněv ulice ubírat a zda se přetvoří v ucelený politický program.

"Na vašich životech záleží". Obama pronesl v americké krizi optimistický projev

4. 6. 2020

čas čtení 4 minuty



Ve svém prvním veřejném vystoupení po vraždě George Floyda vzkázal bývalý americký prezident Barack Obama mladým americkým nebělochům, že "na vašich životech záleží". Stoupenci to přivítali jako kontrast proti Trumpovým rasistickým a konfliktním hrozbám, že potlačí občanskou neposlušnost.

První americký černošský prezident vyjádřil ve středu víru v mladé Američany a zdůraznil, že zůstává "optimistou" ohledně budoucnosti, navzdory tomu, že policie zavraždila George Floyda a navzdory rostoucí krizi v USA v důsledku Trumpovy neschopnosti.

"Chci vám sdělit, že vím, že jste důležití, že vaše sny jsou důležité a když jdu domů a podívám se do tváří svých dcer, Saši a Malie, a podívám se na své bratrance a sestřenice, vidím nekonečný potenciál, který si zaslouží rozkvést a být úspěšný," konstatoval Obama.


Průběžné zpravodajství:

Světová zdravotnická organizace už pět dní registruje 100 000 nových nákaz každý den

4. 6. 2020

čas čtení 4 minuty

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  4.6. bylo v ČR registrováno  9441   nakažených, v nemocnici bylo 124 osob a 324 osob zemřelo.  Hodnota R v ČR stoupla na 1, což znamená, že se nákaza šíří exponenciálně. ZDE

- Pitva prokázala, že usmrcený George Floyd byl nakažen koronavirem. Neměl ale žádné příznaky a nákaza nijak nepřispěla k jeho smrti.

- Koronavirová krize by mohla vyvolat kolaps průmyslu fosilních paliv, který má hodnotu 25 bilionů dolarů. Hrozí, že hodnota rezerv fosilních paliv poklesne o dvě třetiny.

- Uzamčení Německa vedlo k vzniku množství žádostí o pomoc s alkoholismem. V prvních týdnech karantény v Německu výrazně stoupla spotřeba alkoholu.

- Financial Times upozorňuje, že španělská vláda má naprostý chaos v údajích ohledně toho, kolik lidí umírá na koronavirus, a počty podceňuje.

- Důvěra občanů zemí skupiny G7 v jejich vlády, že mají efektivní přístup ke koronavirové pandemii, klesá.

- Mexiko předstihlo Spojené státy v denním počtu úmrtí na koronavirus. Mexické ministerstvo zdravotnictví registrovalo ve čtvrtek 1092 úmrtí. Nárůst je prý důsledkem zlepšení registrace počtů úmrtí.

- Brazílie připravuje zrušení karantény přesto, že zaznamenává rekordní počet mrtvých. Ve středu bylo v Brazílii registrováno 1349 úmrtí a dalších 28 633 nákaz. Celkem v Brazílii je registrováno 32 548 úmrtí a 584 016 nákaz.

Zdroj v angličtině ZDE  


- V demonstracích v amerických městech protestujících proti vraždě George Floyda stojí Američané těsně vedle sebe. Mezitím roste počet případů v jižních amerických státech, včetně států Alabama, Mississippi, North Carolina, Jižní Karolína and Tennessee. Nárůst případů je zaznamenáván i jinde, na Aljašce, v Montaně a v Kalifornii. Odráží to nákazy, které zřejmě vznikly před mnoha týdny. Koronavirus má dlouhé inkubační období a lidé se nenechávají testovat, dokud neonemocní.

- Německá vláda schválila dotaci pro nastartování ekonomiky po uzamčení země v hodnotě 130 miliard euro.

- Celkový počet nákaz na koronavirus na světě přesáhl 6,4 miliony, registrováno je 382 093 úmrtí. Obě čísla jsou podhodnocená.

- Španělský parlament naposledy, po šesté, prodloužil uzamčení země o dalších 14 dnů, do 21. června.

- Britský ministr pro podnikání Alok Sharma se uchýlil do izolace poté, co mu začalo být při vystoupení v parlamentě špatně. Pak testoval pozitivně na koronavirus. "Poslanec pro 18. století" a šéf sněmovny, potrhlík Jacob Rees-Mogg požadoval, aby se parlament vrátil k normální funkci, a vytvořil komickou situaci, kdy poslanci stáli v dvoumetrových odstupech déle než kilometrovou frontu na hlasování - o tom, zda má být zrušeno elektronické hlasování a parlament se má vrátit k tradičnímu osobnímu hlasování, ovšem v těchto absurdních frontách. Ovce, tedy nynější Johnsonovi "konzervativní" poslanci, zrušení onlinového provozu a hlasování parlamentu schválili.  Po konfrontaci s šéfem labouristické opozice Keirem Starmerem ve středu Boris Johnson udělal obrat o 180 stupňů a svolil, aby staří či nemocní poslanci, nebo poslanci, kteří mají doma rizikové osoby, se osobně hlasování přece jen nemuseli účastnit, ale aby měli možnost hlasovat pomocí zástupce.

- Počet úmrtí na koronavirus  ve Švédsku na jednoho obyvatele nyní předstihl Francii. Švédsko má sedmou nejhorší úmrtnost na jednoho obyvatele na světě.

- Ve čtvrtek se v Rakousku přestanou kontrolovat hranice, s výjimkou hranice s Itálií.

- Britská vláda je kritizována, že nezveřejnila údaje, kolik nakažených lidí je v zemi testováno a kolik jejich kontaktů bylo vysledováno. Ve čtvrtek večer v pořadu televize Dispatches se vysílal ostře kritický dokumentární film o absolutní neschopnosti Johnsonovy vlády, která způsobila smrt mnoha tisíců lidí. Občané na Twitteru doufají, že tento materiál posléze povede k jejich trestnímu stíhání:


Podrobnosti v angličtině ZDE
Předchozí průběžné zpravodajství ZDE
 

K zvládnutí pandemie koronaviru "bude zapotřebí přísného uzamčení země po dobu jednoho roku"

4. 6. 2020

čas čtení 3 minuty

V Británii je nyní míra nakažlivosti 0,7-0,9. V ČR je 1.

Pokud by byla zrušena veškerá opatření, studie předpovídá do prosince 2021 v Británii 23 milionů nákaz a 350 000 úmrtí.

Pokud by bylo zavedeno nejpřísnější uzamčení země, studie předpovídá 120 000 nákaz a 50 000 úmrtí.

Má-li být zvládnuta pandemie koronaviru, mají-li se zachránit životy a zabránit zahlcení zdravotnictví, bude v Británii nutno udržovat přísné uzamčení země po celý další rok, varuje vědecká analýza publikovaná v lékařském časopise The Lancet.

Vědci varují, že jen "extremní opatření" zabrání "velmi velkému počtu úmrtí" a zahlcení jednotek intenzivní péče.

Bude zapotřebí sociálního distancování, uzavření škol, přísné izolace starších a zranitelných lidí a sebeizolace občanů doma, varuje studie.

Žádní vojáci nebudou z Washingtonu odvoláni

4. 6. 2020

čas čtení 1 minuta



- Americká armáda plánovala odvolat vojáky, kteří byli posláni do Washingtonu na obranu Bílého domu před demonstranty. Ve středu byl ale tento plán zrušen poté, co byl americký ministr obrany povolán do Bílého domu. Předtím řekl na tiskové konferenci ministr obrany Mark Esper, že nesouhlasí s použitím dvě stě let starého zákona, jehož chce Trump zneužít pro užití armády proti americkým občanům v ulicích amerických měst. "Dlouho mu ta odvaha nevydržela," konstatuje Andrew Stroehlein.

