Německá vládní koalice v krizi. Bavorští konzervativci odmítají migrační politiku kancléřky

15. 6. 2018

čas čtení 3 minuty
Německý konzervativní blok se možná před očima rozpadá. Jeho bavorské křídlo stojí za ministrem vnitra Horstem Seehoferem a proti kancléřce. Jde o doposud největší výzvu autoritě Angely Merkelové. 


Po separátních mimořádných jednáních stran CDU a CSU regionální lídr křesťanských sociálů Alexander Dobrindt řekl novinářům, že "stoprocentně" podporuje ministra vnitra Seehofera a jeho plán omezení migrace. Ten zahrnuje odmítnutí vstupu některým lidem na hranicích - a Merkelová takový postup výslovně vyloučila.

Kancléřka později zlehčila riziko rozpadu koalice. Na otázku ohledně řešení krize prohlásila: "Očekávám, že budeme všichni pracovat společně, včetně spolkové vlády."

Prohlášení koaliční bavorské CSU přišlo poté, co obě konzervativní strany svolaly odděleně mimořádná jednání o migrační politice. Normální parlamentní práce byla přerušena a vyslanci provozovali kyvadlovou diplomacii mezi oběma stranami, které se obvykle v postojích od sebe významně neliší.

Zatímco Merkelová zpočátku mlčela, šéf mládežnické organizace CDU Paul Zemiak prohlásil, že strana stojí rozhodně za kancléřkou a že doufá v dohodu stran počátkem příštího týdne. Dobrindt údajně také zahájil konzultace s šéfem parlamentní frakce CDU Volkerem Kauderem.

Merkelová později připomněla, že imigrace je jednou z největších výzev pro celou EU: "Takže doufám, že bychom neměli jednat jednostranně, že bychom neměli jednat bez hlasování - a že bychom neměli měnit postoj ve třetím jednání."

Avšak pokud nedojde k průlomu v dosavadních jednáních, Seehofer a Merkelová, čili CSU a CDU, zůstanou na kolizním kurzu. Seehofer se sejde s vedením CSU v pondělí v Mnichově, kde by měl oznámit zavedení pohraničních kontrol na základě jeho pozice ministra vnitra.

Pokud k tomu dojde, Merkelová čelí obtížné volbě mezi ústupem, zrušením Seehoferova rozhodnutí z pozice kancléřky, nebo dokonce ministrovým propuštěním.

V určitém smyslu jde o střet kvůli politice. Avšak na hlubší úrovni jde o souboj ohledně kontroly konzervatismu v Německu.

Seehofer, který je předsedou bavorské CSU, a bavorský zemský premiér Markus Söder mohou tvrdit, že přísnější migrační politika je nezbytná, pokud chce strana obhájit absolutní většinu v říjnových zemských volbách. Ale řada konzervativců z Bavorska i mimo něj je dlouho nespokojených s migrační politikou kancléřky.

Seehofer údajně již delší dobu hrozí využitím pozice ministra vnitra k nařízení pohraničních kontrol, pokud to bude nezbytné, i proti vůli Merkelové. Merkelová údajně požádala o dva týdny času v naději, že dokáže vyjednat přijatelnou alternativu, patrně zahrnující posílení evropské pohraniční agentury Frontex. Avšak zatím neexistují známky toho, že by CSU dala Merkelové, co žádá.

Třetí koaliční strana, SPD, kritizuje rozkol mezi konzervativci a dává za něj vinu CSU. Opozice je také ostře kritická. Spolupředseda Zelených Anton Hofreiter prohlásil, že CDU byla "nezodpovědná". Alice Weidelová z extrémistické AfD obvinila blok CDU/CSU, že "hraje o čas". Zástupce Die Linke Jan Korte hovoří o "vládní krizi".

Ovšem šéf liberální FDP Christian Lindner tvrdí, že konflikt bude patrně jen dočasný a skončí neurčitým kompromisem.

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7769

Diskuse

Obsah vydání | 15. 6. 2018