Šéf OSN pro lidská práva odsoudil "kolektivní pokrčení ramen" nad opakovaným užíváním chemických zbraní prezidentem Asadem

10. 4. 2018

čas čtení 1 minuta



"Vzhledem k tomu, že za dosavadní zločiny nebyl nikdo pohnán k odpovědnosti, oni tlačí dál - dál testují absenci rozhodnosti světa."

 

Komisař OSN pro lidská práva Zeid Ra’ad Al Hussein varoval, že poté, co používání chemických a biologických zbraní bylo po mnoho desítek let postaveno mimo zákon, svět nyní zůstává v nečinnosti, když se užívání těchto zbraní normalizuje v Sýrii. "Toto kolektivní pokrčení rameny nad dalším případem zneužití těchto děsivých zbraní je neuvěřitelně nebezpečné. Předchozí úspěchy při úsilí zrušit chemické zbraně a zničit jejich zásoby je nyní svévolně ničeno neefektivním, anebo záměrně obstruktivním globálním vedením. Celá řada velmi mocných států se přímo podílí na konfliktu v Sýrii, přesto zcela selhaly a nezastavili tento děsivý návrat k volnému používání chemických zbraní všemi. Důsledky takového vývoje mohou být v nadcházejících desetiletích katastrofální."

0
Vytisknout
6718

Diskuse

Obsah vydání | 13. 4. 2018