Ruské závody ve zbrojení nekončí

26. 1. 2018

čas čtení 3 minuty
Rusko schválilo nový Státní program vyzbrojování na léta 2018 - 2027. Prezident Putin o tom informoval v Ufě na setkání dělníky továrny na motory. Rozptýlil jejich dojem, že vláda snižuje výdaje na výrobu zbraní, napsal Vladimir Muchin.


Jaké budou výdaje a struktura plánu do roku 2027 řečeno nebylo. Nicméně parametry naznačili další představitelé státní moci. Vcelku má expertní společenství představu o tom, jak budou v příštích 10 letech utráceny peníze z rozpočtu na rozvoj výroby zbraní.

Za prvé, půjde o výrazně vyšší finanční zdroje, nikoliv menší než v předchozím programu z roku 2010. Jestliže ten experti odhadovali na 20,7 bilionu rublů, podle informace náměstkyně ministra obrany Taťány Ševcovové v příštím plánu pouze dodávky zbraní a vojenské techniky a budování vojenské infrastruktury spolkne kolem 20 bilionů. To znamená, že o žádném snižování vojenských výdajů nemůže být řeč.

Za druhé, Kreml, vláda a ministerstvo obrany už představily ambiciózní plány přezbrojení Ruské armády. Podle prezidenta bude zvláštní důraz položen na vybavení přesně naváděnou leteckou, pozemní i námořní municí, bezpilotními údernými komplexy a individuální vybavení vojáka, nové průzkumné systémy, pojítka prostředky radioelektronického boje.

Jak nedávno oznámil vicepremiér Dmitrij Rogozin, mezi prioritami je vybavení jednotek k roku 2020 soudobou výzbrojí ze 70 %, rozvoj sil jaderného zadržování a prostředků protivzdušné obrany. Náměstek ministra obrany Jurij Borisov doplnil, že předpokládá rozestavění soudobých letadlových lodí, výrobu hyperzbraní a také zbraní na nových fyzikálních principech.

Za třetí, Putin v Ufě vyzval k přípravě na diverzifikaci produkce pro civilní účely, aby lidé "nepřišli o práci", až bude vojenský trh nasycen. K roku 2025 by podle něj objem moderní civilní produkce ve zbrojovkách měl dosáhnout 30 % a k roku 2030 50 %. To ovšem znamená, že na konverzi musí být vyděleny státní prostředky, protože téměř veškerá vojenská produkce v Rusku je státní.

Ale zatímco v minulém programu byly zahrnuty prostředky na rozvoj zbrojařského průmyslu, v současnosti z jakéhosi důvodu tomu tak není, i když Kreml stanoví rámcové cíle zvyšování podílu civilní produkce.

Zákon o státním rozpočtu na rok 2018 už jsou stanoveny výdaje na obranu na příští tři roky. V průměru dosáhnou 2,8 bilionu rublů ročně. Pokud se ročně na vyzbrojování vynaloží 2 biliony, na provoz armády zbývá 800 miliard, což zjevně nestačí. Podle vojenského výboru Státní dumy jen na výplaty bude třeba více než 451 miliard rublů. Nejméně 100 miliard si vyžádá vojenský hypotéka určená k nákupu bytů. 70 miliard půjde na zabezpečení a zásobování a dalších 50 na mobilní spojení. A ještě je potřeba zabezpečit vojenské uskupení v Sýrii, mobilizační přípravu atd.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
10735

Diskuse

Obsah vydání | 30. 1. 2018