Pod pláštíkem protizápadního vzdoru se Moskva tiše snaží vyřešit ukrajinskou krizi

8. 12. 2014

čas čtení 2 minuty

Putin a jeho kruh uzavřel s ruským obyvatelstvem nepsanou sociální smlouvu, píše v deníku Guardian Simon Tisdall. Putinův režim lidem poskytuje rostoucí životní úroveň a hospodářskou prosperitu. Oplátkou za to občané příliš podrobně nezkoumají jeho nedemokratické a autoritářské chování. Jenže tato mlčenlivá dohoda se začíná rozkládat.

Rasistický výlev na serveru IDnes

8. 12. 2014

čas čtení < 1 minuta

Nemám sice ve zvyku hlásit každý rasistický výlev serveru idnes.cz, tohle mi však přijde obzvlášť nevkusné, píše Jiří Pospíšil:

Moje Vinohrady. Jak se žije mezi secesními činžáky a ruskou náplavou

[..]

„Potkáte tu do místa vrostlé starousedlíky v tiché konverzaci, ale míjí je uřvaná ruská náplava.“

[..]

„Možná je síla Vinohrad v pocitu, že všechno je tu ještě v pořádku. Ačkoli se dojem před lety pokusila nabourat invaze ruských přistěhovalců, kteří z místa udělali horní palubu Titaniku, na níž se ještě tančí, pokud máte Jiřák v krvi, všechny rozlady i odloučení jsou jen dočasné. Vinohrady. Řekněte to nahlas, Vi-no-hra-dy. Není nic lepšího.“

Zdroj: ZDE

Pozn. red.: Zkuste si nahradit slovo "ruský" v tomto článku slovem "židovský" a zatrne vám. Je to vyvolávání nenávisti vůči etnické skupině.

A navíc to s těmi Rusy není pravda

8. 12. 2014

čas čtení < 1 minuta

Rasistické poznámky na serveru iDnes stejně neodpovídají faktům. Velký počet vinohradských činžáků skoupili Italové a právě italská komunita je nejpočetněji na Vinohradech zastoupená. Kromě nich převažují starousedlíci a mimopražští Češi. Žádná “náplava” se nekoná, ale je šílené, že tohle vůbec někdo napíše do novin a hlavně, že to projde i do tisku. Rasismus je ostudný, ale divte se, když lidi nikdo k toleranci nevychovává, míní Barbara Knoblochová.

BRITÁNIE:

Anglikánská církev je v ostrém konfliktu s vládnoucími konzervativci ohledně chudoby v Británii

8. 12. 2014

čas čtení 3 minuty

Arcibiskup canterburský se zjevně rozhodl jít v této věci do přímé konfrontace proti vládě

Britská vládnoucí Konzervativní strana usiluje o neutralizaci obrovského konfliktu s anglikánskou církví, jaký nemá obdoby desítky let poté, co všestranická analýza varovala, že Británie je vážně postižena hladem v důsledku nízkých platů, rostoucí nerovnosti, sociálního rozkladu a tvrdého režimu sankcí bv oblasti sociálních dávek.

Další pomoc postiženým exekucemi

8. 12. 2014

čas čtení < 1 minuta

Přes víkend poslali čtenáři Britských listů dvěma občanům postiženým neférovými exekucemi, o nichž jsme nejnověji psali, další finanční pomoc. Autorovi článku "Zaslouží si tento člověk likvidaci, nebo pomoc?" celkem do pondělí poslali čtenáři Britských listů finanční pomoc ve výši 12 600 Kč, rodině Bartkových, viz článek "Půjčkou na domácnost jsme se stali neosvoboditelnou obětí exekutorů. Můžete poradit či pomoci?" - 10 500 Kč.

Jsme v kontaktu s Hanou Marvanovou, která připravila reformu exekutorského zákona, která jak píše, obsahovala některé body v souladu s argumenty Britských listů, avšak ministerstvo spravedlnosti ji reformu neumožnilo uskutečnit a po jejím odchodu se už ta reforma ani neprojednala.

