Evropská unie věnuje pro vás obrovské prostředky na boj proti koronaviru

17. 4. 2020

čas čtení 1 minuta

 

Web komise (v češtině) s opatřeními na pomoc proti COVID-19 je ZDE,  upozorňuje Bohumil Kartous.  Např. pod odrážkou "Věda a výzkum" zmiňuje: 140 mil. eur uvolnila EU na vývoj očkovacích látek, testů, atd., a 48,5 mil. na výzkumné projekty.

Přímá podpora odvětví zdravotní péče v EU


Komise přímo podpoří systémy zdravotní péče v zemích Unie 3 miliardami eur z rozpočtu EU, přičemž další 3 miliardy poskytnou státy Unie. Z těchto prostředků bude financován nástroj pro mimořádnou podporu a společné zásoby vybavení v systému rescEU. Členské státy tento návrh na zasedání Rady schválily.

Iniciativa rescEU pomůže zajistit životně důležité vybavení, od plicních ventilátorů po prostředky osobní ochrany, a mobilizovat lékařské týmy na pomoc nejzranitelnějším osobám, a to i v uprchlických táborech.

Návrh umožní Komisi zadávat zakázky přímo jménem členských států. Z podpory bude financována a koordinována přeprava zdravotnického vybavení a převoz pacientů v přeshraničních regionech. Nástroj se rovněž zaměří na zvýšení počtu testovaných osob.

Kyriakides press conference
    Poradní skupina – výsledky činnosti
Evropská komise zřídila v březnu skupinu sedmi nezávislých epidemiologů a virologů, které předsedá předsedkyně Komise von der Leyenová a spolupředsedá komisařka Kyriakidesová. Skupina má formulovat pokyny pro vědecky podložená a koordinovaná opatření při řízení rizik a poskytovat poradenství ohledně:

    opatření v reakci na šíření koronaviru, které mohou členské státy přijmout
    nedostatků v klinické léčbě
    stanovení priorit v oblasti zdravotní péče, civilní ochrany a jiných zdrojů
    politických opatření k odstranění dlouhodobých následků koronavirové nákazy


Celý dokument, v češtině, ZDE

0
Vytisknout
7553

Diskuse

Obsah vydání | 22. 4. 2020