Lancet: Znečištění vzduchu bylo v roce 2016 spojeno s 3,2 miliony případů diabetu

2. 7. 2018

čas čtení 1 minuta
Úroveň znečištění vzduchu výrazně pod hladinou, kterou americké ministerstvo životního prostředí a Světová zdravotnická organizace považují za bezpečnou, již zvyšuje riziko onemocnění cukrovkou, ukázala studie publikovaná v odborném časopise Lancet Planetary Health, píše Sandee LaMotte.


Studie zjistila, že jen v roce 2016 znečištění vzduchu ve světě přispělo k 3,2 milionu nových případů cukrovky - což znamená 14 % všech případů. V samotných USA bylo znečištění spojeno se 150 000 případů ročně.

Pevné částice tvořící znečištění vzduchu se skládají z mikroskopických kousků prachu, půdy, kouře a sazí smíchaných s kapkami tekutiny. Nejjemnější částečky regulované americkým ministerstvem mají velikost 2,5 mikrometru; lidský vlas má tloušťku 70 mikrometrů, neboli 30 X větší.

Cokoliv menšího než 10 mikrometrů nejen že se dostává do plic, ale může se dostat i do krevního řečiště, kudy se dopraví i do různých orgánů a začíná zde chronická zánětlivá reakce, která může vést k onemocnění.

"Před 15 lety jsme si mysleli, že znečištění vzduchu způsobuje zápal plic, astma a bronchitidu a kromě toho už jen máloco," říká doktor Philip Landrigan z Icahn School of Medicine, který se studie neúčastnil. "Teď víme, že znečištění vzduchu je velmi důležitou příčinou onemocnění srdce a infarktu a přispívá k chronickému onemocnění plic, rakovině plic a chronickému onemocnění ledvin."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8105

Diskuse

Obsah vydání | 10. 7. 2018