Děkujeme

8. 12. 2014

čas čtení 1 minuta

"Opravdu neexistují slova, kterými by jsme dostatečně vyjádřili naši neskutečnou vděčnost všem čtenářům za finanční podporu pro naši rodinu.Tolik lidí s dobrým srdcem nám v tomto adventním čase dodává spoustu energie.Víme, že díky této podpoře budeme moci vykouzlit úsměv na tváři našich synů pod vánočním stromečkem a to opravdu nic nenahradí.Všem moc děkujeme za toto štěstí a spoustu pomoci, nejen finanční, která nám jistě pomůže a my zase budeme ta spokojená rodina s běžnými starostmi. Děkujeme. Bartekovi."

Autor tohoto článku píše:

"Chtěl bych Vám ještě jednou vyjádřit velké poděkování za veškerou pomoc. Je to trochu smutné, když mi pomáhají úplně cizí lidí, díky kterým jsem si mohl dovolit koupit nové boty a jsem za to nesmírně vděčný.

Děkuji mnohokrát za veškerou podporu a pomoc, znamená to pro mě opravdu hodně."

Pokud bude i nadále pět globálních mocností provádět navzájem konfrontační strategii, proděláme na tom všichni

8. 12. 2014

čas čtení 6 minut

Putin pronese projev a hodnota rublu se propadne. Šéf evropské ústřední banky pronese projev a propadnou se burzy. OPEC má konferenci ve Vídni a propadne cena ropy. Japonský premiér vyhlásí předčasné volby a pokles jenu vůči dolaru se zrychlí. To všechno se stalo za posledních šest týdnů v už tak svárlivém roce, píše ekonomický reportér Channel Four News Paul Mason v deníku Guardian.

Dezorientace jako hlavní problém postmoderního kapitalismu

8. 12. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 11 minut

Ve společnosti převládá skepse z toho, že nelze nic změnit. Falešní léčitelé deziluzí přicházejí s jednoduchými hesly typu „ano, bude líp“ a společnost na ně slyší. Paretovo pravidlo platí, nějakých 20 % lidí je skutečně aktivních, ale bojují s překonáváním iluzí i s deziluzí zbytku. Proč je to nevyhnutelné? A proč aktivismus, dojde-li na něj, je v postmoderním kapitalismu často jen "dezorientační běh"?

Od plnovousu k plnovousu, aneb Logika politického platonismu

8. 12. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 8 minut

V ideální společnosti navržené řeckým filosofem Platónem měli, jak mnozí vědí, příslušníci vládnoucí vrstvy mimo jiné zakázáno vlastnit majetek a zakládat rodiny, tak jak je běžně známe. To proto, že majetek a rodina byly považovány za hájemství soukromého zájmu, zatímco ti, jejichž posláním bylo řídit společnost, se měli pokud možno stále zabývat výlučně jen zájmem obecným - a svůj vlastní, osobní, ze zorného pole nejlépe zcela vyloučit.

Rozklad státu a veřejný zájem

8. 12. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Zásadní pozitivní rozdíl mezi normalizací a současností vidím v tom, že se toho dá mnohem méně ututlat, že ministr financí, jeden z nejbohatších lidí u nás, musí – jak to učinil včera v Otázkách V. Moravce – mluvit o rozkladu stát v souvislosti s výbuchy munice ve Vrběticích, s vybíráním daní atd. Základní cestou k funkčnosti státu je veřejně ukázaná nefunkčnost, která vede k pochopení toho, co vyžaduje veřejný zájem, k vyšetřování a objasňování, k hledání nápravy. Bez zkušenosti požáru lze těžko pochopit, k čemu jsou hasiči.

