Klaus kontra Babiš

4. 1. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Nemyslím si, že Klausův postprezidentský "novoroční projev" si zaslouží nějaké pozornosti, zajímavé jsou především reakce na něj. ODS se od Klause nikdy nedistancovala, i když pád jeho poslední vlády byl spojen se skandálním podezřením na nelegální financování této politické strany. Naopak za ním stála při jeho obou úspěšných kandidaturách na prezidenta. Do čela státu byl tak zvolen člověk, který zosobňoval princip neprůhledné transformace normalizačního socialismu v normalizační kapitalismus s kontinuitou de facto téže věrchušky různých StBáků a veksláků.

Irácký generál: Vytlačení al-Kajdy potrvá několik dní

5. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Generálporučík Rašíd Flajh velící jednotkám irácké armády v provincii Anbar sdělil dnes státní televizi, že vytlačení al-Kajdy z měst na západě, které tento týden obsadila, potrvá "dva až tři dny". Operace ve Fallúdži a Ramádí podle něj vedou provládní sunnitské kmeny, armáda poskytuje vzdušné krytí a logistiku.

Obyvatelé Fallúdže hlásí od soboty klid, militanti kontrolují centrum města. Sporadické přestřelky jsou hlášeny z Ramádí.

Irácká vláda ztratila kontrolu nad strategicky důležitým městem Fallúdža

5. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

Irácká vláda nekontroluje strategicky důležité převážně sunnitské město Fallúdža západně od Bagdádu, informují její představitelé a svědkové.

Jižní část města nyní kontrolují militanti napojení na al-Kajdu, sdělil BBC zdroj uvnitř bezpečnostních složek. Irácký reportér informuje, že zbytek města ovládají kmenoví představitelé, kteří jsou spojenci militantů.

USA: Soud chrání tajný dokument povolující předávání dat

4. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Federální odvolací soud včera rozhodl, že Obamova administrativa může dál tajit dokument ministerstva spravedlnosti, které zřejmě otevřelo prostor v zákonech na ochranu soukromí spotřebitelských dat.

Dokument vytváří právní základnu pro to, aby telefonní společnosti mohly předávat záznamy svých zákazníků vládě bez soudní obsílky nebo rozhodnutí soudu, a to i když nenastal mimořádný stav. Vyplývá to ze zprávy generálního inspektora ministerstva spravedlnosti z roku 2010. Detaily z oblasti právní teorie a další okolnosti zůstávají nejasné.

Češi, bandité východní Evropy?

3. 1. 2014 / Daniel Strož

čas čtení 3 minuty

Teprve až třetí den poté, co bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann vyhlásil "zesílený boj bandám z východní Evropy" (německy publikováno v Die Welt, 1. 1. 2014) dostalo se o tom českým občanům ve zpravodajském televizním pořadu na ČT 24 poněkud obsáhlejší, ačkoli ne zcela korektní zprávy. Předcházející drobné a zastrčené noticky v českém tisku byly totiž zřejmě záměrně rovnou "propasírované" tak, aby domácí obyvatelstvo příliš nešokovaly. Anebo nepohněvaly?

Dopis ministru vnitra ČR

Protest proti možnému vzniku policejního státu

3. 1. 2014

čas čtení 7 minut

Vážený pane ministře,

jako iniciativa Ne základnám jsme požádali o účast na Konferenci k právu shromažďovacímu, kterou MV pořádalo dne 5.-6.12.2013 ve středisku MV v Solenicích. Svojí žádost o účast jsme odůvodnili tím, že se jedná o zákon, který se dotýká zejména nás, občanů-aktivistů. Chtěli jsme prezentovat pohled z druhé strany, starosti, problémy a zkušenosti svolavatele. Byli jsme odmítnuti.

Ruské vojenské námořnictvo letos postaví 40 nových plavidel

4. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Ruské vojenské námořnictvo má letos obdržet 40 nových bojových a podpůrných plavidel. Agentuře RIA Novosti to sdělil vysoce postavený vojenský představitel.

Kromě hladinových lodí různých tříd dostane námořnictvo také třetí jadernou ponorku třídy Borej nazvanou Vladimir Monomach a dieselelektrickou ponorku třídy Varšavjanka, oznámil kontradmirál Viktor Bursuk.

Ruské "bárky"?

4. 1. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Izraelský historik Martin van Creveld v knize Supplying War: Logistics from Wallenstein to Patton (2004) poznamenal, že amatéři studují taktiku, kdežto profesionálové logistiku.

Čínské námořnictvo právě zveřejnilo propagační fotografie bojového uskupení (v americké terminologii Carrier Battle Group) soustředěného kolem letadlové lodi Liao-ning (v anglické transkripci Liaoning). Jak na to poukazuje David Axe, poněkud zde zaráží, že během manévrů v Jihočínském moři je čínská letadlová loď obklopena kromě dvou fregat také vyloďovacími plavidly Typ 071 (třída Jü-čao). Ta by se měla normálně zdržovat nedaleko pobřeží, zatímco letadlová loď pluje na otevřeném moři a od pevniny si udržuje odstup. Nelze v praxi očekávat, že by obě kategorie plavidel působily v rámci jediného uskupení. Spíše byla tedy vyloďovací plavidla přidána tak nějak do počtu, náhradou za cosi jiného.