- Městská rada ve Filadelfii je zahlcena tisíci emailů, které požadují, aby město drasticky omezilo financování policie - místní aktivisté také protestují proti policejní brutalitě.

 Mluvčí Bílého domu McEnany lhala, že proti demonstrantům u Bílého domu nebylo v pondělí použito slzného plynu ani gumových projektilů, navzdory důkazům z natočených videí, které svědčí o opaku. McEnanyová také tvrdila, že to, že se Trump šel promenovat před kamerami s biblí u kostela sv. Jana, je totéž, jako když Churchill vystoupil za druhé světové války. Podívejte se, je to krásné:



- Kauce pro čtyři policisty, obviněné z Floydovy vraždy, byla pro každého určena na milion dolarů. 

- V Minneapolis sílí požadavek: Zrušte  policii. Občané požadují absolutní reformu a důraz na prevenci proti zločinnosti.

- Nová Bidenova reklama srovnává jeho setkání s demonstranty s tím, že Trump proti nim poslal policii:


V Německu a v USA...

4. 6. 2020

čas čtení < 1 minuta

Donald Trump se schoval ve strachu v Bílém domě do podzemního bunkru a volá na pomoc proti americkým občanům armádu.

Mezitím v Německu... (fotografie Merkelové je z března 2020)

 

Demonstranti ignorují sociální distancování. Šílené.

4. 6. 2020

čas čtení < 1 minuta

Piers Morgan: Plně podporuju pokojný protest proti vraždě George Floyda v Hyde Parku. Avšak naprostá absence sociálního distancování tisíců lidí je šílená.


Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

30620

Pravidelný týdenní monitoring Českých elfů

Svět dle dezinfo scény: Obhajoba nových členů Rady ČT, Trumpa ve sporu s Twitterem, konspirace o dění v USA, kritika EU v reakci na koronavirus...

4. 6. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení < 1 minuta

Nově zvolení členové Rady ČT, nominanti sněmovních populistů, jsou na dezinformační scéně obhajováni před kritikou za jejich postoje vůči veřejnoprávním médiím, vůči mediální scéně obecně, vazby na konkrétní vlivové skupiny a nekompetenci. Donald Trump je podle dezinformátorů obětí cenzury Twitteru. Sociální síť začala upozorňovat na to, že Trump ve svých příspěvcích manipuluje a popírá fakta. Současné nepokoje v USA jsou dle dezinformátorů údajným spiknutím "globalistů", kteří chtějí, aby se dalším americkým prezidentem stal Joe Biden. EU je kritizována stále, tentokrát za reakci na koronavirovou krizi. Rusko je jako obvykle obětí, tentorkát kvůli "přepisování historie"...

Výzkum veřejného mínění k problematice dezinformací

4. 6. 2020

čas čtení < 1 minuta

V závěru roku 2019 zadalo CTHH realizaci výzkumu veřejného mínění k problematice dezinformací ze strany Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) Sociologického ústavu Akademie věd ČR. Šetření se zabývalo zejména třemi hlavními oblastmi: rozšířením dezinformačních narativů u české veřejnosti, sledovaností a důvěryhodností vybraných médií v kontextu širšího mediálního prostředí a postoji široké veřejnosti k problematice dezinformací. 

ZDE si můžete stáhnout závěrečnou zprávu z výzkumu vypracovanou CVVM.

29710

Ze série autorových povídek

Péro z gauče

4. 6. 2020 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 6 minut

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Už dávno jsem si říkal, že bych měl více splynout s matkou přírodou. Třeba tak jak to dělali původní Američané na rozdíl od těch nepůvodních. Jak to ale provést!? Když se budu ulicí plížit v tesilkách a větrovce se třemi pruhy, asi se daleko nedostanu a nejspíš splynu s něčím úplně jiným než s přírodou. Je proto potřeba se maskovat. Mimikry pro dvacáté první století. Jdu prohledat jeho torza. Sběrný dvůr přináší řadu věcí čekajících na objevení. Lidé vyhazují skoro všechno. Od starých hadrů přes depilátor až po "Kam s ním". A právě ten gauč mne nadchl. Rozhodl jsem se, že budu indián PÉRO Z GAUČE! Při rozřezávání sedmé pohovky jsem konečně našel, co jsem hledal - asi 40 cm dlouhé, tenké, kovově lesklé, krásné pružiny. Řemínkem od lyží jsem z nich vyrobil jakýsi příčesek a starými kšíry od kočárku ho namontoval na hlavu. Podklesla mi sice kolena, ale konečně si přijdu jako skutečný indián.

Uzavření škol v době koronaviru umocní nerovnost ve vzdělávání

4. 6. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Môže epidémia koronavírusu zmeniť školy k lepšiemu, ako sa to často tvrdí? Nie je príliš odvážne si to myslieť, keď vieme, že školstvo je oblasť voči zmenám pomerne odolná? Nevrátia sa deti do škôl, ktoré budú úplne rovnaké ako pred krízou?
Ak niekto robí závery vo chvíli, keď sa ešte len vyrovnávame s podmienkami núdzového stavu, pravdepodobne má k dispozícii centrálny mozog ľudstva s takou kapacitou umelej inteligencie, o ktorej sa všetkým technologickým špičkám môže len snívať. A ja ho chcem tiež, veľmi! Ale teraz vážne: optimisti veria, že súčasná experimentálna situácia povedie k dlhodobému zlepšeniu, pesimisti si skôr stavia na návrat k rutine. Skutočnosť je taká, že núdzový stav ešte viac obnažil rozdiely medzi jednotlivými učiteľmi a školami. Na jednej strane sú tí, ktorí virtuálno-fyzickú realitu roku 2020 elegantne využili a nechali školy v pravom zmysle slova „otvorené“, a na druhej strane tí, ktorí túto možnosť nevnímajú, nechcú alebo je pre nich nedosiahnuteľná.

Z rozhovoru autora pro slovenský server Ahojmama.sk (Pravda.sk).

Nejvyšší zákony země - diletantským pohledem Ježíškova vnoučete, aneb právo a logika

4. 6. 2020 / Jiří Nezval

čas čtení 17 minut


Jsem již starý pán (76) a dle statistik už dávno patřím mezi méně chápavé. Této vysoké pravděpodobnosti se nikterak nevzpírám, Pokorně ji přijímám. Není vyloučena. Touto nemilou skutečností může být nepěkně ovlivněna doslova každá následující věta. Ale přesto (či právě proto) bych si rád ověřil, zda je můj stav už opravdu tak vážný.

Nemám žádné právnické vzdělání, jsem ve věku, kdy mně - asi právem - už skoro nikdo neposlouchá a nikdo mně už nebere vážně. Tudíž sama volba věci, o které bych dnes rád veřejně uvažoval, může mé pochyby velmi silně potvrzovat. Moje následující nesmělá úvaha o Ústavě vůbec nevychází z její znalosti. Nečetl jsem ji, ani jiné ústavní zákony České republiky. Dobře si uvědomuji svou smělost, když se takto „připraven“ odvažuji o tomto tématu už jen uvažovat, natož pak psát. Risknu to. Předem se omlouvám za pravděpodobné používání nesprávných termínů.