BBC bude v úterý vysílat pořad o Emilu Zátopkovi

8. 12. 2014

čas čtení < 1 minuta

V sérii pořadů "Great Lives" bude v úterý v 17.30 českého času vysílat rozhlasová stanice BBC Radio Four pořad o českém běžci Emilu Zátopkovi. Po vysílání bude pořad k dispozici na internetu.

Podrobnosti ZDE

Vedla byste válku s Ruskem, paní Merkelová?

8. 12. 2014

čas čtení 6 minut

Welt am Sonntag: Paní spolková kancléřko, jsou tomu již dva týdny, co jste se v Austrálii setkala s prezidentem Putinem. Pak jste Rusko kritizovala velmi tvrdými slovy. Převládá od té doby rádiový klid?

Angela Merkelová: Spolková vláda a ruská vláda mají funkční kontakty na různých úrovních. Vedle toho jsme vždy jasně říkali, že Rusko svým přístupem k ukrajinské krizi porušuje mezinárodní právo a my se naopak při všech rozhovorech v nezmenšené míře snažíme najít diplomatické řešení. Jde o to, že také Rusko se v souladu s Minskou dohodou zavázalo, že bude spolu s ostatními zajišťovat příměří.

Izraelské letouny "provedly nálety v Sýrii"

8. 12. 2014

čas čtení 1 minuta

Syrská média v neděli večer informovala, že izraelské bojové letouny provedly nálet na cíle nedaleko mezinárodního letiště v Damašku, ve městě Dimas severně od hlavního města a nedaleko hranice s Libanonem.

Amsterodamská univerzita likviduje česká, polská, srbská a chorvatská studia

4. 12. 2014

čas čtení 1 minuta

Často zde varujeme, že v důsledku tvrdé komercionalizace západních univerzit se rychle likvidují veškerá zahraniční centra seznamující vnější svět s jazyky a kulturami středovýchodní Evropy. Zde je další příklad. Z Amsterodamu přichází zpráva, že se tamější univerzita rozhodla zlikvidovat česká, polská, srbská a chorvatská studia. Tamější ředitelka katedry slavistiky profesorka Ellen Rutten apeluje na veřejnost, aby její významné centrum pro studium středovýchodní Evropy podpořili podepsáním petice.

Petice je ZDE.

Prosíme, podepište tuto petici. Děkujeme.

Je to další důkaz, že pokud si česká vláda nevypracuje širší strategii kulturní diplomacie prostřednictvím šíření informací o své zemi na západních univerzitách, se zlou se potáže, protože o České republice se už nebude ve vlivných zemích vědět nikde a ČR nebude mít v obyvatelstvu západních zemích žádné o Česku podrobněji informované spojence - protože si je nebude v těch zemích vychovávat.

Čína znova slibuje, že přestane vězňům odebírat orgány

8. 12. 2014

čas čtení 1 minuta

Čína od nového roku ukončí kontroverzní praxi využívání popravených vězňů jako zdroje orgánů k transplantacím. Oznámil to minulý čtvrtek čínský list Southern Metropolis Daily. Čínské úřady už v minulosti s takovým slibem přišly opakovaně.

Venezuela omezuje dotovaný export ropy

8. 12. 2014

čas čtení 1 minuta

Vysoko na seznamu zemí nejhůře postižených padajícími cenami ropy je Venezuela. Když se její ropa prodává za 61 dolarů barel, podle některých výpočtů to pokrývá jen polovinu vládních výdajů. Prezident Nicolas Maduro počátkem týdne oznámil, že omezil "neproduktivní výdaje" o 20%. Co vše to přesně znamená není jasné, avšak analytici zaznamenávají, že Venezuela začíná omezovat dotovaný export ropy do několika latinskoamerických zemí.

O NESMYSLNÉ ISLAMOFOBII

Nespokojenost a její různé civilizace

5. 12. 2014

čas čtení 7 minut

BBC Radio Four vysílá tento týden v pořadu "Kniha týdne" eseje slavného pákistánského autora Mohsina Hamida o kultuře a politice. Přinášíme ukázku z jedné z nich, pojednávající o iracionální islamofobii, přesně takové, jaká vládne v České republice. Esej se vysílala ve čtvrtek dopoledne.

