Bureš v Langley, aneb Co zařídí čučkaři

8. 3. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty
Nejen, že se Andrej Babiš dočkal oficiální návštěvy v Bílém domě; kromě ní proběhla ještě i "tajná" cesta do centrály CIA v Langley ve státě Virgínie, kde se někdejší agent StB č. 25085 v přítomnosti ředitele Bezpečnostní a informační služby Michala Koudelky sešel s šéfkou služby Ginou Haspelovou.


Nesdílím nadšení těch, kdo v Babišově cestě do Langley vidí jednoznačné potvrzení prozápadní orientace České republiky. Premiérovy důvody k návštěvě byly zjevně spíše prestižního než ideového charakteru. A Gina Haspelová, s níž jednal, reprezentuje - řekněme - silně problematickou část tradice americké civilní zahraniční rozvědky.

Tato žena má za sebou kromě jiného řízení tajné mučírny v Thajsku, kde v letech 2002-2004 osobně dohlížela na bití a waterboarding podezřelých z terorismu. Dále nese odpovědnost i za zničení 92 videonahrávek dokumentujících průběh "výslechů". Ve Spolkové republice Německo je otevřena kauza jejího možného trestního stíhání v souvislosti s mučením. Řekněme, že je věcí osobního vkusu, zda se někdy v životě chcete s takovým člověkem sejít. 

Haspelovou řadím k lidem jako bývalý ředitel CIA Allen Dulles, který počátkem roku 1953 naplánoval státní převrat v Íránu s cílem svrhnout premiéra Muhammada Mossadeka (operace Ajax). Dullesovi se sice v krátkodobém výhledu podařilo zabránit znárodňování íránského ropného průmyslu, nicméně puč natolik zdiskreditoval celý šáhův režim, ze se o dvě a půl dekády později stal snadnou kořistí Chomejního náboženských fanatiků. Jinými slovy, jeho škrholovská operace nenapravitelně zničila legitimitu toho, co se snažila chránit.

Také mezi úsilím Giny Haspelové a obranou demokracie nemusí být vždy nutně jednoduchý vztah. Přinejmenším tedy pokud jde o její činnost v letech 2002-2004. Jestliže však Dulles pomáhal zdiskreditovat především monarchii šáha Páhlavího, Haspelová zdatně přispěla ke zdevastování mezinárodní důvěryhodnosti samotných USA.

Na druhé straně ovšem třeba vidět, že v Praze se nerozhoduje o tom, kdo právě stojí v čele CIA. Pouze odsud lze do jisté míry ovlivnit, zda a kterému politikovi se dostane přijetí v ústředí partnerské organizace. A právě to Koudelkovi podřízení pro Babiše nepochybně udělali.

Zatímco hradní partička kamarádů muže, považovaného na západ od Aše za nemohoucí loutku ruských a čínských zájmů, nesvede zařídit řádnou oficiální cestu svého idolu do USA ani za několik let, někteří dovedou zajistit v krátkém čase dokonce i osobní návštěvu bývalého agenta StB v centrále Ústřední zpravodajské služby Spojených států amerických.

To víte, čučkaři...

0
Vytisknout
13069

Diskuse

Obsah vydání | 12. 3. 2019