30478

Přečetli jsme jinde

Svědectví o řízeném ničení sociální reality v českém kyberprostoru

4. 6. 2020

čas čtení 3 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

"Asi po třech měsících přišel šéf s tím, že budu dělat další projekt a že je k tomu potřeba, abych si vytvořila falešné účty na Facebooku - čím víc, tím líp. To se mi moc nezdálo, nevěděla jsem, kde brát například fotky, které na účtu musí být. Dal mi tip na nějakou ruskou stránku, která generuje fotky tak, že na základě algoritmu poskládá obličej z několika různých obrázků, aby nebylo dohledatelné, že je fotka ukradená existujícímu člověku," popisuje.

Vytvořila si tedy falešný profil,ž k němuž našla na internetu fotku, kterou následně ještě pro jistotu upravila ve fotoeditoru. "Šéf a další kolegové měli falešné účty vytvořené taky, jen si s tím nedávali tolik práce - fotky na nějakém facebookovém profilu prostě ukradli a použili s jiným jménem. Někteří lidé, kterým ty fotky patřily, je dokonce nahlašovali nebo jim psali zprávy, ať je stáhnou. Ale jim to bylo jedno, nereagovali na to. A když byl některý z účtů zablokován, vytvořili si nový," říká Jarmila.

Bob Kartous: Server Aktuálně.cz přinesl svědectví zaměstnankyně komunikační agentury o praxi šíření tzv. malinformací, tedy jakéhosi digitálního pomlouvání konkrétních osob, skupin, organizací či projektů. Jde o velmi rozšířenou dezinformační taktiku, která má svůj předobraz v agresivních politických antikampaních a jež našla díky internetu velmi účinný nástroj k šíření neautentického, manipulativního obsahu. Úzce souvisí s konspiračními teoriemi, které na dezinformační scéně vesměs útočí na reprezentanty liberální demokracie. Cílem je poškodit důvěru a vyvolat obavu z toho, že "svět není v pořádku", předložit alternativu, kterou vesměs představují autoritářské a či totalitní režimy. Dopady mohou být zcela destruktivní a jsou nekontrolovatelné.  

Kde je Dáda?

4. 6. 2020 / Petr Chadraba

čas čtení 2 minuty


Oči mi skoro vlhnou pěnou z růžové limonády, když si vzpomenu jak mě poprvé smetla Dáda Patrasová písničkou o žížale Jůlii. Krátce poté, co Jůlie vyšla, mě revolučního roku 1989 smetla taky nervózní nálada a nejistota ze změny. Podobná té, kterou vidím při pohledu na děti v době corony.


Revoluce a následné seznamování se s divokou svobodou devadesátých let nebylo žádné baby studio, pro citlivé duše mladších ročníků naopak dost nejisté období. Jak změnu režimu vnímaly děti se moc neřešilo. Byla tu ale Dáda, která mi refrénem další hitovky "Když jsem slony pásala, strachy jsem se třásala" pomáhala vytřást dětské úzkosti na zeleném chemlonovém koberci v našem obývacím pokoji.

Hongkong a cena svobody

3. 6. 2020

čas čtení 4 minuty

Pokus Pekingu uvalit na Hongkong zákon o národní bezpečnosti, který by zničil částečně samostatné postavení a podkopal systém obyčejového práva je právě teď nejdůležitějším politickým příběhem na světě, napsal Michael Brendan Dougherty.

Americká rasová krize: Násilné policejní akce proti pokojným demonstrantům ve Washingtonu nařídil ministr spravedlnosti Barr

3. 6. 2020

čas čtení 8 minut

- Americký ministr obrany Mark Esper se vyjádřil, že není důvodu proč aktivovat Zákon proti vzpouře a použít proti demonstrantům armádu, jak vyhrožuje Donald Trump. Esper chce také vyšetřit, proč v pondělí stála těsně nad demonstranty ve Washingtonu helikoptéra a zastrašovala je hlukem a smrští větru. Zdůraznil také, že nevěděl, že se Trump hodlá promenovat před kamerami s biblí u kostela sv. Jana.


- Generální prokurátor v Minnesotě rozhodl obžalovat i ostatní policisty, kteří se podíleli na usmrcení George Floyda.

- Trump šel v pátek do bunkru pod Bílým domem "jen velmi krátce", "podívat se, jaké to tam je". Ne ze strachu, tvrdí. Pak řekl, že tam byl "dvaapůlkrát".

- Několik amerických médií informuje, že protesty v úterý v noci byly nejpokojnější za mnoho dní. Výjimkou byly protesty v Portlandu a v Seattle, kde policie rozháněla demonstranty silou. New York Times informuje, že i když demonstranti ignorovali zákaz vycházení, k násilí už většinou nedocházelo.

- Papež František apeluje na Američany, aby usilovali o celonárodní smíření: "Přátelé, nemůžeme tolerovat ani ignorovat obrat k rasismu a vylučování lidí v jakékoliv formě a přitom hájit posvátnost každého lidského života. Násilím se nic nezíská a mnoho se ztratí." Papež dodal, že se modlí za klid zemřelého George Floyda a všech těch, kteří přišli o život v důsledku hříchu rasismu. Vyjádřil upřímnou soustrast všem, kdo truchlí za mrtvé.

- Desetitisíce lidí se účastnily vzpomínkové akce za George Floyda v jeho domovském městě Houstonu. Účastnili se členové Floydovy rodiny, starosta, šéf policie a skupina demonstrantů na koních. Přítomní vyjádřili poctu zemřelému "jemnému obru".

- Počet mrtvých při protestech v USA dosáhl 11 osob.

- V Paříži ignorovalo 20 000 lidí zákaz vycházení. Demonstrovali proti rasismu, se zaměřením na Adama Traorehu, jehož smrt před čtyřmi lety ve Francii se stala aktivačním prvkem při protestech proti policejní brutalitě ve Francii.

- Britská policie vydala mimořádné prohlášení, že je "zděšena" vraždou George Floyda. Totéž řekl i britský premiér Boris Johnson na naléhání šéfa opozice Keira Starmera. Zdůraznil, že protesty musejí být "zákonné a rozumné".

- Trump znormalizoval chaos a Amerika za to platí těžkou cenu, argumentuje Julian Borger v deníku Guardian z Washingtonu. ZDE 


- Trumpův ministr spravedlnosti William Barr osobně nařídil bezpečnostním jednotkám, aby odstranily pokojné demonstranty z Lafayettského náměstí ve Washingtonu, aby mohl Trump vyjít z Bílého domu a promenovat se před fotografy s biblí u kostela sv. Jana. Policisté a další bezpečnostní orgány použili slzného plynu, policejních štítů a koní k vytlačení demonstrantů z náměstí. Policie útočila i na demonstranty, kteří nečinně stáli s rukama nad hlavou. Někteří demonstranti byli zasaženi gumovými projektily.  ZDE

- Kanadský premiér Justin Trudeau o nynější krizi v USA. Kdyby byl vystaven tvrdé rasové diskriminaci Romů v ČR, Trudeau by se zbláznil. Americké rasové nepokoje jsou tvrdě aktuální i pro český rasismus):

Reportér: Vy jste se  nechtěl vyjadřovat ke slovům a činům amerického prezidenta. Avšak Donald Trump nyní požaduje vojenské akce proti demonstrantům, včera byl proti demonstrantům použit slzný plyn, aby se mohl Trump promenovat. Rád bych se vás zeptal, co si o tom myslíte, a jestli se k tomu nebudete chtít vyjádřit, jaký signál si myslíte, že tím vysíláte?