Syrská opozice se nezúčastní mírové konference

4. 1. 2014

čas čtení < 1 minuta

Opoziční Syrská národní rada se nezúčastní mezinárodní konference Ženeva 2 zaměřené na ukončení občanské války v Sýrii. Informoval o tom íránský televizní kanál Press TV s odvoláním na představitele zmíněné organizace. Opozice údajně nevidí důvod se akce zúčastnit.

Konference začíná 22. ledna ve švýcarském Montreux a pokračuje 24. ledna v Ženevě. Očekává se účast zhruba třiceti států. Syrská vláda již dříve vyjádřila připravenost poslat vlastní delegaci.

Syrská národní rada je koaličním orgánem syrské opozice založeným v roce 2011 v době vypuknutí povstání proti režimu Bašára Asada.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Němečtí neonacisté se vydávají za novináře

4. 1. 2014

čas čtení < 1 minuta

Neonacisté v Německu ve stále větší míře používají novinářské průkazy, aby získali přístup do prostorů pro novináře. Zde potom fotografují reportéry a další osoby a mohou tak vyhrožovat těm, kdo bojují proti pravicovému extrémismu.

Policie obvykle na demonstracích oba tábory od sebe odděluje. Pravicoví extrémisté nicméně tuto překážku stále častěji překonávají. Namísto použití síly ukážou novinářský průkaz. Natáčejí a fotografují své protivníky a mohou je zde obtěžovat.

Felix M. Steiner pracuje například pro blog Publikative.org, veřejnou televizi NDR a blog na Zeit Online s názvem Störungsmelder. Věnuje se zejména reportážím o pravicovm extrémismu.

"Pokud novinář zpravodajsky pokrývá demonstraci pravicových extrémistů, je běžnou praxí, že je obtěžován, čelí vyhrožování, nebo fyzickým útokům," říká Steiner.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Šest důvodů, proč velmi pravděpodobně není pravda, že strýc Kim Jong Una byl roztrhán 120 hladovými psy

3. 1. 2014

čas čtení 3 minuty

Server BBC upozorňuje, že tato zpráva se sice rozšířila po internetu rychlostí blesku, ale varuje, jak píše Tim Stanley v listě Daily Telegraph, že "tato zpráva je svůdná" a pravděpodobné příliš "svůdná" na to, aby byla pravdivá. Varuje, že server Strait Times, který zprávu převzal z hongkongského listu Wen Wei Po, kontrolovaného čínskou komunistickou stranou, je ostře protikomunistický server, který šíří propagandu vládnoucí strany v Singapuru. Poukazuje také na to, že není vyloučeno, že tuto zprávu si možná záměrně vymysleli v Pekingu, aby tím varovali severokorejský režim. Kimův strýc totiž prý prosazoval hospodářské reformy a bližší ekonomickou spolupráci mezi Severní Koreou a Čínou a prý se Čína nad jeho smrtí "hodně hněvá".

Zdroj:ZDE

Zprávu poprvé zveřejnil už 12. prosince 2013 hongkongský list Wen Wei Po, a podivné je, že neuvedl zdroj. Jeden singapurský denik ji převzal 24. prosince. Od čtvrtka 2. ledna se zpráva objevila zejména v amerických novinách.

Skutečnost, že západní média nekriticky převzala zprávu, jakou by odmítla, kdyby se týkala jakékoliv jiné země kromě Severní Koreje, vypovídá mnohé o tom, jak se na Západě píše o Severní Koreji a jak ji Západ vůbec nerozumí, píše v deníku Washington Post Max Fisher:

Lesk a bída fetiše

3. 1. 2014 / Lubomír Brožek

čas čtení 4 minuty

Nevěřte historikům - to, čemu říkají dějiny civilizace, jsou povětšinou historky z normálního blázince.

Jacob van Blom

Tož vánoční šílenství máme, zaplať bůh, za sebou. Ježíšek nám tradičně vyprázdnil peněženky a (zahříván dechem oveček, volků a oslíků) blaženě usnul v jesličkách, aby ho vystřídal potrhlý Silvestr a vypláchl nám hlavy od neblahých myšlenek něčím ostřejším, než je rybí polévka.

Koledy vystřídaly opilecké popěvky a na nebi se místo hvězdy betlémské rozzářily gejzíry ohňostrojů a petard. A zatímco svaté dítě už dávno spalo a spalo, opilci nezamhouřili oko a nesvatá noc se protáhla do kalného rána, v němž se rozplynul starý rok jako předvolební sliby, ohňostroj marnosti. Zbyly jen střepy, v hlavě kocovina a mlhavá naděje, že to někdo uklidí, že kromě nového roku nezůstane všechno při starém.

Hazardy revoluce

3. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Nominálně je u moci přechodná vláda, ale ulice Tripolisu a Benghází jsou plné miličních kontrolních stanovišť obsazených některými z 225 000 registrovaných příslušníků milic, jejichž loajalita se vztahuje k veliteli spíše než ke státu, který je platí, napsal Patrick Cockburn v London Review of Books.

Protibulharskou a protirumunskou hysterii v Británii "šíří extremní pravice"

3. 1. 2014

čas čtení < 1 minuta

Nikolaj Mladenov, bývalý bulharský ministr zahraničí, se vyjádřil v rozhlase BBC, že hysterie zaměřená v britských médiích proti údajné vlně přistěhovalců z Rumunska a z Bulharska je "politicky motivovaná" a záměrně ji šíří extremní pravice. Podle jeho názoru je naprostým nesmyslem si představovat, že Británie se stane obětí vlny přistěhovalců z Bulharska a z Rumunska.

