Gerasimov o soudobém konfliktu, aneb Jak správně strašit Ruskem

6. 3. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty
Pokud upozorňujete na agresivní, imperialistickou politiku Ruska, dříve či později u vás přistane obvinění ze "strašení Ruskem". To se ovšem ve slušné společnosti nedělá. Tam se leda simuluje jaderný úder na Varšavu, nálet na Stockholm, případně se vyhrožuje masivním termojaderným úderem na seismicky aktivní oblast Yellowstonu za účelem zničení USA. - Anebo třeba můžete být ruským náčelníkem generálního štábu, který teoretizuje o tom, jak je třeba v současném světě kvůli obraně "vytvářet hrozby".


Jednou z hlavních tezí někdejšího protiradarového hnutí v ČR bylo, že technicky vzato americká protiraketová obrana (PRO) ani po mnoha letech vývoje a utracení miliard dolarů jako obranná zbraň náležitě nefunguje.

Někteří ovšem tvrzení navazující na interní kritiku v USA kombinovali nikoliv s konstatováním, že na ruské straně se přesto objevilo cosi jako problém nepřiměřeného vnímání a přeceňování PRO. Namísto toho rozvíjeli dalekosáhlé spekulace o tom, jak je prý nefungující PRO vrcholně nebezpečná pro Rusko.

Jakmile si jednou zvyknete na fakt, že nefungující zbraňový systém vyprodukovaný barokní byrokracií Pentagonu v dobách, kdy USA neměly žádného reálného protivníka a existoval problém se zdůvodněním jakýchkoli obranných výdajů, má představovat smrtelnou hrozbu matičce Rusi, začnou do sebe zapadat i další, na první pohled zcela fantasmagorické výklady událostí.

Tak je sponzor největší destabilizační kampaně proti moderním demokraciím připraven s vážnou tváří tvrdit, že "jen reaguje" prostředky, které sám označuje za vojenské, na cizí podporu občanské společnosti proti autoritářským režimům ve třetích zemích (ne v Rusku) - jako v případě venezuelské opozice, která místo toho, aby sama dostávala nějaké pravidelné příspěvky od Američanů, se právě snaží dostat k prostředkům z prodeje ropy uloženým na kontech v USA.

Jen a jen za účelem "obrany" před "agresívním Západem" je třeba stát se světovým lídrem v nejmodernějších jaderných zbraních, po syrské intervenci plánovat samostatná expediční vojska pro nasazení v zahraničí, soustředit veškeré prostředky ruského státu kolem armády a tajných služeb, vytvářet masivní polovojenské útvary.

Země, která v roce 2015 jako první zřídila "vzdušně-kosmické síly" a vyvíjí protidružicové zbraně zcela samozřejmě obviňuje protivníka z dob studené války, že (v posledních několika měsících) rozvíjí plány militarizace vesmíru - čímž prý právě teď "destabilizuje" mezinárodní bezpečnost.

Gerasimovova přednáška ovšem také označuje za jednu z nejdůležitějších domén moderního válčení informační operace. A právem.

Nejhorším nepřítelem ruského imperialismu je totiž vždy logika a kauzalita.

1
Vytisknout
9378

Diskuse

Obsah vydání | 12. 3. 2019