V roce 2007, šest let po teroristických útocích z 11. září 2001, jsem cestoval Evropou a severní Amerikou. Právě jsem vydal román s názvem Neochotný fundamentalista. A jak jsem cestoval, zaujal mě velký počet novinářů a otázek při veřejných diskusích, při nichž se vnímal islám jako monolitní záležitost. Jako kdyby islám byl izolovaným a jasně definovaným světem. Takovým světem Microsoft Windows. Zjevně odlišným a přirozeně nekompatibilním se systémem Apple OSX, který používá Západ.

Rusko v roce 2016 zařadí do výzbroje protiraketový systém S-500

8. 12. 2014

čas čtení < 1 minuta

Nejmodernější raketový systém protivzdušné a protiraketové obrany S-500 může být zařazen do výzbroje ruské armády už v roce 2016. Ve vysílání stanice Echo Moskvy o tom informoval náčelník protivzdušné obrany vojenských vzdušných sil Ruska generálmajor Viktor Gumennyj.

"Dodávku prvních vzorů očekáváme po roce 2015," prohlásil generál.

Systém S-500 s dosahem 600 km má kromě obrany proti vzdušným cílům zajišťovat také obranu proti mezikontinentálním balistickým raketám. Nejde o pokračování předchozího systému S-400, ale o zcela novou zbraň s odlišnými parametry vybavenou mj. specializovaným protiraketovým radarem 77T6. Prototyp byl představen v Moskvě v roce 2013.

Generál zdůraznil, že perspektivní systémy PVO mohou částečně zajišťovat obranu proti hrozbám z vesmíru a bojovat s nadzvukovými zbraněmi.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Sezona strachu

8. 12. 2014 / Miroslav Vejlupek

čas čtení 41 minut

V prosinci 2009 …

( 1 )

Na okenní skla lehlo ranní světlo a v hrotech stříbrných smrků podél zdi se zajiskřilo. Nad podlouhlou, teď jakoby se protahující výrobnou firmy Drobný & syn i dnes zakroužili krkavci, ale jejich rezatý chrapot se nerozlehl tak pronikavě jako jindy. Ptáky jako by poplašil křik uvnitř:

„Co koukáte jako stádo hovězího?! Zhasněte - už je vidět! Na rozhazování nemám!“ To Jiří Drobný organizoval pracovní směnu. Dělal to s opravdovou náruživostí majitele cukrářské výrobny.

DALŠÍ PŘÍPAD:

Půjčkou na domácnost jsme se stali neosvoboditelnou obětí exekutorů. Můžete poradit či pomoci?

4. 12. 2014 / Michal Bartek

čas čtení 10 minut

Dobrý den vážení, dovolím se na vás obrátit s prosbou o pomoc a zároveň snad i s ponaučením pro ostatní, píše Michal Bartek.

Jsme česká rodina, máme dva syny, 8 a 13 let. Mladší navštěvuje malotřídku u nás na vesnici a starší ze synů studuje úspěšně osmileté gymnázium. Má manželka je skvělá žena v domácnosti, je klasickým důkazem, že žena je v rodině ta nejdůležitější, stará se o chod, soudržnost rodiny, plánování a myslí za nás za všechny. Je v invalidním důchodu po několika operacích páteře, což v 36 letech je dosti omezující v pohybu a zároveň tedy důvod občasných stresů. Já jsem řidič nákladního vozu, většinu měsíce trávím mimo domov a tedy, pokud jsem doma, snažíme se být celá rodina spolu.

Je nutno znovu začít jednat. Podaří se to tentokrát?