Podrobnosti v ZDE

Strýc severokorejského vládce Kim Čong-una "byl při popravě roztrhán psy"

3. 1. 2014

čas čtení < 1 minuta

Max Fisher z deníku Washington Post však varuje, že tato zpráva je zřejmě kachna, pozn. red.

Poprava strýce korejského vládce Čanga Song-tcheka, bývalého muže č. 2 a reprezentanta čínského vlivu v zemi, proběhla 12. prosince nikoliv zastřelením jako v případech minulých exekucí, ale roztrháním psy.

Podle zprávy webu Wen Wei Po byl Čang spolu s pěti blízkými spolupracovníky vysvlečen donaha a vhozen do klece. Do ní pak bylo vpuštěno 120 psů, kteří tři dny hladověli, a těla popravených byla jimi kompletně sežrána. Tomuto způsobu popravy se říká čchüan ťüe.

Poprava měla trvat hodinu a Kim Čong-un jí přihlížel spolu s 300 vysokými představiteli svého režimu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Americká NSA vyvíjí kvantový počítač. Prolomil by většinu šifrování

3. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

V kovových krabicích o velikosti celé místnosti a zabezpečených proti úniku elektromagnetického záření vyvíjí americká zpravodajská služba NSA počítač, který by dokázal prolomit většinu šifrování používané k ochraně bankovních, obchodních a vládních záznamů po celém světě. Podle dokumentů předložených Edwardem Snowdenem je úsilí o vývoj stroje s exponenciálně vyšší rychlostí než klasické počítače součástí výkumného programu v ceně 79,7 milionu dolarů nazvaného "Penetrace tvrdých cílů". Většina prací probíhá v rámci utajených programů v laboratoři v marylandském College Parku.

Petr Nachtmann k tomu poznamenává: Ve skutečnosti by úspěšný vývoj kvantových počítačů ohrozil jen část šifrovacích algoritmů. Objevuje se termín "post-quantum cryptography", tj. kryptografie použitelná i po nástupu kvantových počítačů. Slavný Daniel J. Bernstein stojí za webem věnovaným této problematice: ZDE a podílel se na přípravě stěžejní publikace: ZDE

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Studujete, abyste dosáhli na vyšší příjem? Chyba!

3. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

Tak jako řada jiných studentů, i Steve Vonderweidt doufal, že mu ekonomické vzdělání v podobě titulu M.B.A. otevře dveře k nové, lépe placené práci. Avšak rostoucí školné, slabý trh práce a záplava absolventů udělaly s vyhlídkami držitelů kdysi prestižního titulu krátký proces. Osm měsíců po absolutoriu na University of Louisville šestatřicetiletý Vonderweidt nedokázal najít práci v soukromém sektoru a dál pracuje v sociálních službách, kde pomáhá místním obyvatelům získávat potravinové poukázky, zdravotní péči a další pomoc. Jen má kromě toho kvůli studiu navíc dluh zhruba 75 000 dolarů.

Vonderweidt byl studiem nadšen, ale výsledkem na trhu práce již poněkud méně. Představa, že titul M.B.A. otevírá dveře k finančnímu úspěchu, je věcí minulosti.

Řeč se mluví, pivo pije . . .

3. 1. 2014 / Pavel Táborský

čas čtení 7 minut

Existuje v mnoha verzích jedna původem stará židovská anekdota. Za hospodářem přijde děvečka a oznámí pantátovi, že v kurníku chcípají kuřata. Zemědělec se hluboce zamyslí a nařídí příslušné Mařce, aby vybílila kurník vápnem. Stane se, ale druhý den oznamuje zaměstnankyně principálovi další hromadný úhyn ptactva. Jeho mozkové závity opět zapracují a podřízená sype hypermangan do vody. Po pátém opatření sdělí děvečka hospodáři, že všechna kuřata zcepeněla. "To je škoda - a já měl ještě tolik dobrých nápadů!" zklamaně uzavřel operativní zásah řídící pracovník.

Jen nenapravitelný šťoural bude dávat do souvislosti vyznění tohoto příběhu se sférou řízení státu, případně jeho ekonomiky. Takoví pesimisté, a není jich všude kolem zrovna málo, neberou v potaz řadu podstatných skutečností. Především fakt, že oblast veškerého řízení je, jak se s oblibou v politických kruzích konstatuje, řádně ošetřena.

Přečetli jsme:

Politický spiritismus: Budou české výrobky opět Made in Czechoslovakia?

3. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

Slovenský premiér Robert Fico v předvánočním Bruselu znovu mluvil o výhodách oživování duchů minulosti. Jeho záměr obnovit označení "Vyrobeno v Československu" se ani na Slovensku nesetkává s pozitivním přijetím. Odkud se tento nápad vzal? A může označení původu z neexistující země pomoci českému a slovenskému vývozu?

