Proč bylo zrušení společných americko-jihokorejských manévrů špatným krokem

6. 3. 2019

čas čtení 1 minuta
Trumpova administrativa učinila rozhodnutí, které může oslabit připravenost USA a Jižní Koreje na konflikt s KLDR, napsal generál Thomas Spoehr.


Minulou sobotu Pentagon a jihokorejské ministerstvo obrany oznámily ukončení společného vojenského cvičení, které je běžně prováděno každoročně na jaře. Jako ospravedlnění uvedl Pentagon "přání snížit napětí a podpořit naše diplomatické úsilí dosáhnout úplné denuklearizace Korejského poloostrova".

To je špatné rozhodnutí přijaté ze špatných důvodů.

Až dosud byly společné manévry pouze pozastaveny. Šlo o pochybné rozhodnutí, ale přinejmenším pochopitelné s ohledem na probíhající jednání o denuklearizaci.

Avšak toto oznámení je jiné. Cvičení trvale ruší. Přišlo v předvečer hanojského summitu, který nepřinesl pokrok v denuklearizaci - což vysvětlení Pentagonu činí ještě méně pochopitelným.

Cvičení Foal Eagle a Key Resolve měla "zvýšit připravenost k obraně Jižní Koreje, obraně regionu a udržení stability na Korejském poloostrově". Foal Eagle zahrnovalo polní manévry a v minulosti se jich účastnilo 10 000 amerických vojáků a 290 000 Jihokorejců. Key Resolve je počítačové cvičení určené k výcviku štábů a zahrnuje 12 000 Američanů a 10 000 Jihokorejců. Obě cvičení probíhala po dekády.

USA a Jižní Korea odložily všechna společná cvičení od singapurského summitu v červnu 2018, kde Trump oznámil přerušení "válečných her" během jednání o severokorejském jaderném programu.

Typické cvičení stojí zhruba 14 milionů dolarů - to není triviální částka, ale je nezbytná k nacvičení vojenské koordinace se spojenci a zlepšení výkonu složitých vojenských operací. V plánech pro Koreu jsou americké a jihokorejské síly plně integrovány - a taková koordinace vyžaduje nepřetržitý nácvik.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6850

Diskuse

Obsah vydání | 12. 3. 2019