Justin Trudeau (po pauze, která trvala 22 vteřin!!): Všichni jsme - s hrůzou  a konsternací - sledovali, co se děje ve Spojených státech. Je načase, aby se lidé sjednotili. Je čas naslouchat. Je čas se poučit ohledně toho, jaké nespravedlnosti dál trvají, navzdory pokroku, po léta a po desetiletí. Ale je to také čas pro nás pro Kanaďany, abychom přiznali, že i my máme problémy. Že černí Kanaďané a racialisovaní Kanďané čelí diskriminaci jako žité zkušenosti každý jednotlivý den. V Kanadě existuje systémová diskriminace. Naše systémy zacházejí s barevnými a racialisovanými Kanaďany jinak, než jak zacházejí s jinými. Je to něco, co mnoho z nás nevidí. Ale je to něco, co je realitou, kterou lidé zažívají. Musíme to vidět, nejen jako vláda, a jednat, ale musíme to vidět jako Kanaďané. Musíme být spojenci v boji proti diskriminaci."

Co Češi? (JČ)



- Považuju to za nepochopitelné a hanebné, vyjádřil se katolický arcibiskup z Washingtonu Wilton Gregory ohledně Trumpovy návštěvy ve svatyni papeže Jana Pavla II. "Považuju to za nepochopitelné a hanebné, že jakákoliv katolická instituce by připustila, aby byla talk neslýchaně zneužita a zmanipulována způsobem, který znásilňuje naše náboženské zásady, které od nás požadují, abychom hájili práva všech lidí, i těch, s nimiž nesouhlasíme," uvedl arcibiskup v prohlášení a zdůraznil, že svatý Jan Pavel II. byl vášnivým obhájcem práv a důstojnosti lidských bytostí. Ten by Trumpovy činy netoleroval.  ZDE 

- V St. Louis byli postřeleni čtyři policisté, když byli povoláni k poplachu u zastavárny.  ZDE https://www.washingtonpost.com/nation/2020/06/02/george-floyd-protests-live-updates/#link-IXGERZLM7VC3PL7XW3AHKJIHUM

- Šéf republikánské senátní většiny Mitch McConnel zablokoval rezoluci senátních demokratů odsuzujících Trumpův příkaz, aby federální bezpečnostní orgány použili v pondělí proti pokojným demonstrantům slzný plyn a gumové projektily. Rezoluce také zdůraznila, že "ústavní právo Američanů pokojně se scházet, vykonávat svobodu projevu a podávat vládě petice s cílem nápravy křivd musí být respektováno" a že "násilí a plenění je nezákonné, nepřijatelné a v rozporu s účelem pokojných protestů." ZDE 

- V projevu ve Filadelfii Joe Biden ostře kritizoval Trumpovo jednání jako prezidenta v nynější krizi. Přirovnal Trumpovy výroky k výrokům jižanských rasistů z šedesátých let a varoval Američany, že "nemůžeme dovolit, aby nás strávil náš hněv". Biden zdůraznil potřebnost empatie a jednoty. Přislíbil, že bude řešit ekonomickou nerovnost a rasovou nespravedlnost a naléhal, aby se národ ve chvíli hlubokých občanských nepokojů sjednotil. "Donald Trump proměnil tuto zemi v bojiště, motivované starými resentimenty a novým strachem, řekl Biden. "Jsme tímto skutečně? Opravdu tímto chceme být? Je tohle, co chceme předat svým dětem a vnukmům? Strach, zuřivost, poukazování prstem na druhé, ne hledání štěstí? Nekompetentnost a úzkost, sebeposedlost, sobectví?" ZDE 

- Joe Biden se bude účastnit pohřbu George Floyda.

- Stát Minnesota zažaloval místní policii v reakci na vraždu George Floyda. Stát cituje "protizákonnou policejní praxi založenou na rasismu".

- "Existuje lepší způsob - empatie," zdůraznil v prohlášení bývalý republikánský prezident George W. Bush. "Zůstává šokujícím selháním, že tolik Afroameričanů, zejména mladých afroamerických mužů je v jejich vlastní zemi šikanováno a ohrožováno. Je to síla, když demonstranti, ochraňováni odpovědnou policií, demonstrají za lepší budoucnost," podtrhl George W. Bush.

- Trump znovu zaútočil na Bidena jako na "slabocha". "Ospalý Joe je v politice už čtyřicet let a neudělal nikdy nic. Nyní předstírá, že má odpovědi. Nezná ani otázky. Slabost anarchisty, plenitele a kriminálníky nikdy neporazí, a Joe je politicky slabý celý život. ZÁKON A POŘÁDEK!"

Proč může Donald Trump nakonec přece jen vyhrát prezidentské volby

3. 6. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

"Pravdou nepochybně je, že jediná cesta k podvrácení republikánského systému v zemi vede přes podkuřování předsudkům lidu a podněcování jeho závistí a obav, abyste uvedli věci ve zmatek a vyvolali občanské nepokoje..."

Alexander Hamilton

Donald Trump v roce 2016 kandidoval coby "zdivočelý" uchazeč v barvách Republikánské strany. Usiloval o post prezidenta proti celému politickému establishmentu ve jménu "práva a pořádku" vzývaných rozčílenou ulicí. Rozsáhlé nepokoje, ničení majetku a "pochopení", které nyní tak mnozí na americké levici vehementně vyjadřují destruktivní reakci afroamerického davu na politováníhodnou smrt George Floyda, však znova otevírají dveře přesně tomu apelu, který už Trump jednou úspěšné použil. - Protože pokud už střední třída musí volit jen mezi pořádkem a chaosem, vůbec nepochybujte, co si vybere.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Prúběžné zpravodajství

Jak to vypadá v ČR s nadbytečnými úmrtími během pandemie? Nikdo neví

3. 6. 2020

čas čtení 4 minuty



- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  3.6. bylo v ČR registrováno  9374   nakažených, v nemocnici bylo 131 osob a 323 osob zemřelo.  Hodnota R v ČR zase stoupla na 0,9. ZDE

- Jak to vypadá v ČR s tzv. nadbytečnými úmrtími, tedy úmrtími, které se letos, během koronaviruvé krize, vymykají v ČR dlouhodobému průměru? Velmi by nás zajímalo - ve veřejném zájmu - kolik lidí cca měsíc po začátku pandemie (asi čtyři týdny trvá, než nakažení lidé zemřou) v ČR zemřelo v pečovatelských domovech a v domovech pro přestárlé. ČR tyto statistické údaje zřejmě stále nemá, nejnověji zveřejnil Český statistický úřad počty mrtvých do týdnu 15 roku 2020, tedy do Velikonoc (do 12. dubna 2020). Jenže hlavní vlna případných úmrtí na koronavirus by v pečovatelských domovech  vznikla teprve až po Velikonocích.  V týdnu před Velikonocemi, končícím nedělí 5. dubna 2020, zemřelo v ČR o 122 osob více než v průměru let  2011-2019. (Je těchto 122 osob zahrnuto do celkového počtu 323 mrtvých, viz výše?)  Problém je, že ČSÚ nemá na rok 2020 zkompletované a ověřené údaje, protože mnoho matrik ještě údaje neodeslalo. Uvádění průměrů úmrtí za celých prvních 15 týdnů roku 2020 také situaci zkresluje, protože až do cca 14. - 15. týdne roku 2020 by se pandemie nezačala na úmrtích ještě projevovat. Počkáme na údaje z dalších týdnů.