Už při první zmínce o československé produkci na setkání premiérů České republiky a Slovenska se nápadu nedostalo zrovna vřelého přijetí. Výklad slovenského premiéra z konce listopadu mlčky protrpěl i jeho český protějšek. Značka by podle Fica měla cílit na rozvíjející se trhy, se kterými byl v minulosti úzce provázán ten československý. Potenciál slovenský premiér vidí také na čínském trhu, kam se oběma zemím zatím nedaří výrazněji prorazit. Obnovit by se ale s přispěním staronového označení měly další vazby z období socialismu -- s Vietnamem, Mongolskem, Latinskou Amerikou či Afrikou.

Za nápadem podle České televize původně stojí česká Národní ekonomická rada vlády (NERV), která s podporou exportu skrze zavedenou obchodní značku přišla před dvěma lety. Člen NERVu Michal Mejstřík iniciativu vítá i letos: "Je to krásný příklad vzájemně výhodného řešení, kdy se každá ze stran může k té značce přihlásit."

Další experti však toto nadšení nesdílejí. Slovenského premiéra Fica se navíc nezastalo ani vlastní Ministerstvo hospodářství. Ministr Jahnátek si užití názvu pro potravinářské výrobky neumí představit a jeho mluvčí dodal, že "česká, slovenská ani evropská legislativa neumožňují použít označení Made in Czechoslovakia". Předseda Slovenské obchodní a průmyslové komory Peter Mihók pak v rozhovoru pro slovenskou tiskovou agenturu SITA uvedl, že podobná praxe by byla "trestná i dle předpisů v USA, Austrálii, Rusku, Číně a dalších zemích".

Zdroj: ZDE

Čína: Šest válek v příštích padesáti letech?

3. 1. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Čtenář, jenž si nepřál být jmenován, upozornil redakci Britských listů na článek v hongkongském listu Wen Wei Po. Ten je znám coby lokální přímluvce oficiální čínské zpravodajské agentury Nová Čína a obecně odráží přístupy a stanoviska pekingských úřadů.

Autor komentáře Li Čchiou-jüe rýsuje před Čínou jasně danou budoucnost: V příštích padesáti letech podle něj svede celkem šest válek. Nejprve obsadí Tchaj-wan (2020-2025), poté sporné Spratleyho ostrovy (2025-2030; porazí přitom Vietnam), nato anektuje "Jižní Tibet" (Nepál; 2035-2040), zmocní se ostrovů Tiao-jü a Rjúkju (kontrolované Japonskem; 2040-2045), připojí Mongolsko (2045-2050) a nakonec získá zpět území kdysi odebraná carským Ruskem (2055-2060).

Čína centralizuje řídící a velitelskou strukturu za účelem zlepšení řízení vševojskových operací

3. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

Stále sofistikovanější čínská armáda zakládá pro své síly společnou operační strukturu velení, aby zlepšila koordinaci mezi různými částmi obranného systému země. Informoval o tom dnes server China Daily.

Čína rapidně zdokonaluje své vojenské vybavení, ale vojenští analytici tvrdí, že operační integrace složitých a disparátních systémů v regionalizované struktuře velení je pro Peking velkou výzvou. Doposud měla Čínská lidová osvobozenecká armáda tradičně sedm vojenských oblastí soustředěných kolem pozemních jednotek. Nové výzvy v krizových regionech však zdůrazňují naopak význam letectva a námořnictva. Vojenských oblastí proto bude pět a budou integrovat velení pozemní armádě, letectvu, námořnictvu i strategickým raketovým silám.

Gruzie prodává těžkou vojenskou techniku, přijímá čistě obrannou doktrínu

3. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

V nejbližších dnech se v Gruzii rozhodne o odprodeji vojenské techniky sovětského původu, jmenovitě tanků T-55 i modelů T-72 modernizovaných podle západních standardů. Zároveň země přechází na nový princip vojenské doktríny - takzvanou kruhovou obranu - a nárokuje si právo vést výhradně obranné války na regionální úrovni. V této souvislosti se země zbavuje výzbroje, jež by se dala považovat za útočnou. Změna znamená oficiální rezignaci na úsilí předchozí administrativy připojit separatistické regiony Abcházie a Jižní Osetie silou. Technicky zůstávají Gruzie a Rusko po jihoosetinské válce v roce 2008 de facto ve válečném stavu, a to beze změny od uzavření příměří 12. srpna.

Julian Assange ostře zaútočil v rozhlase BBC na špehování občanů

2. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

Zakladatel serveru WikiLeaks ostře zaútočil v alternativní verzi pravidelného pořadu "Thought for the Day" (Myšlenka Dne) publicistické rozhlasové stanice společnosti BBC Radio Four na pokusy britské a americké vlády získávat o občanech totální znalosti "jako by ty vlády byly Bůh". Assange, který se už více než rok skrývá na ekvádorském velvyslanectví v Londýně, promluvil od významu svobody informací a o tom, jak je důležité osvobozovat "nakřečkované informace". Poukázal na to, že odhalení whistleblowera Edwarda Snowdena ohledně obrovského rozsahu špehování, které nad občany provádějí vlády USA a Velké Británie, dokazují, že vlády a korporace o nás "chtějí vědět stále víc, zatímco my o nich víme stále méně".

Rumunský velvyslanec v Británii se vysmál britskému pravicovému tisku

2. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Ion Jinga, rumunský velvyslanec v Británii, označil v Huffington Post novináře z britského pravicového tisku, kteří se odebrali na Nový rok na londýnské letiště v Lutonu a čekali tam na jejich deníky avizovanou "vlnu přistěhovalců do Británie z Rumunska a z Bulharska" za tragikomické postavy z Beckettova dramatu Čekání na Godota.

