Orbán: "Evropa nás trestá, že nechceme uprchlíky!"

11. 9. 2018

čas čtení 1 minuta


Populistický premiér tvrdí, že je Maďarsko trestáno, že "není zemí migrantů"


Viktor Orbán přiznal, že Evropský parlament zavede proti jeho vládě nejpřísnější sankce. Dostavil se pozdě k úterní debatě ve Štrasburku o maďarském soudnictví, o zacházení s romskou komunitou v Maďarsku a o potlačování akademických a novinářských svobod. Řekl v Evropském parlamentě, že parlament "uráží" maďarský národ.

 

"Vy totiž nebudete tady odsuzovat vládu, ale celou zemi a národ. Vy tu odsoudíte Maďarsko, které je členem rodiny křesťanských národů už tisíc let."

Europoslanci budou ve středu hlasovat o aktivaci článku 7 Lisabonské smlouvy, která nakonec může vést k tomu, že Maďarsko přijde o hlasovací práva v EU.

Orbán je obviňován, že zrušil nezávislost maďarského soudnictví i maďarských médií, že vede právní válku proti Středoevropské univerzitě a že špatně zachází s žadateli o azyl a s uprchlíky a omezuje práci nevládních organizací, které se jim snaží pomáhat.

Britští europoslanci za Konzervativní stranu budou hlasovat na Orbánovu podporu, protože sankce vůči Maďarsku by prý byly "zasahováním do vnitřních záležitostí té země". Nigel Farage vyzval Orbána, aby se Maďarsko přidalo k brexitu.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 


0
Vytisknout
8660

Diskuse

Obsah vydání | 17. 9. 2018