Zase přicházejí případy zoufalých obětí exekutorského průmyslu

4. 12. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Poslední dobou se opět množí zoufalé prosby o pomoc od českých občanů, kteří se stali obětí tvrdě parazitického chování příslušníků obscénního českého exekutorského průmyslu. Tak, jak to dokazuje výše zveřejněný případ tvrdě postižené rodiny Bartekových z jižních Čech (na Britské listy je upozornil Jindřich Ginter, redaktor deníku Právo, který se na naše upozornění zabývá případy existenčního ničení občanů exekutorskými mafiemi dlouhodobě), je to vždycky skoro úplně stejné. "Podnikatelé" z exekutorského průmyslu číhají na slabší členy společnosti, než ti udělají finanční chybu, anebo se dostanou do potíží v důsledku náhlé nemoci, nezaměstnanosti či problémům v rodině. Pak se parazitičtí exekutoři na oběť vrhnou jako pavouk na mouchu v síti a VYDĚLÁVAJÍ tím, že ji existenčně zničí. Exekutorské zákony, které politikové vytvořili exekutorskému průmyslu na ruku, neumožňují úniku. Vytvoření těchto zákonů, umožňujících plánovité existenční ničení statisíců občanů, bylo bezpochyby trestným činem.

Ten trestný čin je nutno mezinárodně soudně stíhat.

Nikde v žádné civilizované evropské zemi neexistuje právní situace, kdy by mohli paraziti vydělávat na existenčním zničení svých spoluobčanů. Něco takového dovoluje jen kriminální stát.

Jsem přesvědčen, že existující česká exekutorská praxe je drastickým porušením evropské legislativy o lidských právech. Je naléhavě nutné pohnat v této věci Českou republiku k evropskému soudu pro lidská práva. Najdou se právní odborníci, kteří by byli ochotni takovou žalobu podat?

Už jsme se takový tým pokoušeli sestavit, bohužel bez úspěchu. Je však nutno to zkusit znovu:

Jan Buchal žaluje Českou republiku

4. 12. 2014

čas čtení < 1 minuta

Slepec programátor Jan Buchal vede přes dvacet let firmu, která vyrábí a zprostředkovává digitální technické pomůcky nejrůznějšího druhu pro slepce v České republice. Podle českých zákonů mají mít slepci pro koupi těchto technických pomůcek nárok na finanční pomoc od státu. Tu jim však stát poskytuje liknavě a když se Buchalova firma několikrát pokusila zájem slepců v této věci hájit, stát podle jeho slov mu víceméně zabránil slepcům v ČR své technologické služby poskytovat. Jan Buchal a kolegové proto vedou nyní proti českému státu mezinárodní arbitrážní řízení. Právní náklady budou obrovské - proto Jan Buchal a kolegové zahajují mezinárodní crowdfundingovou sbírku. Informace a sbírka jsou ZDE (v angličtině)

Arcibiskup z Canterbury je šokován, že lidé v Británii závisí na rozdávání potravin

7. 12. 2014

čas čtení 2 minuty

Justin Welby, arcibiskup z Canterbury a šéf anglikánské církve, se vyjádřil, že je více šokován osudem hladovějících chudých v Británii než utrpením v uprchlických táborech v Africe.

V Británii se po celé zemi šokujícím způsobem plýtvá potravinami, ale "velké části země" jsou postiženy hladem, varoval arcibiskup z Canterbury Justin Welby. Rodiny jsou nuceny záviset na potravinách, které rozdávají zadarmo charitativní centra, přestože rodiče chodí do zaměstnání.