- Nedávno zveřejněná studie, že hydrochlorochin zvyšuje u pacientů riziko úmrtí, na jejímž základě tento lék odmítly vlády i Světová zdravotnická organizace, pochází od silně pochybné malé americké firmy Surgisphere a je vadná, zjistil deník Guardian. ZDE 

- V USA hrozí nebezpečí, že rozsáhlé protesty proti rasismu povedou k výraznému zvýšení počtu nákaz koronavirem.

- Anders Tegnell, švédský vládní epidemiolog, přiznal, že nebylo chytré nezavést ve Švédsku uzamčení země: zemřelo příliš mnoho lidí. V týdnu do 2. června byla úmrtnost na koronavirus na jednoho obyvatele ve Švédsku nejvyšší na světě.   ZDE https://www.theguardian.com/world/2020/jun/03/architect-of-sweden-coronavirus-strategy-admits-too-many-died-anders-tegnell

- Německo má od 15. června dovolit cestování z evropských zemí, pokud v nich  nevzniknou ohniska infekce.

- Lidstvo "skončí", pokud nezreformuje v reakci na koronavirovou krizi a na klimatickou krizi způsob, jímž získává potraviny, varovala ekoložka Jane Goodall. Důvodem vzniku pandemie koronaviru je přehnaná exploatace přírody, likvidace lesů, vyvražďování zvířat a ničení přirozeného habitatu. Tovární zemědělství, které vyvolává imunitu bakterií vůči antibiotikům, musí skončit.

- Globální počet mrtvých stoupl nad 380 000.

- V Brazílii bylo zaznamenáno za posledních 24 hodin rekordních 1262 úmrtí. Celkem je v Brazílii registrováno 31 199 úmrtí na koronavirus. Prezident Jair Bolsonaro pandemii bagatelizuje. Počet registrovaných nákaz v Brazílii dosáhl 555 383. Brazílie je tak na druhém místě po USA.

- Globální počet mrtvých na koronavirus překročil 378 000. Počet registrovaných nákaz je nejméně 6 339 005. Tyto údaje jsou podstatnou měrou podceněny.

- Britský statistický úřad kritizoval britskou vládu, že data, která zveřejňuje o testování občanů, vytvářejí falešný dojem, že "se toho dělá hodně", ale ve skutečnosti jsou nejasná a chaotická.

- Vysoký vědec z Pentagonu předpokládá, že k dispozici bude vakcína na koronavirus "do konce letošního roku".

- Ve Francii po 13 dnech uvolnění karanténních opatření stoupl denní počet mrtvých nad 100, dosáhl počtu 107, celkový počet mrtvých ve Francii je 28 940. To je pátý největší počet úmrtí na světě.

- Írán zaznamenal za posledních 24 hodin více než 3000 nových nákaz.

- Německo ve středu ruší varování před cestováním po Evropě. Varování před cestováním do celého světa trvá. Co se týče zemí v Evropské unii, Německo bude poskytovat informace o situaci v jednotlivých státech.

- Pandemie odhalila "chronickou nerovnost", konstatovala Michelle Bachelet, šéfka OSN pro lidská práva.

- Oficiální počet mrtvých v Británii překonal 50 000.

- Lékař ve Wuchanu, který spolupracoval s whistleblowerem Li Wenliangem, minulý týden zemřel na koronavirus, po čtyřech měsících.

- Čínští činitelé utajovali genetickou mapu koronaviru déle než týden poté, co ji četné čínské vládní laboratoře plně dešifrovaly, uvádí Associated Press.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

V Lublani pokračovaly demonstrace proti orbanizaci Slovinska

3. 6. 2020 / Albín Sybera

čas čtení 3 minuty

 

Autorem fotogalerie je Peter Stanković, fotograf a profesor na Univerzitě v Lublani

Kolových protestů v centru Lublaně ale i v dalších městech se pravidelně v pátek od sedmé hodiny večerní účastní několik tisícovek demonstrantů. 29. května se jednalo již o šestý pátek v řadě.

Forma protestu na kolech vzešla z přísných opatřeních v souvislosti s potíráním výskytu Covid-19, kdy platil zákaz shromažďování, ale neplatil zákaz pohybu osob na kolech. Jízda na kole je v Lublani hojně využívanou formou dopravy a stojany s městskými koly jsou součástí veřejné dopravy.

Protesty jsou namířené zejména proti osobě Janeze Janši a „orbanizaci“ země. Janša byl v březnu letošního roku jmenován premiérem a to oproti všeobecnému očekávání předčasných voleb, kam se zdálo, že směřuje vládní krize po lednové rezignaci Janšova předchůdce, bývalého herce a novináře Marjana Šarece.

Pan Vokřál a politické velrybaření

3. 6. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

 

Pan Vokřál, dříve populární brněnský primátor a místopředseda Hnutí Ano, odchází ze své politické formace. Vokřál býval pokládán za jednoho z posledních významných představitelů Babišova hnutí, který patří do „liberálního tábora“.

Pookřál teď Vokřál? Asi sotva

3. 6. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Brněnský exprimátor Petr Vokřál (ANO) z titulu své funkce nesl prvořadou politickou odpovědnost za korupčnickou kauzu Stoka, kterou spolu s "velrybařením" ve své partaji nyní označuje za důvod svého odchodu ze strany. Rovněž tak nese přímou odpovědnost za přítomnost exministryně a proslulé plagiátorky Taťány Malé na krajské kandidátce ANO do podzimních voleb ZDE.

Jak bychom tedy za daných okolností mohli Vokřála vnímat coby jakéhosi činitele nápravy, který bohužel ve své partaji neuspěl? Spíše se vždy jednalo o nastrčenou figuru prakticky bez reálného vlivu, která měla v Brně poskytnout korupčnické Babišově partaji tvář přijatelnou pro městské liberály, jíž se jí tak zoufale nedostává. Jenže v Česku, které nyní jako jediné v Evropě kope v jednom týmu s Orbánem proti EU ZDE, už premiérská strana proevropské liberály nejspíš k ničemu nepotřebuje. Má jiné starosti. Například jak se vyvléct z požadavku na navrácení až 450 milionů korun neoprávněně vyčerpaných (nejen) evropských dotací ZDE.

Mouřenín posloužil, mouřenín může jít.

Rozhovor Britských listů 287. Brexit bude ekonomická katastrofa

29. 5. 2020

čas čtení 1 minuta



"'Británie může být po brexitu opět velká,' Válím se smíchy v závějích. Evropská unie pro nás, kteří jsme zažili různé okupace, je obranou svobody," říká v tomto Rozhovoru Britských listů, vedeném s Janem Čulíkem, sedmaosmdesátiletý český honorární konzul v Edinburku dr. Paul Millar. V tomto rozhovoru se mluví o politice, jednak britské (brexit bez dohody v důsledku jednání anglických vládních maniaků, jako je Boris Johnson, opět hrozí) a také se zmiňuje pan doktor Millar o Václavu Klausovu starším, Václavu Havlovi a Miloši Zemanovi. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 29. května 2020.

