Izraelské letouny "provedly nálety v Sýrii"

8. 12. 2014

čas čtení 1 minuta

Syrská média v neděli večer informovala, že izraelské bojové letouny provedly nálet na cíle nedaleko mezinárodního letiště v Damašku, ve městě Dimas severně od hlavního města a nedaleko hranice s Libanonem.

Ve zprávách se neobjevily údaje o ztrátách, ale velení syrské armády oznámilo ve vlastním prohlášení, že bylo zasaženo několik instalací, jak na letišti, tak v oblasti Dimasu.

Podle zpráv v okolí Dimasu provedli Izraelci nejméně deset náletů a zaútočili na několik vojenských cílů. Obyvatelé Damašku hlásí, že slyšeli silné výbuchy na předměstí.

Panarabská televize Al-Majadín, která má blízko k proíránskému hnutí Hizballáh v Libanonu i syrskému režimu, oznámila, že syrské protivzdušné baterie na letišti odpálily na útočící letadla dvě rakety.

Izraelští představitelé zprávy nekomentovali a není tedy bezprostředně jasné, nakolik jsou spolehlivé. Libanonské zdroje nicméně potvrdily přelet izraelských letounů nad jižním Libanonem v neděli ráno. Neupřesnily ovšem, zda letouny vstoupily do syrského prostoru, nebo odpálily rakety z libanonského.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli večer zrušil plánované živé vysílání kvůli "událostem v Jeruzalémě".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9263

Diskuse

Obsah vydání | 10. 12. 2014