Jinga poukázal na to, že novináři zoufale čekali na přílet milionů nezaměstnaných Rumunů, avšak zaznamenali přílet pouze dvou nově přicestovavších rumunských občanů do Británie, kteří měli oba už zaměstnání. Vyslanec konstatoval, že část britského tisku vede "urážlivou kampaň proti Rumunům", která není založena na důkazech.

Rumunský velvyslanec mj. poukázal na to, že rumunská ekonomika roste nyní nejrychleji ze všech zemí EU, takže zrušení pracovních omezení pro Rumuny a Bulhary v Británii a v dalších zemích EU zjevně nepovede k velkému vzrůstu počtu Rumunů, stěhujících se do Británie.

Podrobnosti v angličtině ZDE

FBI zatkla "mrtvého" bankéře

3. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Bývalý bankéř hledaný FBI v souvislosti s mnohamilionovým podvodem byl zatčen - rok poté, co byl úředně prohlášen za mrtvého.

Úřady se domnívají, že sedmačtyřicetiletý Aubrey Lee Price předstíral úmrtí, aby se vyhnul stíhání za zpronevěru a podvod v souvislosti s investičním podvodem, jehož se měl dopustit jako ředitel společnosti Montgomery Bank & Trust.

29167

Reklama v losangeleském metru

27. 12. 2013

čas čtení < 1 minuta

  • Jsou vaše odpočinkové pauzy či oběd přerušovány vaší prací či vaším zaměstnavatelem?
  • Požaduje se od vás, když ukončíte denní práci, abyste čekali před odchodem ze zaměstnání na osobní prohlídku či na zpracování vašeho odchodu z práce?
  • Odmítají vám platit přesčasy, když pracujete více než 8 hodin denně?
  • Odmítají vám platit přesčasy, když pracujete více než 40 hodin týdně?
  • Neposkytují vám po každých 4 hodinách desetiminutovou přestávku?

Pokud se vám děje něco z výše uvedeného, kontaktujte prosíme naši právní kancelář.

Mimozemští zloději v Čechách

3. 1. 2014 / Wenzel Lischka

čas čtení 4 minuty

O tom, že mimozemšťané kradou, není vůbec žádných pochyb. Nikdo přece nekrade sám u sebe doma, ale vždy jen a jen u cizích. Nebudete přece rozkrádat svoji vlast, svoji mateřskou domovinu. Krade se přece vždy zásadně cizině. Nekradou vlastenci, ale cizinci. Je zcela zřejmé, že když někdo vykrádá zeměkouli, není pozemského původu, ale mimozemského.

Důkazy o bezpříkladném zlodějství mimozemšťanů můžeme vidět na každém kroku. Nesmíte však být od ufonů hypnoticky zaslepení. Pak byste svoji identitu marně hledali v televizi, po Internetu a v penězích. Pak byste místo zničených lidí, nenávisti, egoismu, arogance, hlouposti, lži, otroctví, totality, hospodářského rozvratu, společenského rozpadu, smetiště a zpustošené krajiny, vymřelého venkova a odcizených měst, kolem sebe viděli jenom rajský sad, soucit, obětavost, hrdinství, pravdu, lásku, svobodu a demokracii.

Komu zvoní hrana, aneb Umíráček sociální demokracie

3. 1. 2014 / Elio Hájek

čas čtení 4 minuty

Poražený "vítěz" parlamentních voleb ČSSD ukončil povolební jednání a jmenování nové vlády prezidentem je již jen formální tečkou za tímto obdobím. Převzetí úřadů jednotlivými ministry, nebo případné kompetenční spory, nemají v dlouhodobém horizontu žádný význam. Mnohem závažnější je celková orientace vládní politiky a její dlouhodobé důsledky pro sociální a hospodářskou situaci a z ní vyplývající volební preference v dalších obdobích. V tomto smyslu je koaliční smlouva ČSSD "úspěchem", kterému sluší přívlastek Waterloo.

Nová vláda není založena na souladu názorů na ekonomické problémy, což je základní předpoklad pro stabilní vládu, ale pouze na kompromisech v zájmu posílení vlastních ambicí a zájmů lídrů koaličních stran. Hnutí ANO, byť i tvořeno významným počtem levicových politiků, z osobního prospěchu miliardáře Babiše nepřistoupí na progresivní zdanění a bude tedy hledat utopistické cesty k rozpočtovým úsporám. Účast KDU-ČSL ve vládě a její ovládnutí hlavních postů, kde by bylo možné vyvíjet úsilí ke zmírnění zadlužení občanů zvaného církevní restituce, eliminuje prosazení zájmu většiny obyvatel státu.

Hrozí třetí světová válka mezi Čínou a USA o Japonsko?

2. 1. 2014

čas čtení 5 minut

Všeobecně řečeno, japonští státní úředníci většinou nepřehánějí. Když tedy vysoký vládní úředník v Tokiu srovnal off the record nynější situaci ve východní Asii s Evropou ve třicátých letech dvacátého století, kdy byla ohrožena nacismem, začalo být načase si toho všímat, píše v deníku Guardian Simon Tisdall..