Předchozí rozhovory s dr. Millarem:



Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Znovu úpěnlivá prosba

1. 6. 2020

čas čtení 3 minuty

Dobrý den, vážený pane Čulíku,
prosím o zveřejnění, jsem v totálně zoufalé situaci a nemám na koho se obrátit.
Moc děkuji
Jiří Lof

Vážení čtenáři Britských listů,
obracím se na Vás díky laskavosti pana Čulíka s prosbou o pomoc v beznadějné situaci.
Pravidelní čtenáři jsou s mým příběhem seznámeni, ve zkratce jsem invalida 3. kategorie v současné chvíli po vysoké amputaci levé nohy, dále jsem diabetik na inzulinu, po těžkém infarktu mě čeká operace srdečního bypassu. Dle posudku jsem ze 70ti % neschopný čehokoliv. Dostávám 7400 invalidní důchod a to jsou veškeré moje příjmy, až do amputace levé nohy 24.12.2019 jsem pracoval i přes zdravotní omezení a dokázal se uživit, moje problémy se zdravím začaly v roce 2011, bohužel nyní jsem v situaci, kdy ještě minimálně dva měsíce budu práce neschopen. Pravděpodobně ještě déle, pokud mi budou dělat bypass srdce. Zatím přežívám díky dobrotě pana Benaka, který mi pomáhá a podporuje mě finančně. Bohužel ani pan Benák nemá bezednou kapsu plnou peněz.

Prosím proto čtenáře Britských listů o finanční pomoc a podporu. Jsem v totálně zoufalé situaci. Nemám na jídlo, drogerii, léky, obvazy. Dlužím jeden a půl nájmu. Naprosto netuším co dělat, snad nejlepší bude si k večeři dát většinu tabletek, co mám doma a buď mě to zabije nebo skončím v blázinci,  kde se o mě postarají.
V případě zájmu můžu zaslat lékařské zprávy do emailu pro potvrzení mých slov.
Č.ú. 115-7329620207/0100 
Do zprávy pro příjemce prosím napište, že jde o pomoc pro mě.
Moc a moc děkuji všem, kteří pomohou. 
Jiří Lof, jiri.lof@gmail.com

* * *
Jsme ohromeni, a naprosto bezradní, že se v ČR nemocní lidé dostávají do tak bezvýchodné situace jako pan Jiří Lof. S jeho případem jsou čtenáři Britských listů dobře obeznámeni, níže uvádíme předchozí informace o historii jeho případu.

Jenže nás děsí, jak je možné, že se v ČR opakovaně dostávají invalidi do takto děsivé situace. Jiným případem je případ rodiny paní Marie Cínové ze Šluknova, která se stará o invalidního syna v naprosto nevhodném obydlí, takže ho nemůže řádně mýt. Potřebovala by se s rodinou přestěhovat do bezbariérového bytu, vhodného pro invalidu. Jak je možné, že stát tohle nezajistí? Proč mlčí odpovědné instituce?

Paní Cínová se také obrátila na naše čtenáře s prosbou o finanční pomoc. Mnozí, vypomohli, a paní Cínová je velmi vděčná. Bohužel, na kauci pro bezbariérový byt v Liberci to nestačí, na to by bylo zapotřebí dalších 30 000 Kč. Její účet je  2113754545/2700, IBAN CZ752700 0000 0021 1375 4545.

Opravdu nás děsí, že takovýchto případů musejí být v ČR tisíce.

Jak je to možné? Kdo pomůže? Proč zůstávají organizace a státní instituce v nečinnosti?

1.5. 2020
 

Konec ruského vesmírného monopolu

3. 6. 2020

čas čtení 3 minuty

USA obnovují pilotované lety s americkou vesmírnou lodí po takřka dekádu trvajícím spoléhání na ruskou pomoc při letech na Mezinárodní kosmickou stanici (ISS). Éra vesmírné spolupráce mezi Moskvou a Washingtonem se možná blíží ke konci, napsal Roman Gončarenko.

Americké letectvo plánuje předělat dopravní letouny na pomocné bombardéry

3. 6. 2020

čas čtení 1 minuta

US Air Force zkoumá možnost vyzbrojit dopravní letouny a zařadit je do služby jako pomocné bombardéry. Věří, že budoucí války s protivníky jako Rusko a Čína budou vyžadovat velkou palebnou sílu ve vzduchu - a dopravní letouny naložené paletami střel s plochou dráhou letu by mohly být levným řešením, informuje Kyle Mizokami.

Průběžné zpravodajství:

Více než 6,2 milionů nákaz

2. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  2.6. bylo v ČR registrováno  9 302   nakažených, v nemocnici bylo 123 osob a 321 osob zemřelo.  Hodnota R v ČR je 0,8. ZDE

- Počet nákaz na světě vzrostl na více než 6,2 milionů, zemřelo nejméně 372 752 osob. Oba počty jsou výrazně podceněné.

- Roušky a sociální distancování jsou schopny potlačit koronavirus, ale mytí rukou a další opatření jsou také zapotřebí, vyplývá z nové americké studie. Látkové roušky tvořené jednou vrstvou jsou méně efektivní než chirurgické masky, nejlepší jsou těsné masky N95. Vzdálenost 1 metru mezi lidmi snižuje pravděpodobnost nákazy, vzdálenost 2 metrů je ještě lepší. Napomáhají také brýle a potápěčské brýle. Žádná z těchto strategií nefunguje stoprocentně a je zapotřebí dalších studií. Americká Centra pro zvládání chorob (CNC) chtějí, aby lidé nosili roušky, když nakupují či všude, kde je obtížné dodržovat vzdálenost.

- Hrobníci v Brazílii nestačí pohřbívat mrtvé:



- Španělsko v pondělí poprvé od března nezaznamenalo žádné úmrtí na koronavirus.

- Vládnou obavy, že se infekce znovu šíří v Německu. Bylo tam zaznamenáno 333 nových infekcí a 11 nových úmrtí.

- Trump v pondělí odpoledne vyhrožoval, že použije proti americkým občanům armádu.

- Arménský premiér Nikol Pašinjan testoval pozitivně na koronavirus a členové jeho rodiny také. "Neměl jsem žádné příznaky, ale nechal jsem se otestovat, protože jsem plánoval návštěvu na frontové linii," uvedl. Arménie má 3 miliony obyvatel, regisgrovala 9492 nákaz a 139 úmrtí.

- V USA vládnou obavy, že demonstrace protestující proti zavraždění George Floyda povedou k dalšímu rozšíření nákazy koronavirem.

- Hlavní americký zdravotník a odborník na infekční choroby dr. Anthony Fauci sdělil médiím, že už není v těsném kontaktu s Donaldem Trumpem. Nemluvil s ním od 18. května. 

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

Dúvěra britské veřejnosti v Johnsonovu vládu ohledně informací o pandemii dramaticky poklesla

2. 6. 2020

čas čtení < 1 minuta

 

Důvěra britské veřejnosti v Johnsonovu vládu jako zdroj spolehlivých informací o koronavirové pandemii drasticky poklesla. Bude pro ni zřejmě od nynějška nesmírně obtížné po skandálu s Johnsonovým poradcem Dominicem Cummingsem, který porušil lockdown, ovšem Johnson ho odmítl vyhodit, přesvědči veřejnost, aby karanténní opatření dodržovala. ¨

Z průzkuml, které pro Reuters Institute na univerzitě v Oxfordu provedla výzkumná organizace YouGov, méně než polovina Britů nyní důvěřuje londýnské vládě, že je veřejnosti schopna a ochotna poskytovat o koronavirové pandemii spolehlivé informace. Ještě v polovině dubna Johnsonově vládě v této věci důvěřovaly dvě třetiny Britů.

