Pro stoupence czexitu: Ukázalo se, že brexit je složitější, než si mysleli, tak brexiťáci odcházejí...

10. 7. 2018

čas čtení 2 minuty
Ekonomický komentátor Will Hutton: "Sen brexitu umírá, říká Boris. Ale to je právě ono. Nikdy to nebylo víc než sen. Nedá se realizovat bez nenapravitelných národních škod."




Je velmi zajímavé, že odcházející stoupenci brexitu ani žádní jejich dosud neodstoupivší kolegové nenabídli žádný konkrétní alternativní plán pro brexit, píše Anne Applebaum v deníku Washington Post. To proto, že žádný takový plán neexistuje.

Neboli, přesněji, neexistuje žádný plán, který by uspokojil je, Evropu, britské podnikatele i britské zaměstnance. Neexistuje žádný plán, který by odpovídal absurdním slibům, které stoupenci brexitu nadělali.


Nejsou schopni navrhnout nic, co by se na jednu stranu vyhnulo jurisdikci evropských soudů, co by se vyhnulo platbám do evropského rozpočtu, co by se vyhnulo členství v evropské celní unii a zároveň by to umožnilo Británii, aby uzavírala samostatné obchodní dohody s jinými zeměmi, zatímco by Británie udržela bezchybné fungování dodavatelských řetězců, uchovala otevřenou hranici mezi Severním Irskem a Irskou republikou, zachovala bezcelní obchod s Evropou a vyhnula se jakýmkoliv dodatečným nákladům - a to všechno do října 2018, aby Británie mohla EU opustit do března 2019. Prostě je to neuskutečnitelné.

Jediné, co stoupenci brexitu mohou nabídnout - je odchod z EU bez jakékoliv dohody. To by znamenalo, že Británie vypadne krachem ze všech svých obchodních a celních ujednání s Evropou a bez příslušného byrokratického aparátu, bude mít po určitou dobu velké problémy s dovozem z Evropy a vývozem čehokoliv do Evropy. Vzhledem k tomu, že takovéto "řešení" by znamenalo velké narušení současného ekonomického provozu, žádný ze stoupenců brexitu nechce, aby s tím bylo spojováno jejich jméno. A tak prozrazují důvěrné informace tisku, nadávají na premiérku a - nyní, odstupují z funkcí.

Jiné otázky je nutno vznášet ohledně současného plánu britské premiérky: je realistický? Takovýto plán měla Británie předložit Bruselu před 18 měsíci jako začátek vyjednávání. Něco z toho je možná realistické, něco nikoliv. Jenže teď už zbývá velmi málo času.

To, co Mayová nyní navrhuje, však je méně důležité než skutečnost, že jsme zřejmě nyní dospěli do chvíle pravdy: Stoupenci brexitu nemají alternativní plán, anebo o něm aspoň nechtějí mluvit veřejně. Téměř před rokem jsem napsala, že se pomalu odhalují lži stoupenců brexitu. Nyní vychází najevo i jejich zbabělství. Bude zajímavé, zda za to zaplatí politickou cenu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11378

Diskuse

Obsah vydání | 12. 7. 2018