V Rusku se šíří fatalismus

7. 12. 2014

čas čtení 6 minut

V Moskvě stále fungují předražené obchody pro bohatou elitu, v ulici Bolšaja Nikitskaja v kavárně Coffee Mania ženy v kožiších s chirurgicky upravenými rty popíjejí zelený čaj, množství stylových kaváren a restaurací, které tu otevřely za poslední dva roky, jsou plné zákazníků, píše z Moskvy pro týdeník Observer reportér Shaun Walker a pokračuje:

Aktuální ruský plán na Ukrajině: Anexe Donbasu, později svržení vlády v Kyjevě

7. 12. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Nikterak opoziční list Gazeta.ru přinesl článek Vladimíra Děrgačova variující název "alternativně historického" románu Kombata Najtova. "Не раскачали лодку" (Nerozhoupejte loďku) ZDE popisuje vývoj ruské politiky vůči východní, potažmo celé Ukrajině, v posledních měsících. Konstatuje, že původní plán Moskvy vyvolat a rozšířit na Ukrajině masové proruské nálady a svrhnout prozápadní vládu selhal, takže aktuálně Moskva akceptovala perspektivu anexe obsazených částí Donbasu. Plánů na výměnu kyjevské vlády za proruskou se ovšem Kreml nevzdává, ale připouští, že to zabere delší čas.

Symbol studentských protestů v Řecku, Nikos Romanos, se blíží smrti

7. 12. 2014

čas čtení 1 minuta



Tisíce demonstrujících Řeků minulý týden skandovaly v ulicích Athén jméno Nikose Romanose, jednadvacetiletého anarchisty, uvězněného za to, že před dvěma lety přepadl banku. Nikos Romanos drží už 27. den hladovku a jeho zdravotní stav se zhoršuje.

Romanos byl vzorným studentem a milovníkem lyžování. Nyní se stal symbolem rozzuřených Řeků, kteří chtějí bojovat proti vládním strukturám.

V sobotu znovu došlo v Athénách ke střetům mezi 6000 demonstranty a policií.

Občané postižení exekucemi děkují čtenářům BL za jejich pomoc

6. 12. 2014

čas čtení 1 minuta

Autorovi článku "Zaslouží si tento člověk likvidaci, nebo pomoc?" poslali čtenáři Britských listů finanční pomoc ve výši 7650 Kč, rodině Bartkových, viz článek "Půjčkou na domácnost jsme se stali neosvoboditelnou obětí exekutorů. Můžete poradit či pomoci?" - 6300 Kč. První zmíněný píše:

"Rád bych každému poděkoval, kdo se mi rozhodl pomoci a na nějaký čas mi ulevit. Je nějaký způsob jak jim vyjádřit mé poděkování za podporu, která pro mě znamená opravdu hodně?

Děkuji mnohokrát."

Michal Bartek na upozornění, že čtenáři pro něho uspořádali sbírku, píše:

"Pane Čulík, já nemám slov. S manželkou čteme váš mail pořád dokola a nevěříme vlastním očím. Nenapadá mne odpovídající poděkování, aby dokázalo vyjádřit naše díky čtenářům.

Velice si vážíme vaší pomoci, pomoci čtenářů a celé vaší práce, kterou jsme mohli vidět a číst na BL."

Bývalý šéf skotských nacionalistů Salmond bude kandidovat do Dolní sněmovny

7. 12. 2014

čas čtení 1 minuta

Alex Salmon, bývalý předseda Skotské nacionální strany a bývalý první ministr ve Skotsku, se rozhodl, že bude v květnových všeobecných volbách do londýnské Dolní sněmovny kandidovat za skotský volební okrsek v Aberdeenshiru. Skotská nacionální strana je po prohraném referendu o nezávislosti ve Skotsku nesmírně populární. Její členský základna se od zářijového referenda zpětinásobila a dosahuje nyní téměř 100 000 členů.

Slovensko: Zmeny na mediálnej scéne a postkomunistické dejiny

4. 12. 2014 / Igor Daniš

čas čtení 5 minut

Českí občania zaujímajúci sa o politiku, medzi nimi aj čitatelia Britských listov, pravdepodobne zachytili dianie na slovenskej mediálnej scéne, ktoré sa udiali v posledných mesiacoch. Finančná skupina Penta podnikajúca v rôznych oblastiach (napr. v zdravotníctve) vstúpila na slovenskú mediálnu scénu.