"Napětí v této části světa je nesmírně silné," řekl tento činitel. "Bezpečnostní postavení je velmi vážné. Prodávají se sem z Ruska, z USA a z Evropy obrovské množství zbraní. Čínské výdaje na obranu rostou každoročně od roku 1989 o víc než deset procent. Peking není odpovědný partner. Vliv USA v regionu slábne."

První čínská letadlová loď úspěšně absolvovala sérii testů

2. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

První čínská letadlová loď Liao-ning úspěšně ukončila sérii testů během výcvikové mise v Jihočínském moři a vrátila se do přístavu, informovala státní média.

Manévry u pobřeží ostrova Chaj-nan trvaly 37 dnů a znamenají ještě další prvenství: Čína poprvé manévrovala s celým typem útočného uskupení eskortních plavidel soustředěného kolem letadlové lodi, jaké nasazují Spojené státy.

Švédské firmy uplácely řecké politiky

2. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Bývalý vysoký představitel řeckého ministerstva obrany se přiznal, že deset let získával velké úplatky v souvislosti se smlouvami, které podepisoval se zahraničními dodavateli. Jsou mezi nimi například dceřinná firma společnosti SAAB Group, dříve Ericsson Microwave, která prodala Athénám dělostřelecký radarový systém ARTHUR. Obchod zprostředkoval zástupce firmy Ericsson. Antonis Kantas má přitom nejméně 100 milionů eur na účtech v zahraničních bankách. Švédský úplatek je pouze kapka v moři a SAAB tvrdí, že k němu došlo před tím, než příslušnou společnost převzal. Kantas bral peníze za ruské rakety, americké stíhačky i německé ponorky a tanky.

Bývalý socialistický ministr obrany Akis Cochacopulos byl v říjnu odsouzen k 20 letům vězení za rozsáhlou korupci související se zakázkou na ministerstvu obrany.

(Česká republika nakoupila dělostřelecké radary ARTHUR v roce 2004 v době úřadování ministra Karla Kühnla. Zaplatila za ně 1,5 miliardy korun. Jde přitom o jednu z nejnesmyslnějších zakázek v dějinách AČR, protože ta nedisponuje moderními dělostřeleckými systémy, kterými by mohla v případě potřeby nepřátelské dělostřelectvo lokalizované zmíněným radarem zneškodnit. Samohybná houfnice Dana má dostřel pouze 18 km a tažená houfnice D-30 15,4 km. I starší západní dělostřelecké systémy s délkou hlavně 39 ráží mají dostřel standardní municí kolem 24 km, kvalitnější západní a ruské kusy s delšími hlavněmi kolem 30 km a více. - pozn. KD.)

Podrobnosti v norštině: ZDE

Sociální systém selhal: Psal jsem marně i Zemanovi

2. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Naši volení představitelé se velmi rádi chlubí, jak u nás funguje sociální stát, na co všechno máme sociální přídavky atd.

Již méně se zmiňují o tom, jaká byrokratická cesta a překážky vedou k tomu, aby postižený na tyto příspěvky dosáhl.

Předkládání spousty dokladů a potvrzení je jen jednou z překážek. Když musí postižený, ochrnutý člověk dokazovat, že je odkázaný na pomoc druhých.

Prokazovat, že je v hmotné nouzi, protože z důvodu postižení mozkovou mrtvicí a následným ochrnutím přišel o práci i o příjem a nečekaně mu zůstaly dlužné pohledávky.

Více než rok žádám o příspěvek na péči, bez jakéhokoli výsledku. Že jsme v současné době zůstali bez jakékoli finanční částky, do důchodu je ještě daleko, to v této zemi nikoho nezajímá, píše Jan Posolda.

Že tím je porušena mezinárodní úmluva o právech zdravotně postižených občanů také ne, t.j. cár papíru.

A tak bychom mohli ve výčtu pokračovat dál.

Kontaktoval jsem spoustu osobností,včetně pana prezidenta Zemana, přes banky, nebankovní sektor i neziskové organizace všechno bez jakéhokoli výsledku.

Žijeme v tvrdém kapitalismu, kde se každý stará sám o sebe.

Programy televize, které se údajně starají o lidi v nouzi, to je podle mého názoru všechno podvod.

Prošel jsem již všechny možnosti a co bude dál nevím.

Zatím mně docházíej pouze vyhrůžky od věřitelů.Vánoce bez peněz byly hodně smutné a Nový rok ještě horší

. A co bude dál, netuším.

Západní investoři zaplavují Teherán

2. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Minimální mzda v Íránu činí pouze 40 eur a rychle z ní ujídá inflace. Íránci trpí pod západními ekonomickými sankcemi. Cena benzínu se zněkolikanásobila, mléko a sýr nyní stojí třikrát tolik, než před dvěma lety.

Přesto to se zemí, v jejímž čele stojí nyní reformní prezident Rúhání, nevypadá úplně zle. Od té doby, co byla v listopadu dosažena historická mezinárodní dohoda o jaderném programu, zemi zaplavují západní investoři, třebaže sankce dosud platí. Írán má čtvrté největší známé zásoby ropy na světě a druhé největší zásoby zemního plynu. Lze tu uzavřít smlouvy v hodnotě miliard eur.