"Pracuji v oblasti průzkumů veřejného mínění už deset let a nikdy jsem neviděl takový pokles důvěry, jaký postihl britskou vládu za posledních šest týdnů," konstatoval ředitel Institutu Rasmus Kleis Nielsen.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Příčinou smrti George Floyda bylo udušení. CNN: Vzbuď se, Ameriko. Potácíme se na hraně diktatury

2. 6. 2020

čas čtení 5 minut


- Reportér televize CNN Don Lemon v pondělí o půlnoci středoevropského času: "Vzbuď se, Ameriko. Vzbuď se, Ameriko.  Potácíme se na hraně diktatury." Trump vyhrožuje, že použije proti americkým občanům armádu:

James O'Brien, LBC Radio, Londýn: Jako křesťan, když sleduju, že Trump pošpinil všechno, co kdy Ježíš učil, když s biblí v ruce tvrdí, že je stoupencem našeho náboženství, vnímám tak trochu, jaké to asi muselo být pro obyčejného muslima žít posledních dvacet let v této zemi.


Britský komik David Baddiel: Zdvořile musím říci, náboženství je politický nástroj. I když málokdy je to zdůrazňováno tím nástrojem takto drze.

James Martin, jezuita: Chci to říct jasně. Tohle je odporné. Bible není rekvizita. Kostel není materiál pro politickou propagandu. Náboženství není politický nástroj. Bůh není tvoje hříčka.





V noci z pondělí na úterý pokračovaly navzdory zákazu vycházejí demonstrace v mnoha amerických městech. Trump se pokusil před kostelem ve Washingtonu vystoupil jako pevný zastánce "zákona a pořádku". O brutalitě policie se nezmínil.

Bobby Rush, kongresman z Illinois a předák z éry občanských práv, který založil r. 1967 v Illinois pobočku Černých panterů, reagoval na Trumpův projev varováním: "Žijeme v policejním státě."
 


Episkopální biskupka z Washingtonu, je "rozhořčena, že bezpečnostní jednotky odstranily pokojné demonstranty slzným plynem a gumovými projektily, aby se mohl Donald Trump nechat nafilmovat, jak se prochází u kostela sv. Jana nedaleko Bílého domu." Udělal to, aby neutralizoval včerejší zprávy, že se ve strachu schoval do bunkru:

Při vyklízení prostoru policie zaútočila na australský televizní štáb:


- Na tiskové konferenci v pondělí konstatovali právníci zastupující rodinu George Floyda, že nezávislá pitva lékaři najatými rodinou dospěla k závěru, že Floyd zemřel na udušení v důsledku trvalého silného tlaku na krk a týl, který vedl k zastavení toku krve do mozku. Toto zjištění potvrdil i oficiální Hennepin County Medical Examiner:

- Bylo zaznamenáno více než 100 incidentů, kdy americká policie útočila na sdělovací prostředky:



- U Bílého domu v pondělí pokračovaly protesty. Zaměstnanci Bílého domu odešli z práce v pondělí předčasně. Primátor Washingtonu oznámil zákaz vycházení na pondělí a úterý od 19 hodin. Do Washingtonu se chystá prapor vojenské policie v aktivní službě.



- V New Yorku byl v pondělí zákaz vycházení od 23 hodin.

- Šéf policie v Louisvillu byl údajně odvolán poté, co tam policisté v pondělí ráno zastřelili Davida McAteea. Guvernér Kentucky uvedl, že muž zemřel poté, co policisté a příslušníci Národní gardy "opětovali střelbu", když se snažili rozehnat dav. Proti předpisům neměli na sobě policisté funkční kamery, když byl McAtee zastřelen.

- Trump naléhal na americké guvernéry, že musejí "dominovat" aktivistům, kteří protestují proti smrti George Floyda. Opakovaně jim zdůrazňoval, že musejí být proti demonstrantům tvrdší, čímž u amerických guvernérů vyvolal vážné znepokojení.

- Barack Obama odsoudil násilí na demonstracích a nabídl demonstrantům radu, jak "proměnit náš ospravedlnitelný hněv v pokojnou, systematickou a efektivní akci. Pak se tento okamžik může stát skutečným bodem obratu na dlouhé cestě našeho národa realizovat své nejvyšší ideály," napsal v článku na serveru Medium. 

Falešné video

2. 6. 2020

čas čtení < 1 minuta

Reuter upozorňuje, že toto video je z roku 2019 a černoch není agentem FBI. Rozšířilo se včera virálně po internetu. Policisté muže propustili, protože to nebyl člověk, kterého hledali. Video je "částečně falešné", uvádí fact check team tiskové kanceláře Reuters. ZDE

Původně jsme ho vydali pod titulkem "Policie zatkla omylem agenta FBI, jde o rasismus"

Rozhovor Britských listů 286. Cítím se být honorárním Skotem

27. 5. 2020

čas čtení 1 minuta



Proč byl generál Čepička, Gottwaldův zeť a ministr obrany za stalinismu, tak dlouho na záchodě?  Jan Čulík znovu hovoří s dr. Paulem Millarem, sedmaosmdesátiletým honorárním konzulem České republiky v Edinburku o jeho zkušenostech z vojenské služby v Československu v padesátých letech, o životě ostrakizovaného občana se špatným kádrovým původem v Československu a o uspokojující dlouholeté vědecké kariéře jeho i jeho manželky ve skotském Edinburku. Je to poučení, jak hloupý byl československý komunistický režim, který bránil realizaci svých nadaných občanů, po nichž západní země v rámci odlivu mozků z Československa okamžitě chňaply. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 27. května 2020.

Předchozí rozhovor s dr. Millarem "Narodili jsme se v blbé době" ZDE

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Mezitím v Absurdistánu 130:

Všichni Poláci jsou si rovni, ale někteří jsou rovnější

1. 6. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut

Foto: Polský premiér Morawiecki porušuje předpisy sociálního distancování v pandemii

Kdyby Kazik, jehož píseň byla odstraněna z prvního místa v rockové hitparádě, protože kritizovala pohrdání Jarosława Kaczyńského pro předpisy sociálního distancování, chtěl napsat pár dalších veršů, měl by dost materiálu. Po jeho dosavadních verších "Tvoje bolest je lepší než moje" by mohlo následovat:

- Tvoje akce je lepší než moje:

Policie s nadšením pokutuje lidi, kteří nedodržují předpisy sociálního distancování v pandemii, avšak určité oslavy ve Vratislavi, kde se tamější prozatímní šéf policie setkal asi se stovkou lidí, údajně nebyly porušením zákona. 

Rozhovor Britských listů 284. Pomůže vám v pandemii náboženská víra?

20. 5. 2020

čas čtení < 1 minuta




Je Bůh zločinec, že dopouští zlo a umírání statisíců lidí na koronavirus,. když je všemocný, anebo je tomu jinak? O tom, jak zřejmě funguje víra za koronavirové pandemie a jak nás může vést k prozření, když se dostaneme mimo svou komfortní zónu, hovoří Jan Čulík s historikem a teologiem Richardem Vlasákem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 20. května 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Mohla by až polovina osob nakažených koronavirem o tom vůbec nemít tušení?