Nová britská vojenská základna v Bahrainu je "odměnou, že Británie neprotestovala proti tamějšímu porušování lidských práv"

6. 12. 2014

čas čtení 2 minuty

Britské námořnictvo si vybuduje novou trvalou vojenskou základnu v Bahrainu. Aktivisté za lidská práva argumentují, že svolejí bahrainské vlády základnu postavit je "odměnou" za to, že britská vláda mlčí a toleruje mučení, útoky na pokojné demonstranty a jejich věznění bez soudu v tomto království. Aktivisté za lidská práva ostře kritizují pokračující podporu britské vlády pro "represivní režim" v Manamě.

Drulákovská debata je organickým pokračováním revize lidských práv nedemokratickými režimy Druhého a Třetího světa

5. 12. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Že nemá smysl vyvážet "lidská práva" na bodácích, o to se sotva bude někdo kriticky uvažující přít. Lidská práva jsou kulturní statek, který můžete čistě analyticky popsat jak chcete - např. marxisticky jako relikt reformačních bojů o náboženskou svobodu ve společenské nadstavbě - ale nikde nenajdete důvod jejich existence odvoditelný ze současného kapitalismu.

Tereza Brdečková: Článek na Parlamentních listech je nepravdivý a odvádí pozornost od podstaty věci

6. 12. 2014

čas čtení 2 minuty

Tereza Brdečková reagovala na články na Parlamentních listech, které ji obvinily z podjatosti. Napsala tamější redaktorce:

Paní Ševčíková,

dozvídám se, že oslovujete mé kolegy, aby se vyjádřili k článku uveřejněném v Parlamentních listech..

Mě jste o vyjádření nežádali ani před uveřejněním, ani po něm. Jak jistě uznáte, není to v pořádku. Váš článek je jednak nepravdivý a za druhé odvádí pozornost od toho hlavního, čímž začnu:

Průmysl, vzdělávání a kupecké počty

3. 12. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Český průmysl je tažným zvířetem místní ekonomiky. I přes značný ústup v posledních třech dekádách stále zaměstnává na 40 % práceschopného obyvatelstva a udržuje si nadpoloviční podíl na exportu. Nezpochybnitelná pozice, nezpochybnitelné právo na to hájit své zájmy, to je bez diskuse.

Jaká je budoucnost americko-ruských vztahů?

6. 12. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 9 minut

Spojené státy zvolí svého příštího prezidenta 8. listopadu 2016. Ten další nejspíš nebude Afroameričan ani nositel Nobelovy ceny za mír (nehodlám zde řešit, zda si dosluhující prezident toto ocenění zasloužil nebo nezasloužil). V agendě příštího prezidenta budou vojenské záležitosti hrát od počátku jinou úlohu, než v agendě Baracka Obamy. Místo tance mezi vejci protiválečně naladěné voličské základny a zděděných válek bude úkolem nového nájemníka Bílého domu konsolidovat americký vliv ve světě, po extrémně neoblíbeném Bushovi dále otřesený slabým a kontroverzním Obamou.

V New Yorku se ve čtvrtek v noci konaly další protesty

5. 12. 2014

čas čtení 1 minuta

Videozáznam, na němž američtí policisté udusí bezbranného občana:

Ve čtvrtek v noci se konaly další většinou pokojné protesty v New Yorku a v jiných amerických městech proti rozhodnutí nestíhat trestně newyorského policistu, který usmrtil neozbrojeného černocha Erica Garnera udušením. Způsob, jimž ho znehybnil, je zákonem v Americe zakázaný.

