Pod pláštíkem protizápadního vzdoru se Moskva tiše snaží vyřešit ukrajinskou krizi

8. 12. 2014

čas čtení 2 minuty

Putin a jeho kruh uzavřel s ruským obyvatelstvem nepsanou sociální smlouvu, píše v deníku Guardian Simon Tisdall. Putinův režim lidem poskytuje rostoucí životní úroveň a hospodářskou prosperitu. Oplátkou za to občané příliš podrobně nezkoumají jeho nedemokratické a autoritářské chování. Jenže tato mlčenlivá dohoda se začíná rozkládat.

Minulý týden dokázal Putin nabídnout jen zintenzivněné utahování opasků a apel na národní jednotu proti ničivému externímu nepříteli. Zdá se, že prozatím jeho taktika funguje. Z pondělního průzkumu veřejného mínění společnosti Levada vyplývá, že 74 procent Rusů má záporný postoj vůči USA. Avšak zároveň je zjevné, že v Rusku roste domácí nespokojenost, například nad zmrazováním mezd a nad škrty ve veřejných výdajích.

Analytikové v berlínské Nadaci Friedricha Ebeerta a Evropská rada pro zahraniční styky minulý týden varovali, že pokud nebude překonán konflikt s Ruskem ohledně Ukrajiny, Evropa by - v jednom scénáři - mohla čelit 15 letům dlouhodobých konfrontací, včetně zbrojení ve východní Evropě, novým závodům ve zbrojení v NATO a vzniku víceméně trvalé "zóny nestability" od pobaltských zemí až po Balkán a Černé moře.

A i když skoro všichni na Putinův režim nadávají, komentátoři varují před nebezpečnými důsledky, kdyby náhle zkolaboval.

"Ruský prezident vede svou zemi rovnou po cestě, která by mohla skončit v daleko horším režimu, než je on," napsala agentura Bloomberg. "Putinův návrah k politice ze studené války omezí šance Ruska na zdravé hospodářské oživení a na diverzifikaci a osvobození se od nezávislosti na ropě. Putin také podporuje nebezpečný nacionalismus, který nemusí být schopen zvládnout."

Během víkendové návštěvy francouzského prezidenta Hollandea Putin údajně poprvé přiznal, že proruští separatisté porušili dosavadní příměří. Jurij Ušakov, Putinův zahraničněpolitický poradce, potvrdil v pondělí, že Moskva bude podporovat rozhovory mezi kyjevskou vládou a separatisty, které se mají konat v Minsku v úterý.

Dalšími pozitivními známkami je: tlak na ruské hospodářství se zřejmě sníží, jak Evropu postihne zimní období a ceny ropy začnou zase růst. Země eurozóny, které se obávají nové recese, soukromě doufají, že vyřešení ukrajinského konfliktu umožní příští rok v červenci zrušit sankce proti Rusku, které poškozují obě strany. A navzdory Putinovým paranoidním tvrzením není v americkém zájmu, aby se Rusko rozložilo a vznikl tam chaos.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
12561

Diskuse

Obsah vydání | 11. 12. 2014