Čína znova slibuje, že přestane vězňům odebírat orgány

8. 12. 2014

čas čtení 1 minuta

Čína od nového roku ukončí kontroverzní praxi využívání popravených vězňů jako zdroje orgánů k transplantacím. Oznámil to minulý čtvrtek čínský list Southern Metropolis Daily. Čínské úřady už v minulosti s takovým slibem přišly opakovaně.

Vysoká poptávka po orgánech v Číně a chronický nedostatek dárců vedly k praxi, kvůli které se popravení stali hlavním zdrojem při transplantacích. Ta je přitom velkým zdrojem mezinárodní kritiky čínského režimu.

Skupiny hájící lidská práva obviňují Čínu, že odebírá orgány vězňům bez jejich souhlasu a bez souhlasu jejich rodin - což vláda odmítá. Nyní má praxe odebírání orgánům skončit a dobrovolní dárci se mají stát jediným zdrojem transplantací.

Peking ale už v minulosti s takovými sliby přišel a v roce 2007 zakázal obchodování s lidskými orgány. Poptávka nicméně vysoce převyšuje nabídku.

V Číně není dobrovolné dárcovství orgánů v případě smrti ani zdaleka tak rozšířeno jako na Západě. Částečně je tomu tak proto, že koliduje s náboženskými představami, podle nichž mrtví po reinkarnaci budou potřebovat celé tělo.

Dalším důvodem jsou obavy z potenciální korupce. Nicméně podle nového programu dárcovství údajně letos darovalo orgány 1 500 osob, což je více, než v předchozích čtyřech letech dohromady.

Čína vloni popravila 2 400 osob, o 20% méně než v roce 2012 a zlomek 12 000 popravených v roce 2002.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6382

Diskuse

Obsah vydání | 8. 12. 2014