Mezitím v Absurdistánu 73:

Kněží káží, že ženy sexuálně provokují, v Sopotách by se nemělo chodit v plavkách, homosexuálové ohrožují polský národ a americká vojska se zase srazila na silnici

13. 6. 2018 / Tomasz Oryński

čas čtení 11 minut


Člověk by si myslel, že v jednadvacátém století už nejsou homosexuálové považováni za kuriozitu a že ženy už nejsou považovány za dobytek a mají svá vlastní práva. Nikdo jim nenařizuje, co mají dělat a co mají mít na sobě. Avšak stále ještě existují některé země, v nichž náboženští předáci mají pocit, že mají právo poučovat ženy ohledně jejich šatů a obviňovat je, že v mužích vyvolávají sexuální napětí. Vzhledem k tomu, že většina obyvatel té země zase není tak silně nábožensky založená, tito náboženští vedoucí představitelé nejsou zrovna úspěšní ve své snaze získat tak velké množství stoupenců, aby mohli dosáhnout změny, a proto se silně snaží používat svého vlivu na vládnoucí třídu a na státní instituce, aby lidi donutili dodržovat jejich náboženské předpisy. "Dívky muže provokují tím, jak se oblékají a jak se chovají," říkají. "Jejich vzdorné pohledy probouzejí u mužů sexualitu" a "vystavují je zbytečným potížím". Jakápak asi je to země, milí čtenáři? Írán? Afghánistán? Saúdská Arábie? Ne, je to Polsko.


Kněz Franciszek Głód, o němž jsme se v tomto seriálu článků už zmínili,  to už zase rozviřuje.   A není sám - nedávno vyvolala stejné pozdvižení nahrávká kázání jiného kněze. Farář Murziński   se rozhodl debatovat o módě. Staví se nesmírně kriticky k tomu, když si na sebe ženy vezmou kalhoty, podle jeho názoru je to důkazem, že ženství je v krizi. Cituje bibli, že "Žena se nesmí oblékat jako muž ani muž jako žena. Kdokoli to dělá, je Hospodinu, tvému Bohu, ohavný!" (Deutenomy 22 5)   Je to teda legrace, když o tomhle poučuje chlap, který chodí v sutaně, která má sukni!

Avšak kněží nejsou jedinými lidmi, kteří vyjadřují své názory na módu. Marta Kaczyńska, dcera zemřelého prezidenta, která žije v přímořském letovisku Sopoty,   je velmi rozčílená tím, že si lidé dovolují chodit po městě v plážovém oblečení. Ve svém článku, nazvaném "nahota této sezóny nezkrocená" vyjadřuje Kaczynská zuřivost, že přestože vytahovat se svým nahým tělem se považuje za přestupek proti morálce, stovky turistů si dovolují chodit po ulicích jejího města jen v plavkách.

A jak mají polské děti vyrůst v dobré katolíky, jestliže je ze všech stran bombardují s takovýmito věcmi? Ženy v plavkách na pláži, ženy v kalhotách všude (dokonce i Beata Szydło byla viděna při mnoha příležitostech, jak má na sobě kalhoty!  a teď dokoce děti v kreslených filmech ohrožuje homosexuální propaganda! Naštěstí státní orgány tentokrát projevily ostražitost a polský ombudsman pro média kritizoval televizní stanici pro dětfi Nickelodeon za to, že odvysílala kreslený film, v němž je nezvyklá rodina - dva homosexuální muži vychovávají syna.  Ordo Iuris, právní asociace známá především svým ostře protipotratovým postojem, podala na Nickelodeon stížnost, že je něco takového proti polské ústavě a ten kreslený film se snaží šířit homosexuální propagandu. Ale já si myslím, že mají problém s něčím jiným: ta homosexuální dvojice jsou dobří rodiče, chlapec je šťastný a všechno je příjemné. To samozřejmě je v konfliktu s oficiální linií v Polsku, podle níž jsou homosexuálové devianti, jsou to zdegenerovaná zvířata, anebo, přinejlepším, nejsou schopni vytvořit si smysluplné vztahy, jak jsme měli možnost se dovědět z pořadu ve státní televizi, který uváděla bývalá levicová prezidentská kandidátka Magdalena Ogórek.

