BRITÁNIE:

Anglikánská církev je v ostrém konfliktu s vládnoucími konzervativci ohledně chudoby v Británii

8. 12. 2014

čas čtení 3 minuty

Arcibiskup canterburský se zjevně rozhodl jít v této věci do přímé konfrontace proti vládě

Britská vládnoucí Konzervativní strana usiluje o neutralizaci obrovského konfliktu s anglikánskou církví, jaký nemá obdoby desítky let poté, co všestranická analýza varovala, že Británie je vážně postižena hladem v důsledku nízkých platů, rostoucí nerovnosti, sociálního rozkladu a tvrdého režimu sankcí bv oblasti sociálních dávek.

V církví financované analýze se praví, že dobrovolné charitativní organizace odvážně bojují proti "sociální katastrofě" naprosto bez pomoci vlády, a požaduje od vlády naléhavé akci proti hladovění britského obyvatelstva. Vláda by se podle dokumentu měla aktivné podílet na práci nové koordinační skupiny v této věci a přimět supermarkety, aby dělaly více s přebytečnými neprodanými potravinami.

Původní reakce Konzervativní strany na předčasně prozrazené informace o této analýze - která bude zveřejněna v pondělí - byla nepřátelská. Jeden ministr se vyjádřil, že britští občané nyní častěji využívají charitiativní centra pro rozdávání potravin občanům prý proto, že se o nich teď hodně píše v médiích.

Je také nepravděpodobné, že britské ministerstvo sociálních věcí změní svůj postoj vůči brutálním sankcím v oblasti sociálních dávek, i když analýza poukazuje na to, že právě tyto sankce jsou hlavní příčinou, proč se hladovějcí Britové obracejí o pomoc k charitativním organizacím, od nichž dostávají potraviny zadarmo. Britské ministerstvo sociální věci uvedlo, že je velmi jasně určeno pro každého žadatele o sociální dávky, jaké podmínky musí splnit, a žadatel je varován, že bude postižen sankcemi, pokud tyto podmínky nesplní.

V analýze, financované anglikánskou církví se sice uvádí, že někteří svědci obviňovali z toho, že děti chodí do školy hladové, jejich "chaotické" rodiče, avšak jiní svědčili o tom, že některé rodiny si nemohou dovolit pořádné potraviny.

Analýza také zaznamenává, že některé rodiny vůbec neumějí vařit či starat se o organizaci potravin pro rodinné příslušníky. Jiní britští občané jsou tak chudí, že si nemohou dovolit zapnout vařič, anebo vůbec vařič nemají, protože v kuchyni jejich bytu, pronajímaného od soukromých majitelů, je jen mikrovlnka.

Konflikt ohledně toho, jak obrovské množství britských občanů je závislé na rozdávání potravin charitativními organizacemi, zuří pod povrchem už dlouho, avšak šéf anglikánské církve, arcibiskup canterburský Justin Welby, je zjevně rozhodnut v této věci zaujmout vůči vládě otevřeně konfrontační postoj.

Ze statistik vyplývá, že od září 2012 bylo 833 628 britských občanů postiženo v průměru 1,73 sankcemi v oblasti sociálních dávek. Od dubna 2000 do června 2014 bylo 3 063 098 britských občanů postiženo v průměru 2,04 sankcemi v oblasti sociálních dávek. Asi 60 procent potrestaných občanů bylo terčem jediné sankce, ale 21,5 procent občanů bylo postiženo více než dvěma sankcemi a 46 000 občanů deseti nebo více sankcemi. Parlamentní výbor Dolní sněmovny zahájil vyšetřování tohoto režimu sankcí.

Zpráva také poukazuje na to, že náklady na potraviny, energie a činže od roku 2003 v Británii vzrostly, což se v poválečném období nikdy nedělo.

Jeden z autorů zprávy, Frank Field, uvedl: "Tyto základní změny v relativních cenách potravin, energií a činží zlikvidovaly pohodlný poválečný předpoklad, že britský systém platů a sociálních dávek zajišťuje minimum, které by většina občanů považovala za přijatelné."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8352

Diskuse

Obsah vydání | 10. 12. 2014