1. 6. 2020

čas čtení 6 minut



Studie potvrzují, že mnoho lidí nemá vůbec žádné příznaky, a proto jsou roušky a sledování kontaktů nakažených nesmírně důležité


Když v polovině března kriticky onemocněm manžel Noopur Rajeové koronavirem, ona sama neměla tušení, že je virem také nakažena.

Rajeová je onkoložkou v Bostonu v tamější všeobecné nemocnici. Pečovala o svého nemocného manžela týden, než ho musela odvézt na pohotovost s trvalou vysokou horečkou. Poté, co sama podstoupila diagnostický test PCR - který zjišťuje stopy DNA viru Sars-CoV-2 ve slinách - byla ohromena, že její test byl pozitivní.

Rozhovor Britských listů 285. Česká novinařina je v troskách

22. 5. 2020

čas čtení < 1 minuta



Mainstreamová česká média v těchto dnech řeší především údajnou aféru ruských špionů, kteří měli plánovat ricinem usmrtit některé české politiky. Zaprvé, je to skutečně zpráva, nebo mámení, a zadruhé, je toto opravdu to nejdůležitější, čím by se měla v současnosti zabývat média v ČR? Ta, jak se zdá, vůbec nepochopila, že se svět změnil a že v dosud obdivovaných Spojených státech vládne stejný maniak s diktátorskými tendencemi jako v Rusku či v Číně. Na toto a další témata hovoří Jan Čulík s Danielem Veselým, Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 22. května 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Spojené státy prožívají zatraceně horký volební rok

1. 6. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Konec pandemie a ekonomického úpadku ve Spojených státech je prozatím v nedohlednu. Zdá se, jako by se infekce stala katalyzátorem systémových krizí pálících americkou společnost. V současné době v USA probíhá masová občanská rebelie proti institucionálnímu rasismu a dlouhodobým ústrkům, na jejíž potlačení byla povolána národní garda a v pohotovosti je i Pentagon. Protesty vypukly v nejméně 140 amerických městech a starostové více než dvou desítek měst vyhlásili noční zákaz vycházení; Spojené státy tak mohutnému civilnímu odporu čelily naposledy v roce 1968 po vraždě Martina Luthera Kinga jr.

Óda na roušku

1. 6. 2020 / Jan Sláma

čas čtení < 1 minuta




V rámci boje s tloušťkou

pracujeme s rouškou.

Ušila ji má panenka z polštáře

slzička ji při tom sklouzla ze tváře

Nebude to ale polštář poslední

díky roušce není ani pohřební

Bolsonaro začal používat neonacistický symbol mléka

1. 6. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 10 minut



Izrael vehementně protestuje proti zneužívání holocaustu při politických hrách v Brazílii


Vláda populistického křesťansky fundamentalistického prezidenta Jaira Bolsonara je terčem útoků za to, že přirovnala normální policejní zásah, nařízený brazilským Nejvyšším soudem, v jehož rámci policie provedla razie v 29 domovech Bolsonarových stoupenců, obviňovaných z provozování továrny šířící na sociálních sítích falešné informace, k nacistické "křišťálové noci".

Izraelské velvyslanectví požádalo o naléhavé jednání s brazilským ministerstvem zahraničí. Požadují, aby Bolsonarova vláda přestala používat politickou rétoriku holocaustu.

Brazilská židovská konfederace zveřejnila protest, v němž se praví:

Změna třídního vědomí v USA?

2. 6. 2020 / Milan Kohout

čas čtení 1 minuta

Dnes ráno jsem šel obhlédnout výsledek nočního povstání bostonské chudiny, píše Milan Kohout.


Musím říct, že to vypadá, že změnilo její třídní vědomí, protože tentokrát se rabování a rebelie soustředily na centrum bostonských zbohatlíků a jejich snobských obchodů, namísto tradičního vypalování podniků jen v chudinských čtvrtích.

Samozřejmě se bude vládnoucí ekonomická třída, podporovaná parazitující akademií opět snažit odvést pozornost od skutečné příčiny hněvu chudých, a to jen na poukazování na rasovou nesnášenlivost.

Totiž vinit jen rasismus za chudobu a nerovnost ve společnosti je naprosto bezpečné pro vládnoucí úzkou vrstvu zbohatlíků a neohrozí to jejich pozici.

Ale kvůli epidemii, která vyvolala  hrůznou nezaměstnanost ve Spojených státech, se v této krizi ještě více zvýraznilo skandální rozdělení společenského bohatství amerických občanů mezi zbohatlíky a chudáky, což se právě vyvaluje na povrch.


Trump se schoval v Bílém domě do bunkru

1. 6. 2020

čas čtení 2 minuty



V pátek večer, při demonstracích před Bílým domem, byl Donald Trump v Bílém domě odveden do speciálního bunkru. Toho bylo používáno v minulosti při teroristických útocích. Má zpevněné stěny, aby přežil sílu dopravního letadla, které by narazilo do Bílého domu. Během teroristických útoků z 11. září 2001 se v něm skrýval viceprezident Dick Cheney. Trump a jeho příbuzní byli v pátek hrozbou demonstrací před Bílým domem vyděšeni, konstatovalo několik jeho poradců.  ZDE 

V neděli došlo v amerických městech k dalším protestům, navzdory vyhlášeného zákazu vycházení. Od smrti George Floyda minulé pondělí bylo zatčeno více než 4100 demonstrantů.

Policie často útočila na média. Zde je záběr, jak policista ve Washingtonu - před zákazem vycházení - útočí na kameramana společnosti BBC (Jon Sopel je slavný reportér televize BBC v USA):


Někteří američtí policisté pochodovali s demonstranty nebo s nimi poklekli na znamení respektu vůči demonstracím  ZDE :


Ve Washingtonu v Lafayettském parku, hned před Bílým domem, došlo znovu k velkým nepokojům. Suterén "kostela prezidentů", který je přímo naproti Bílému domu, začal hořet, než ho hasičí rychle uhasili, a Washingtonův památník byl obklopen kouřem z mnoha okolních požárů. Policisté stříleli do davu slzný plyn, akcí proti demonstrantům se účastnila i Národní garda a Tajná služba.

Ve čtvrti Santa Monica v Los Angeles střílela policie slzným plynem a dalšími projektily proti demonstrantům blokujícím hlavní ulici v komerční čtvrti. Četné budovy a podniky byly vypleněny-.

V New Yorku se vrátily do ulic tisíce demonstrantů, prošly během dne Manhattanem a později se sešly na Union Square, kde bylo v sobotu večer zapáleno mnoho policejních automobilů. Znovu vznikaly na ulicích požáry a docházelo k potyčkám mezi policisty a demonstranty.

K plenění obchodů docházelo ve Filadelfiii, v Bostonu, v Chicagu a v dalších městech.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Chceš být fakt směšnej?

1. 6. 2020

čas čtení < 1 minuta

Chceš být fakt směšnej? Vytetuj si na předloktí heslo srbských kolaborantů s nacisty a pak jdi navštívit veteránku bojů za osvobození, která by tě za to tehdy přinejmenším zliskala jak lodníka v pramici na Labi, sdílí Bohumil Kartous...

Hospodaření OSBL za duben 2020

6. 5. 2020

čas čtení 1 minuta

V dubnu 2020 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 73 220,43 Kč, příjem z reklamy byl  3000 Kč,  výdaje byly 61 731,50 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Brexit | Brexit - vše | Koronavirus | Oligarchie | PPF | Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
22485