Evropu zasáhnou Trumpovy sankce na ocel a hliník

1. 6. 2018

čas čtení 2 minuty
Představitelé na obou stranách Atlantiku nedokázali dosáhnout dohody, která by odvrátila tarify na evropské zboží - krátce před vypršením výjimky. EU prohlašuje, že v krátké době oznámí odvetná opatření. 


Americký ministr obchodu Wilbur Ross sdělil v úterý novinářům, že 25 % tarify na dováženou ocel a 10 % na hliník z EU, Kanady a Mexika vstoupí v platnost o půlnoci, poté co zmíněné země nedokázaly uzavřít dohodu s USA před pátečním vypršením lhůty.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker označil zprávu za "nepřijatelný... protekcionismus" a slíbil, že během několika hodin oznámí odvetná opatření.

Jako první oznámilo odvetu za zavedení tarifů Mexiko. Ministr hospodářství prohlásil, že uvalí penalizace na americké produkty, včetně ocelových plechů, lamp, vepřové, klobásy, jablka, hrozny a různé druhy sýrů, dokud výnosy nebudou zcela srovnatelné se ztrátami způsobenými americkými tarify.

EU ve čtvrtek oznámila, že případ v pátek předloží Světové obchodní organizaci a připojí se tak k Indii a Číně.

Donald Trump uvalil tarify v březnu v rámci politiky, která byla z velké části zaměřena proti Číně. Krátce poté Bílý dům rozhodl o dočasných výjimkách pro několik zemí - s cílem získat během jednání ústupky výměnou za trvalejší výjimky.

Výjimka se týkala také EU a došlo k jednání s Trumpovou administrativou, ale výjimka dnes vyprší.

Mezi americkým zbožím, které zasáhnou odvetná evropská opatření, mohou být motocykly Harley-Davidson, džíny, bourbon, pomerančový džus a arašídové máslo.

Společné prohlášení komisařky EU pro obchod Cecilia Malmströmové a japonského ministra hospodářství Hirošige Seka uvádí, že tarify způsobí "vážné potíže na globálním trhu a mohou vést k zániku multilaterálního obchodního systému".

Německá kancléřka Angela Merkelová varovala, že Washington může vytvořit "eskalační spirálu", která by vážně poškodila světový obchod.

Tarify kritizovala i Trumpova Republikánská strana. Její poslanec Kevin Brady prohlásil: "Pokud jde o neférově obchodovanou ocel a hliník, Mexiko, Kanada a Evropa nejsou problémem. Tím je Čína. Tyto tarify zasahují špatný cíl."

 

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9441

Diskuse

Obsah vydání | 4. 6. 2018