Avšak bylo by to jen jedenkrát, kdy je státní televize TVP pod kontrolou lží strany Právo a spravedlnost? Ta televize lže pořád. Nedávno pobavili veřejnost, když se vychloubali, že jsou "nejsledovanější televizní okruh" a přitom ukázali grafy, z nichž bylo úplně jasné, že privátní televize TVN má sledovanost o 25 procent vyšší... Ale co očekáváte: navzdory mediálnímu zákonu, který jasně určuje, že veřejnoprávní televizní kanály mají být nestranné, předseda polské mediální rady tvrdí, že její role je prezentovat názor vlády. "Někdo musí ukazovat občanům, jak vláda realizuje program, pro který občané v roce 2015 hlasovali", říká.   A zjevně, když se vládě nedaří plnit očekávání voličů, prostě se uchyluje o otevřeným lžím.

Ale někdy je obtížné ukazovat svět tak, jak si ho představuje strana Právo a spravedlnost. Zdá se, že konfrontováni realitou, to nejsou schopni dělat ani vlastní zaměstnanci státní televize TVP. Jeden takový člověk byl právě z televize TVP vyhozen,  protože skupině Girls on Fire bylo dovoleno vystoupit na letošním festivalu polské písně v Opole.

Jejich píseň “Siła Kobiet” (Síla žen), plná feministických postojů, se stala neoficiální hymnou nedávných protestů proti zpřísňování protipotratových zákonů. Zejména tento videoklip rozčílil řadu lidí na pravici:



Náhodou (nebo možná ne náhodou) ta píseň získala prestižní cenu Anny Jantarové.    Takže zaměstnanec TVP byl vyhozen z práce za to, že dovolil, aby se na festivalu hrála nejlepší píseň roku...

Ti, kteří usoudili, že je festival v Opole nudný, a věnovali se namísto toho sledování jiných médií, jistě zaznamenali dobré zprávy přicházející od uniformovaných služeb. Například náměstek ministra vnitra navštívil policisty v městě Sejny a předal jim klíče k jejich novému, blyštivému policejnímu automobilu Kia Ceed. Až na to, že nejprve museli policisté dát ty klíče jemu, protože ten automobil používali už od dubna. A protože ho regulérní policie používala už řadu týdnů, museli jej pořádně vyčistit, aby vypadal jako úplně nový. A to jen proto, aby pan ministr mohl ukázat, že nepřišel s prázdnýma rukama. Je to možné nazvat pokrokem: aspoň tentokrát nemuseli stříhat papír na konfetti.

Jak vidíte, policie musí být připravena na všechno. Sice se nemusejí zabývat ultrapravicovými demonstranty, protože jeden z jejich šéfů tvrdí, že heslo “śmierć wrogom ojczyzny” - "smrt nepřátelům vlasti" je prostě jen "vlastenecký slogan", mohou čelit daleko vážnějším zločincům. Gumový kačer, který se objevil ve Vratislavi na památku toho předchozího,  který byl přesně před dvěma měsíci zatčen v Legnici a od té doby už po něm není památky, se zřejmě dostane do potíží. Tentokráte byly na památníku gumového kačera hesla :"Pocta kačerovi z Legnice" a pod tím: “śmiech wrogom ojczyzny” - "smích nepřátelům vlasti". Pokud se pamatujeme, ženy z černého protestu se dostaly do problémů, protože začlenily symbol polského podzemního hnutí odbporu do svého logotypu pro protesty žen, možná bude také tento gumový kačer terčem žaloby za to, že zesměšnuje vysoce vlastenecké heslo požadující zmasakrování nepřátel Polska?

