Španělský premiér Mariano Rajoy byl donucen odstoupit

1. 6. 2018

čas čtení 1 minuta
Foto: Sánchez a Rajoy

Madridský parlament hlasováním vyjádřil nedůvěru španělskému premiéru Mariano Rajoyovi poté, co několik členů jeho katolické Lidové strany bylo odsouzeno za korupci. Nahradí ho Pedro Sánchez, předák opoziční španělské socialistické strany PSOE, která podala návrh na vyjádření nedůvěry. Pro vyjádření nedůvěry Rajoyovi hlasovalo 180 poslanců - o čtyři více, než byl potřebný počet 176 poslanců v parlamentě, který má 350 křesel. 

Sánchez se zapřísahal, že bude řešit "sociální naléhavosti" Španělů po mnoha letech politiky škrtů za Rajoyovy konzervativní vlády.

 

Rajoy byl premiérem po dobu sedmi let a podařilo se mu přežít celou řadu korupčních skandálů. Nebyl ale schopen přežít vlnu hněvu ve Španělsku, poté co nejvyšší trestní soud ve Španělsku zjistil, že Rajoyova Lidová strana získala obrovské množství úplatků za různé vládní kontrakty. 

Rajoyův osud byl zpečetěn ve čtvrtek odpoledne, kdy se baskická nacionalistická strana PNV přidala k protiškrtové straně Podemos a dvěma největším katalánským stranám, požadujícím nezávislost Katalánska, a podpořila rezoluci PSOE. 

Rajoy se stal prvním španělským premiérem, který byl odstraněn z funkce na základě parlamentního hlasování o nedůvěře. Neočekává se, že Sánchez provede výraznější změny, ale vyjádřil se, že je ochoten jednat s Katalánci o krizi týkající se jejich požadavků na nezávislost. 

Podrobnosti v angličtině ZDE


0
Vytisknout
10748

Diskuse

Obsah vydání | 5. 6. 2018