Jižní Korea se obává ztráty amerických bezpečnostních záruk

13. 6. 2018

čas čtení 2 minuty
Prezident Mun Če-in přivítal diplomatický "úspěch" v jednáních mezi Washingtonem a Pchjongjangem, ale řada Jihokorejců je přesvědčena, že není moudré vzdávat se bezpečnostních záruk. 


Úterní summit v Singapuru přivítala JIžní Korea směsí euforie a opatrného optimismu. Po summitu prezident Mun Če-in prohlásil, že šlo o "historickou událost, která pomohla zlomit poslední zbývající dědictví studené války."

Mun také osobně pochválil Donalda Trumpa a Kim Čong-una za "odvahu a odhodlání" a označil summit za "odvážný krok ke změně".

Čtyřbodové společné prohlášení nicméně je relativně krátké a vágní. A ačkoliv se Pchjongjang zavázal k "úplné denuklearrizaci", nebyla navržena žádná bezprostřední, měřitelná opatření.

Pro Jižní Koreu bylo důležitější Trumpovo prohlášení na následné tiskové konferenci, v němž tvrdil, že USA po dobu rozhovorů s Pchjongjangem ukončí společná vojenská cvičení s Jižní Koreou.

Jihokorejští konzervativci kritizovali omezení vojenské spolupráce s USA. Čen-šen Jen, profesor Institutu mezinárodních vztahů při Národní univerzitě politiky a státní správy na Tchajwanu prohlásil, že Čína zřejmě tiše poskytla Severní Koreji nějaký typ "záruky".

"Pokud USA změní názor, Čína by pokračovala v tajné pomoci Severní Koreji buď v oblasti vojenských kapacit, nebo bezpečnostní zárukou," prohlásil Čen. "Jen díky potenciálním slibům z Pekingu mohl Kim v Singapuru vypadat tak sebevědomě."

Místní a parlamentní volby v Jižní Koreji se konají 13. července. Rozhodnou o více než 4 000 veřejných pozicích, včetně soulského primátora, a o 12 křeslech v parlamentu. Demokratická strana prezidenta Muna má nyní 123 ze 300 křesel.

"Podle půzkumů může Mun získat levicovou většinu v parlamentu a být schopen ukotvit svou severokorejskou politiku v zákoně," říká Sven Schwersensky, ředitel kanceláře Friedrich-Ebert Stiftung v Soulu. "Tato kontinuita by dala Kim Čong-unovi sebedůvěru."

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7752

Diskuse

Obsah vydání | 15. 6. 2018