Zajímavé věci se odehrávají i v dalších službách. Podle časopisu “Służby Specjalne”  (Tajné služby) zjistil pracovník Úřadu ochrany vlády během příprav na Světový den  mládeže v roce 2016, že soukromí podnikatelé v oblasti bezpečnostních služeb, o nichž je známo, že většinou pracují jako bodyguardi pro Jarosława Kaczyńského, mají zároveň ještě jeden zdroj příjmů - pracují na železnici, i když nikdo vlastně neví, jaká je tam přesně jejich role. Ukázalo se, že jeden z členů správní rady Polské státní železnice, pod tlakem aktivistů ze strany Právo a spravedlnost, je najal navzdory skutečnosti, že železnici už hlídá jiná firma, která pro tu práci zvítězila v oficiálním konkursu. To byl zjevně skandál, zejména proto, že ti bezpečnostní poradci jsou bývalí pracovníci Centrálního protikorupčního úřadu, formace, kterou vytvořil a provozoval během předchozí vlády strany Právo a spravedlnost Mariusz Kamiński. V roce 2015 byl shledán vinným ze zneužívání svých pravomocí  a byl prvoinstančním soude odsouzen k třem letům vězení a deseti letům zákazu jmenování do jakýchkoliv veřejných funkcí. Jeho případ je prvním případem, kdy prezident Andrezej Duda porušil ústavu, protože ho omilostnil dříve, než byl dosažen konečný rozsudek, a okamžitě ho jmenoval šéfem všech bezpečnostních služeb v nové vládě strany Právo a spravedlnost.

Zdá se, že se v Protikorupčním úřadě nic nezměnilo od  té doby, co se Kamiński jako šéf této instituce snažil nespravedlivě obviňovat své politické oponenty. Ústřední protikorupční úřad se rozhodl začít vyšetřovat whistleblowera z Úřadu ochrany vlády. Skandál, který tento whistleblower odhalil, je pro Mariusze Kamińského a jeho přátele velmi nepříjemný. Bohužel se jim nepodařilo na whistleblowera nic najít, tak se rozhodli něco uměle vytvořit. Vyšlo najevo, že se pokusili umístit falešné důkazy tím, že vyměnili munici, kterou mu zkonfiskovali, když ho zatkli - nahradili ji ruskými kulkami jiného typu zbraně, k jejímuž používání nemá whistleblower povolení. To zjistil policista, který ukládal zkonfiskované věci, ten odmítl přijmout nesprávnou munici a celý incident udal. Mluvčí Kamińského nyní tvrdí, že je to jen "soubor insinuací a falešných informací".

Někteří lidé říkají, že strana Právo a spravedlnost je jako anti-Midas: zatímco král Midas proměňoval všechno, čeho se dotkl, ve zlato, všechno, čeho se dotkne strana Právo a spravedlnost, se mění ve ... výkal. Zapomeňme na arabské hřebce či na polské školství, to stranu Právo a spravedlnost nezajímá. Ale když se začnou bezpečnostní služby, jimiž je PiS posedlá, mezi sebou hádat a prát, pak máme vážný problém.

Avšak alespoň jedna uniformovaná síla v Polsku nalezla nového spojence. Lesníci mohou oslavovat, že americká armáda se k nim přidala v jejich boji proti polským stromům. Yankejové nedávno porazili strom u silnici jedním svým vojenským náklaďákem. Posádka náklaďáku má velké štěstí.  Jeden Američan skončil se zlomenou rukou, druhý vyvázl jen s modřinami... Ale záběry z kamery umístěné ve vozidle, ukazují, že jejich útok na nepřítele byl opravdu ohromující:



A tak byl zlikvidován další strom. Možná to není nejefektivnější způsob jak to dělat, ale odpovědnost při užívání zdrojů a materiálu, to není zrovna něco, čím  jsou Američané proslulí. A zdá se, že nejsou ani moc úspěšní, když jde o to ukázat, jak dobří jsou to řidiči...

0
Vytisknout
11794

Diskuse

Obsah vydání | 15. 6. 2018