Problém spočívá v dlouhodobém přehlížení deziluze velké části společnosti

12. 11. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Jde o jeden ze základních příběhů současné kulturní identity české společnosti a jako takový může velmi dobře sloužit k prohlubování vnitřního sporu.

To je záměrem cílených dezinformačních kampaní, jimž stačí ve společnostech žijících s hlubokým vnitřním sporem relativně málo, aby spor eskalovaly.

Problém není jen v lidech, kteří tohoto sporu zneužívají v mediálním prostoru a v politice (mimochodem jedním z těch, kteří dokáží vyložit správně události z listopadu 1989, je v jednom z řetězových emailů Miloš Zeman).

Problém skutečně spočívá v dlouhodobém přehlížení deziluze velké části společnosti.



Můžeme se donekonečna bavit o tom, jak moc či málo je oprávněná a jak málo si lidé váží vyššího životního standardu.

Roky narůstající pocit odcizení, z nějž těží Babiš, Okamura a paradoxně i Zeman a další postavy, které velmi aktivně pracovaly na jeho upevňování, se transformují v hledání “pravdy”, která takovému pocitu dává smysl.

V Třinci mi o víkendu jeden člověk říkal “proč sem nepřijedou ti slušní politici, proč nechávají prostor těm, kdo tady tak levně sbírají hlasy?”

To je taky součást problému, stejně jako dlouhé roky trvající nadřazenost a přehlíživost pražských médií vůči životu “jinde”.

To není relativizace přijímání bludů, to je zdůvodnění, proč tak snadno nacházejí adresáty.

0
Vytisknout
10479

Diskuse

Obsah vydání | 18. 11. 2019