Začala záchrana posádky ruské výzkumné lodi uvízlé u Antarktidy

2. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Dlouho očekávaná záchrana dvaapadesátičlenné posádky ruské výzkumné lodi Akademik Šokalskij, která na expedici uvízla v antarktickém ledu, dnes konečně mohla začít. Pasažéři čekali více než týden. Ani jeden ze záchranných ledoborců k lodi nedokázal ledem proniknout, takže nakonec vrtulník čínského ledoborce Sněžný drak po částečném uklidnění počasí přepravuje zachraňované na kru nedaleko australského ledoborce Aurora Australis. Na palubu lodi je poté převáží malý člun.

Lehce ironické pohlédnutí na rok 2013

31. 12. 2013 / Ilona Švihlíková

čas čtení 8 minut

Vytvářet souhrny za rok je tak trochu za trest. Riziko, že něco zapomenete nebo vynecháte je velké a já se o tom i vzhledem k dnešnímu dni raději nebudu plnohodnotně ani pokoušet. Spíše se pokusím lehce ironicky pohlédnout na to, co nám rok 2013 přinesl (a co si býval mohl klidně odpustit, nebo zase odnést někam pryč, v případě některých osob nejlépe k čertu).

Záchrana výzkumníků a turistů z ruské lodi proběhla úspěšně

2. 1. 2014

čas čtení < 1 minuta

Výzkumníci, kteří na více jak týden uvízli na palubě lodi zamrzlé v antarktickém ledu, byli bezpečně dopraveni vrtulníkem na palubu australského ledoborce.

Vrtulník z čínského plavidla vědce a turisty ze znehybněného plavidla Akademik Šokalskij evakuoval do blízkosti záchranné lodi.

Šokalskij byl v pasti od Vánoc. Jeho dvaadvacetičlenná profesionální posádka zůstává stále na palubě.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Při vyšetřování útoku ve Volgogradu zadrženo přes 700 osob

2. 1. 2014

čas čtení < 1 minuta

Policie během vyšetřování bombového útoku na hlavní vlakové nádraží ve Volgogradu kvůli různým administrativním proviněním zadržela přes 700 osob. Při operaci s názvem "Vichr-antiteror" bylo prověřeno zhruba 6 000 objektů, včetně 2 500 obytných domů a řadu objektů veřejné infrastruktury.

Zadrženo bylo mj. dvanáct hledaných zločinců a sedmdesát osob podezřelých ze spáchání zločinu.

Při volgogradských teroristických útocích v prosinci zemřelo celkem 34 osob, desítky jich byly raněny.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Všichni pořád vytvářejí mytologie

31. 12. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 7 minut

V jednom ze svých komentářů pro server týdeníku Týden se zmiňuje Martin Hekrdla o úvaze Zuzany Kaiserové "Konec českého antikomunismu?", která vyšla v Mladé frontě Dnes (mimochodem nevím, proč pan Hekrdla autorku shazuje připomínkou, že úvahu napsala "na mateřské dovolené", je to neférové, podprahově tím naznačuje, že ženy jsou dobré jen tak ke kojení, nikoliv pro psaní analýz, to myslím není pana Hekrdly hodné).

Autorka podle Martina Hekrdly lituje, že antikomunistický diskurs v ČR prý končí, a zaznamenává, že si prý studenti i rodiče stěžují na antikomunistický projekt organizace Člověk v tísni pojednávající o době před rokem 1989, a odmítají ho jako propagandu.

Hekrdla kriticky zaznamenává i výroky Adama Drdy v tom smyslu, že "každé dějiny jsou samy o sobě interpretací, jinak by nebylo možné vytvořit ze změti faktů jakýkoliv smysluplný obraz" a Petra Placáka, že "mýtus zápolení s komunismem" dosud "jakžtakž fungoval":

Ruský medvěd útočí? Rusko a jeho zahraničněpolitické ambice včera a dnes

31. 12. 2013 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 22 minut

V poslední době se především v souvislosti s diplomatickým úspěchem Ruska ohledně Sýrie či s ruskou pomocí americkému whistblowerovi E. Snowdenovi začíná hovořit s větší intenzitou o zahraničněpolitických ambicích Ruska. V současné době Evropa (Západ) a Rusko soutěží o vliv nad bývalou sovětskou republikou Ukrajinou. Uveřejnění informací o možném rozmístění raket Iskander do oblasti Kaliningradu a probíhající modernizace ruských ozbrojených sil vyvolává diskuze o tom jestli Rusko hodlá vojensky zasahovat do střední a východní Evropy, i spekulace o tom k čemu chce Rusko svojí obnovenou vojenskou sílu vlastně využít.

Švédsko, Gotland, NATO: Sonda do důsledků vystupňovaného ruského zbrojení a zahraničněpolitické agresivity

1. 1. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

Vláda neutrálního Švédska před několika lety reorganizovala ozbrojené síly na základě představy, že v regionu bude v dohledné době v zásadě klid. Z vojenského letectva během studené války disponujícího 400 letouny poté zbylo necelých 150 kusů. Skromné zbytky loďstva jsou soustředěny na základně v Karlskroně - tedy v dosahu raket Iskander rozmístěných nyní v ruské Kaliningradské oblasti a potenciálně také pod ruským protivzdušným deštníkem (S-400). Švédská pozemní armáda je rovněž výrazně zmenšena. V souvislosti se zhoršující se bezpečnostní situaci v regionu se generálové Karlis Neretnieks a Sverker Göranson jednoznačně vyjádřili, že zbytková švédská armáda by v případě nutnosti dokázala zemi bránit jen proti slabému útoku, a i to ještě zhruba jen týden. Ministryně obrany Karin Enströmová poté byla nucena připustit, že generálové vidí věci přesně. - A pak je tu ovšem ještě ostrov Gotland, jehož potenciální strategický význam pro region přesahuje vnitropolitické debaty v samotném Švédsku.

