USA "ukončí podporu" kurdských jednotek, které se zapojí do bojů v Afrinu

24. 1. 2018

čas čtení 2 minuty
Jednotky kurdských milic YPG, které provádějí vojenské operace jakéhokoliv jiného druhu než zaměřené proti "islámskému státu", ztratí podporu koalice vedené USA, prohlásil Pentagon.


Mluvčí Pentagonu Adrian Rankine-Galloway sdělil turecké agentuře Anadolu, že jakákoliv jednotka YPG ze severovýchodu Sýrie (kde YPG spadají do americké "vlivové sféry" - KD), která se přesune do Afrinu, aby se přidala k boji proti turecké armádě, přestane být partnerem mezinárodní protiteroristické koalice.

(Přes značné vojenské úsilí se syrské odnoži PKK, tzn. YPG, nepodařilo obsazením arabských, čerkeských a turkomanských oblastí západně Eufratu přímo propojit izolovaný Afrin s větším kurdským územím na východě; nicméně od úterka přicházejí zprávy, že Asadův režim umožňuje jednotkám z východu cvičeným a podporovaným Američany přesun přes své teritorium do Afrinu, kde až donedávna byla hlavním kurdským spojencem ruská armáda - KD.)

"Pokud budeme pozorovat scénáře, v nichž vybavení je používáno k jiným účelům, přijmeme přiměřenou akci, která může zahrnovat přerušení vojenské podpory," řekl Galloway.

Tisková mluvčí Bílého domu Sarah Huckabee Sandersová v pondělí prohlásila, že Washington bere vážně obavy Ankary o svou bezpečnost, ale že trvání a rozsah operace by měly být omezené. Mezitím turecký ministr zahraničí Mevlut Cavusoglu oznámil, že prezident Erdogan a jeho protějšek Trump ve středu proberou tureckou operaci v Sýrii telefonicky.

Ministr obrany Jim Mattis prohlásil, že pozemní a letecká ofenzíva tureckých jednotek v severozápadní Sýrii odvádí pozornost od mezinárodního úsilí o zajištění porážky "islámského státu". Mattis tvrdí, že také hrozí riziko zhoršení humanitární krize. Řekl, že USA sympatizují s tureckými obavami o bezpečnost a dodal, že násilí v afrinském regionu může využít "islámský stát".

Americká spolupráce s kurdskými milicemi YPG v Sýrii je pro Turecko hořkou pilulkou. Ankara opakovaně varovala před důsledky použití jedné teroristické organizace proti fruhé, zatímco USA YPG označují za "spolehlivého spojence", v boji proti "islámskému státu" v Sýrii, i když její mateřská organizace PKK je v Turecku, USA i v EU na seznamu teroristických organizací.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7304

Diskuse

Obsah vydání | 26. 1. 2018