Profesor Eric Posner: Prosazování západního konceptu lidských práv po světě je kontraproduktivní

5. 12. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Zajímavé je, že drulákovská debata o kontroverznosti prosazování lidských práv v diktaturách v druhém a třetím světě má významnou a aktuální paralelu v mezinárodním diskursu. Vyplývá z toho, že tvrdošíjné zastávání havlovského a svým způsobem i blairovského diskursu, jaký prosazují Lidové noviny a Respekt ("My na Západě víme nejlépe, co jsou lidská práva a máme povinnost jako osvícení bělošští nositelé civilizace je vnucovat jiným kulturám i prostřednictvím humanitárního bombardování") je zastaralé a kontraproduktivní. Potíž totiž je - a to si havlovští aktivisté v Lidových novinách a v Respektu vůbec neuvědomují, že princip šíření demokracie na bodácích armád se vůbec neosvědčil a zásady v bývalé Jugoslávii, v Afghánistánu, v Iráku a všude na Blízkém východě dokázaly, že západní nepochopení místních kultur vede k vytváření chaosu a všeobecného vraždění, nikoliv k vzniku dokonalých demokracií západního typu.

Posner přistupuje k této věci zcela pragmaticky: výše zmíněné prosazování lidských práv nefunguje, a tak navrhuje, co dělat jiného.

Mapa Stratforu ukazuje, že Rusko již východ Ukrajiny prakticky anektovalo

5. 12. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení < 1 minuta

Mapa publikovaná včera společností Stratfor zachycuje protivzdušnou obranu východních oblastí Donbasu. Červené kruhy označují dosah zde rozmístěných systémů Buk, oranžové dosah systémů Tor, žluté dosah systémů Pancir, které Ukrajinci nikdy neměli ve výzbroji. Bílé kruhy odpovídají dosahu rozmístěných systémů Osa. V sovětské nomenklatuře GRAU/současné ruské nomenklatuře je odpovídající označení uvedených zbraní: 9K37, 9K330, Pancir-S1, 9K33.

V nomenklatuře NATO jde o systémy s označením SA-11 Gadfly, SA-15 Gauntlet, SA-22 Greyhound, SA-8 Gecko.

Vedle zdokumentované přítomnosti ruských policejních jednotek v Donbasu je organizovaná protivzdušná obrana opřená o výkonné systémy ruského původu jasnou známkou faktické anexe východní částí Donbasu Putinovým Ruskem.

Hekatomba ruské armády na letišti v Doněcku

5. 12. 2014

čas čtení 3 minuty

"Všeobecné ztráty mezi vojáky zapojenými do bojů v 6 hodin odpoledne moskevského času jsou "200" - 299, "300" - 190, z toho 96 v těžkém stavu. O tom, kde se nachází 171 dalších, není nic známo." Tak zní citát ze středeční tiskové konference generála Olexandra Rozmaznina z ukrajinského generálního štábu v Kyjevě.

Do Moskvy s naším modelem strategického zpravodajství

5. 12. 2014 / George Friedman

čas čtení 16 minut

George Friedman (nar. 1949 v Budapešti) je zakladatel a ředitel soukromé zpravodajsko-analytické agentury Strategic Forecasting (Stratfor) se sídlem v Austinu, Texas, USA.

Chystám se příští týden do Moskvy. Pozval mě Moskevský státní institut mezinárodních vztahů (známé MGIMO, pozn. překl.), abych promluvil o strategické analýze, jejich názvu pro to, čemu Stratfor říká strategické předpovídání. Cesta do Moskvy způsobí v každém případě mé odmlčení. Jsem produktem studené války a Moskva je pro mě na jisté úrovni městem nepřítele. Pro mého otce byl takovým městem Berlín. Pro moji dceru to byla Fallúdža. V každé válce je nepřítel a město, které jej ztělesňuje. Strávil jsem příliš velkou část svého života upnutý na Moskvu, abych ztratil hluboce zakořeněný pocit, že je to město temna a spiknutí.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za listopad 2014

6. 12. 2014

čas čtení 2 minuty

V listopadu 2014 přispělo 195 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 42 902 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v září 2014 částkou 1573.86 Kč. Příjem z reklamy byl 2000 Kč.

Zůstatek byl koncem listopadu 2014 284 623,91 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Ukrajina | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
34649