29175

ROZHOVOR

Kotrba k roku 2013: S Babišem klidně, s křesťany nikdy, se zpravodajstvím ČT do pekla

1. 1. 2014 / Štěpán Kotrba

čas čtení 25 minut

Ptal se Jaroslav Polanský

"Mnozí přišli o iluze." Tak hodnotí uplynulý rok v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz politický a mediální analytik Štěpán Kotrba, který zároveň upozorňuje ČSSD na hrozbu cesty na politické smetiště a Andreji Babišovi předpovídá dominanci v chystané vládě. Zamýšlí se i nad situací v Rusku a na Ukrajině. Kotrba sám uvozuje rozhovor rozloučením s právě skončeným rokem a přáním do toho nového:

Takže přátelé i nepřátelé,

všechno nejlepší jedněm, všechno nejhorší druhým. Nejsem tu od toho, abych smiřoval oheň v srdcích a vodu na mozku. Chlastejte, mrdejte, kraďte i vražděte, vždy ale s mírou. Nekažte nikdy o morálce, kterou nežijete. Nenuťte jiným vodu, když sami pijete víno. A dopřejte bližním svým téhož, co chcete aby oni dopřáli vám. Třeba v důchodu. Protože jak vychováte svoje děti, takové prožijete stáří. A to vám přeji do nového roku z celého srdce. Jelikož mě nikdo z vás neplatí, můžu vám bezostyšně říkat pravdu, nezabalenou do celofánu s mašlí sémantické korektnosti. A to je zase moje krédo.

Ať je ten nový rok o kus lepší.

Kdopak (ne)bude zahradníkem?

1. 1. 2014 / Marek Řezanka

čas čtení 8 minut

Jaký je optimální počet ministerstev? Které resorty potřebujeme, a kde se jen vyhazují peníze oknem? Je nějaká problematika nedostatečně zabezpečena, že je vhodné, aby bylo zřízeno nové ministerstvo?

Chodíval k nám, chodíval...

1. 1. 2014 / Petr Lachnit

čas čtení 3 minuty

... z kanceláře písař. Měl klobouček na stranu, jako ňákej císař. Znovu a znovu mi znějí v uších slova této lidové písničky, když sleduji chování lidové strany během koaličních jednání. Priority jejího volebního programu se najednou krčí v pozadí. Vpředu se tyčí nárok na post ministra zemědělství.

Výbuch trezoru usmrtil palestinského velvyslance v Praze

1. 1. 2014

čas čtení < 1 minuta

V důsledku neodborné manipulace byl v Praze na Nový rok před polednem těžce zraněn palestinský velvyslanec Džamál Muhammad Džamál výbuchem trezoru. Po převozu do Ústřední vojenské nemocnice ve Střešovicích zemřel. Džamál byl velvyslanec v Praze od října 2013.

Podle informací z palestinského ministerstva zahraničí šlo o třicet let starý sejf, který dlouho nikdo neotevřel. Sejf byl přesunut ze staré budovy, velvyslanec se ho pokusil otevřít a došlo k výbuchu.

Česká policie se bude prý dotazovat, jak je možné, že na velvyslanectví byla v sejfu výbušnina.

Podrobnosti v angličtině ZDE

V Británii zemřel vynikající komik John Fortune

1. 1. 2014

čas čtení 1 minuta



Ve věku 74 let zemřel na Silvestra v Británii komik John Fortune. Byl televizní celebritou už od šedesátých let, ale od osmdesátých let proslul především, protože se stal součástí satirické trojice Rory Bremner, John Bird a John Fortune. V televizních satirických pořadech stanice Channel Four Bremner, Bird and Fortune tito tři komici vytvořili pozoruhodný žánr, totiž investigativní satiru. Rory Bremner je imitátor s geniálním nadáním, dokáže hlasově i gestickým napodobováním imitovat kohokoliv, od George Bushe přes Tonyho Blaira až po všechny další politiky. John Bird a John Fortune prosluli fiktivními televizními "rozhovory" na aktuální témata, v nichž, stejně jako v celém pořadu, se prezentovaly ironickou formou nové informace. Rory Bremner je průkopníkem tohoto druhu pořadů nejen v televizi, ale i v rozhlase.

Deník Guardian dnes na počest Johna Fortuna přinesl pět nejslavnějších satirických rozhovorů Johna Birda a Johna Fortune (v angličtině) ZDE. Některé z nich existují na YouTube i s českými titulky (ne vždy dokonalými), ZDE ZDE

O fenoménu investigativní satiry Bremnera, Birda a Fortuneho jsme psal v Britských listech mnohokrát, další podrobnosti jsou ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za listopad 2013

11. 12. 2013

čas čtení 2 minuty

V listopadu 2013 přispělo finančně na Britské listy 207 osob bankovním příkazem celkovou částkou 43 699,95 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v září 2013 částkou 33643,34 Kč.

Zůstatek byl koncem listopadu 2013 409 013,38 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

84511